epoxi-logo

Έναν απολογισμό, με στόχο, όμως, τον αναστοχασμό και το σχεδιασμό για τα επόμενα δύο χρόνια, επέλεξε να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή το βράδυ. Ήταν μια επιλογή, που ως φάνηκε και από το περιεχόμενο της ομιλίας, απέβλεπε στο να αποφευχθούν οι πανηγυρισμοί, ιδίως την επαύριο της εξόδου στις αγορές, στην οποία, εξάλλου, ελάχιστα αναφέρθηκε.
Κύρια επιδίωξη ήταν να τεθούν οι στόχοι της κυβέρνησης και του κόμματος ως το 2019, οι οποίοι επικεντρώνονται κυρίως σε παρεμβάσεις στα μείζονα κοινωνικά ζητήματα και τους θεσμούς με σαφή την πρόθεση έντονης διαφοροποίησης από τους δηλωμένους στόχους της ΝΔ. Δεν είναι ώρα για χαρές και πανηγύρια, σημείωσε, για χαλάρωση. Αλλά αντίθετα, πρέπει να διατεθούν όλες μας οι δυνάμεις για να βγούμε από το αδιέξοδο, πράγμα που σημαίνει ότι το δεύτερο ημίχρονο προβλέπεται να έχει πάρα πολύ τρέξιμο.
Απ’ όλη την ομιλία απέρρεε ότι η σύγκρουση, όπως εξάλλου τονίστηκε, με την ΝΔ θα είναι διαρκής. Ωστόσο, αυτή την ώρα, απομακρυνόμενος από το μοντέλο μιας σύγκρουσης με ελλιπές ή γενικόλογο περιεχόμενο, επιχειρήθηκε να περιγραφούν οι περιοχές στις οποίες θα ασκηθούν πολιτικές και θα καθορίζουν την ελληνική κοινωνία το 2019 σε αντίστιξη με αυτά που για κάθε τομέα διακηρύσσει η ΝΔ: απασχόληση, υγεία, παιδεία, θεσμούς, δικαστική εξουσία, κοινωνικό κράτος, ενεργός διεθνής ρόλος κ. ά. Μια πολιτική, συνολικά, που δεν θα είναι ουδέτερη, αλλά θα έχει το πρόσημο της Αριστεράς, έναντι αυτού της Δεξιάς στις επόμενες εκλογές. Tονίστηκε ότι αυτό που θα κριθεί θα είναι ποια πολιτική δύναμη, η Αριστερά ή η Δεξιά, θα κυβερνήσει τη χώρα την περίοδο μετά την έξοδο από τα μνημόνια, προδιαγράφοντας μια προσπάθεια με ιστορικούς όρους.
Οι εργασίες της ΚΕ θα συνεχίζονταν και χθες Σάββατο σε αίθουσα συνεδριάσεων με βάση και την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας. Τα μέλη της ΚΕ αναμένονταν να τοποθετηθούν σε σειρά θεμάτων του απολογισμού, όπου θα ασκούνταν και κριτική για την ελλιπή λειτουργία των οργάνων του Κόμματος και τις περιορισμένες πολιτικές πρωτοβουλίες, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της εσωστρέφεια των οργανώσεων.
Κύριο σημείο των προγραμματισμών θα αποτελούσε ο προσδιορισμός του περιεχομένου της κυβερνητικής και κομματικής πολιτικής, που θα της προσέδιδε ριζοσπαστικό περιεχόμενο, σε μια περίοδο που οι πιέσεις για περιορισμό της κυβερνητικής πολιτικής στα μνημονιακά όρια είναι αφόρητη. Το επόμενο, άμεσο διάστημα, που περιλαμβάνει και την τρίτη αξιολόγηση, θεωρείται καθοριστικό για την ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να αποδείξει ότι μπορεί να επανασυνδεθεί με τα κοινωνικά στρώματα που έχουν αποστασιοποιηθεί από αυτόν. Θα είναι ένα κρίσιμο διάστημα για το μέλλον της Αριστεράς.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet