«ΕΝΑ ΕΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ»

Η λευκή βασίλισσα της Αφρικής

kers1

του Στράτου Κερσανίδη

 

Η Μποτσουάνα, ηπειρωτική χώρα στα βόρεια της Νότιας Αφρικής, απέκτησε την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1966. Είναι μια από τις πιο πλούσιες χώρες της μαύρης ηπείρου, με αρκετά υψηλό -για την περιοχή- κατά κεφαλήν εισόδημα. Το 70% περίπου της χώρας καλύπτεται από την έρημο Καλαχάρι. Ο πρώτος πρόεδρος της χώρας, Σερέτσε Χάμα, ηγέτης του κινήματος για την ανεξαρτησία της Μποτσουάνα, ήταν πρίγκιπας και υποψήφιος για το θρόνο της φυλής του. Ο Σερέτσε Χάμα, σπούδασε στην Αγγλία και εκεί, το 1947, γνωρίστηκε με την τραπεζική υπάλληλο, Ρουθ Γουίλιαμς. Η σχέση τους σύντομα προχώρησε και ο Σερέτσε παντρεύτηκε την Ρουθ, η οποία, κάπως έτσι, έγινε… βασίλισσα σε μια μακρινή αφρικανική χώρα.

Αυτό είναι το θέμα της ταινίας «Ένα ενωμένο βασίλειο» (A united kingdom), της Άμα Ασάντε, η οποία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα ξεδιπλώνει τα ήθη μιας ολόκληρης εποχής και φέρνει το θεατή σε επαφή με την ιστορία.

Η Ρουθ και ο Σερέτσε γνωρίστηκαν σε κάποιον χορό της εκκλησίας στον οποίο ο μεν Σερέτσε βρέθηκε μαζί με κάποιους αφρικανούς συμφοιτητές του η δε Ρουθ μετά από προτροπή της αδελφής της. Όλα ξεκίνησαν από ένα χορό που ζήτησε ο έγχρωμος φοιτητής από τη λευκή κοπέλα. Οι δύο νέοι συνέχισαν να συναντιούνται, η γνωριμία μετετράπη σε έρωτα και όλα άρχισαν να παίρνουν το δρόμο τους. Όχι βέβαια χωρίς προβλήματα, που αρχικά ήταν κάποιες ρατσιστικές επιθέσεις, τις οποίες ο Σερέτσε αντιμετώπιζε με ψυχραιμία. Δεν άργησαν όμως να έρθουν και τα πολύ δύσκολα κι έτσι η Ρουθ έμαθε από τον αγαπημένο της πως είναι πρίγκιπας και διάδοχος του θρόνου στην Μποτσουάνα. Ο νεαρός Αφρικανός έπρεπε να επιστρέψει στην πατρίδα του για να αναλάβει τα βασιλικά καθήκοντα από το θείο του, ο οποίος τον αντικαθιστούσε μέχρις ότου ενηλικιωθεί και τελειώσει τις σπουδές του. Η απόφασή τους να παντρευτούν προσέκρουσε σε αντιδράσεις τόσο από τον πατέρα της Ρουθ, όσο και από το θείο του Σερέτσε. Όμως αντίθετη ήταν και η βρετανική κυβέρνηση, η οποία δεν ήθελε να διαταράξει τις σχέσεις της και να δυσαρεστήσει τη ρατσιστική κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής διακινδυνεύοντας τα οικονομικά και τα γεωπολιτικά της συμφέροντα στην περιοχή.

Η οδύσσεια του ζευγαριού θα ενταθεί όταν θα φτάσουν στη Μποτσουάνα. Αρχικά θα πρέπει να γίνουν αποδεκτοί από τη φυλή, στη συνέχεια να αντιμετωπίσουν το θείο του Ασάντε, ο οποίος αρνείται να δεχτεί το γάμο του ανιψιού του με μια λευκή. Επιπλέον, ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης ακολουθώντας τις εντολές του Λονδίνου προσπαθεί να απομακρύνει τον Σερέτσε από την εξουσία, εφόσον ο τελευταίος δεν συμμορφώνεται. Καλείται για διαπραγματεύσεις στην Αγγλία και εκεί μαθαίνει πως η κυβέρνηση των Εργατικών αποφάσισε να τον εξορίσει από τη χώρα του για δύο χρόνια. Και ενώ η Συντηρητικοί του Τσόρτσιλ κατηγορούν τους Εργατικούς για την απόφασή τους αυτή, όταν γίνονται κυβέρνηση αποφασίζουν την ισόβια εξορία του Σερέτσε! Στο μεταξύ η Ρουθ έχει παραμείνει στη Μποτσουάνα, έχει φέρει στον κόσμο την κόρη του Σερέτσε και έχει γίνει αποδεκτή από το λαό με τη στάση της. Το θέμα αρχίζει να αποκτά δημοσιότητα, όταν ο Τύπος το φέρνει στην επιφάνεια, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα μεγάλο κίνημα υποστήριξης στον Σερέτσε.

Αν υπάρχει κάτι το οποίο με συνεπήρε στην ταινία της Ασάντε, είναι τα ίδια τα ιστορικά γεγονότα. Ο έρωτας ενός αφρικανού πρίγκιπα για μια Αγγλίδα, μια λευκή που γίνεται βασίλισσα σε μια αφρικανική χώρα, οι αντιδράσεις και από τις δύο πλευρές, ο αγώνας τους να είναι μαζί. Στη συνέχεια, έρχεται η πολιτική των φυλετικών διακρίσεων, ο βρετανικός ιμπεριαλισμός, η αποικιοκρατία, τα οικονομικά συμφέροντα, ο κυνισμός της πολιτικής. Μόνο που όλα αυτά, τα οποία συγκροτούν ένα πολύ δυνατό υλικό για να φτιαχτεί μια ταινία με βαθύ πολιτικό και ιστορικό περιεχόμενο, μένουν αναξιοποίητα. Η σκηνοθέτιδα παραμένει κυρίως στη σχέση των δύο πρωταγωνιστών και η ταινία αντί μιας πολιτικής βιογραφίας, γίνεται περισσότερο μια αισθηματική ρομαντική βιογραφία. Όχι πως κάτι τέτοιο είναι κατ' ανάγκην κακό, αλλά νομίζω πως λείπει η βάσανος της σκηνοθέτιδας αναφορικά με το πολιτικό μέρος και τους χαρακτήρες, που θα βοηθούσε την ταινία να απογειωθεί.

 

strakersan@gmail.com

kersanidis.wordpress.com

 

kers2 «Μεγάλωσε αν τολμάς»

 

ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

 

«Μεγάλωσε αν τολμάς» (Rock ’n’ roll) του Γκιγιόμ Κανέ: Ο Γκιγιόμ Κανέ είναι 43 ετών. Επιτυχημένος σκηνοθέτης ζει μια ζωή που θα ζήλευαν πολλοί, μαζί με την όμορφη σύντροφό του, την ηθοποιό Μαριόν Κοτιγιάρ και το γιο τους. Τι άλλο μπορεί να θέλει κάποιος;

Όμως στη ζωή δεν υπάρχει μόνον μία πλευρά. Έτσι ο Γκιγιόμ θα προσγειωθεί ανώμαλα όταν η νεαρή και όμορφη συμπρωταγωνίστριά του στη νέα του ταινία θα του πει κάτι που δεν είχε σκεφτεί. Πως δεν έχει πια πέραση στη νέα γενιά και ιδίως στα νέα κορίτσια, τα οποία δεν τον θεωρούν καθόλου σέξι! Τι πρέπει να κάνει λοιπόν; Έτσι αποφασίζει να κινητοποιηθεί για να αλλάξει την εικόνα του, αλλά αυτό θα επιφέρει συγκρούσεις μέσα στην οικογένειά του. Θα βρεθεί αντιμέτωπος με την αποδοκιμασία των αγαπημένων του ανθρώπων και θα ανακαλύψει το κόστος των επιλογών του.

Παίρνοντας πραγματικά στοιχεία από τη ζωή του και τη συμβίωσή του με την Κοτιγιάρ, ο Κανέ αποφασίζει να αυτοαναλυθεί! Να δει την πραγματικότητά του μέσα από το φακό, σαν να μην είναι η δική του ζωή αλλά η ζωή κάποιου άλλου. Το ίδιο ισχύει και για τη σύντροφό του η οποία πρωταγωνιστεί μαζί του στην ταινία.

Το αποτέλεσμα είναι μια ξεκαρδιστική αυτοβιογραφική κωμωδία. Στην ταινία εμφανίζεται και ο βετεράνος ροκ σταρ της Γαλλίας, Τζόνι Χαλιντέι!

«Ο Βαλέριαν και η πόλη με τους χίλιους πλανήτες» (Valerian and a city with thousand planets) του Λικ Μπεσόν: Έχουμε φτάσει στον 28ο μ.Χ. αιώνα και το ανθρώπινο είδος έχει εξαπλωθεί σε διάφορες περιοχές του σύμπαντος. Ο Βαλεριάν και η Λορελίν, έχουν αναλάβει, εκ μέρους της κυβέρνησης τη διατήρηση της τάξης. Μετά από εντολή του υπουργού Άμυνας, αναχωρούν για την πόλη Άλφα, μια πόλη με 17 εκατομμύρια κατοίκους κάθε είδους από όλα τα σημεία του σύμπαντος! Μια πόλη-πρότυπο όπου όλοι εργάζονται για το καλό όλων. Όλοι; Όχι καταπώς φαίνεται, αφού η αποστολή του Βαλεριάν και της Λορελίν είναι να αντιμετωπίσουν μια σκοτεινή δύναμη η οποία απειλεί την ειρηνική συμβίωση. Φυσικά υπάρχει και το ερωτικό στοιχείο ανάμεσα στους δύο κεντρικούς χαρακτήρες.

Πρόκειται για την πιο ακριβή παραγωγή του γαλλικού κινηματογράφου η οποία κόστισε 197 εκατομμύρια δολάρια. Είναι βασισμένη σε μια ιστορία από τη γαλλική σειρά κόμικς «Βαλεριάν και Λορελίν», η οποία κυκλοφορούσε στη Γαλλία από το 1967 ως το 2010. Όσο για το γιατί η ταινία είναι αγγλόφωνη, οι παραγωγοί ομολογούν πως ο μόνος λόγος που επέλεξαν τα αγγλικά είναι η εμπορική επιτυχία.

«Εγώ, ο απαισιότατος 3» (Despicable me, 3) των Κάιλ Μπαλντά, Πιερ Κοφέν, Ερίκ Γκιγιόν: Ο Γκρου έρχεται αντιμέτωπος με τον Μπαλτάζαρ Μπρατ, έναν πρώην ανήλικο σταρ που μεγάλωσε και παθιάστηκε με το χαρακτήρα που έπαιζε στα 1980. Αλλά υπάρχει και νέος, απροσδόκητος εχθρός για τον Γκρου, κι αυτός είναι ο χαμένος επί έτη δίδυμος αδελφός του, Ντρου. Την ίδια ώρα, τα μίνιον πιάνονται αιχμάλωτα από τον Μελ, ένα μίνιον που εργάζεται για λογαριασμό του Ντρου, και ο οποίος έχει σκοπό να κάνει πειράματα για να φτιάξει έναν στρατό από ροκ-σταρ κακά μίνιον.

«Logan Lucky» του Στίβεν Σόντερμπεργκ: Τα αδέλφια Τζίμι, Μέλι και Κλάιντ Λόγκαν ζουν στη δυτική Βιρτζίνια και τα φέρνουν δύσκολα βόλτα. Η οικογενειακή τους ιστορία είναι γεμάτη από ατυχίες αλλά τώρα φαίνεται πως ήρθε η ώρα να αλλάξει η τύχη τους. Το σχέδιο ήρθε στο μυαλό του Τζίμι και μαζί με τα αδέλφια του και μερικούς φίλους αποφάσισαν να το βάλουν σε εφαρμογή. Πρόκειται για μια ληστεία με λεία 14 εκατομμύρια δολάρια από την πίστα αγώνων ταχύτητας Σάρλοτ κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ταχύτητας. Το σχέδιο για τη ριψοκίνδυνη ληστεία μπαίνει σε ενέργεια.

Το 2013 ο Στίβεν Σόντερμπεργκ ανακοίνωσε πως αποσύρεται από τη σκηνοθεσία. Ευτυχώς για τους φίλους του, φάνηκε ασυνεπής και έτσι επανακάμπτει.

 

Σινεφίλ
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet