Εκατοντάδες δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο στην Αθήνα«Οι ελληνικές εκλογές αντιμετωπίζονται ως εξαιρετικής σημασίας από την Ισπανία, κάπως σαν να είναι και δικές της. Έχει έρθει ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανταποκριτών ώστε να έχουν συνεχόμενη ενημέρωση. Υποθέτω πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περιμένουν να νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και να ξεκινήσει πάλι μια κουβέντα για τα μέτρα λιτότητας και για τη βιωσιμότητα των χρεών, γεγονός που ενδιαφέρει όλη την Ευρώπη»  εξηγεί στην «Εποχή» ο Χρυσοβέργης Ιωάννης, ανταποκριτής του Ισπανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (EFE). «Οι Σλοβένοι εκφράζουν σιγά- σιγά μεγάλο ενδιαφέρον για τις ελληνικές εκλογές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι και εμείς δεχτήκαμε  την «tough love»  της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία δύο χρόνια, οπότε θέλουμε να δούμε πως τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα θα επηρεάσουν και εμάς» σημειώνει η Katja Horva, δημοσιογράφος της POP TV.
Με την ίδια προσοχή έχουν στρέψει τα βλέμματά τους και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως γιατί πιστεύουν πως οι ελληνικές εκλογές, αναλόγως των αποτελεσμάτων τους, μπορούν να δώσουν μία νέα κατεύθυνση στην οικονομική πολιτική που επικρατεί στην ευρωζώνη.      
«Γενικά υπάρχει μεγάλη συμπάθεια στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα στην Γαλλία και είναι ήδη γνωστός ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής Αριστεράς. Δεν πιστεύει κανείς ότι θα κόψει τις γέφυρες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αντίθετα ότι θα έρθει σε κάποια συμφωνία» περιγράφει το κλίμα η Caroline de Camaret, δημοσιογράφος του channel France 24. Ακόμα και στην Πορτογαλία που αρχικά έβλεπαν τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα ακραίο αριστερό κόμμα, τώρα πια θεωρούν πως οι θέσεις του δεν είναι τόσο εκρηκτικές που θα έβλαπταν τη σταθερότητα της Ευρωζώνης, επισημαίνει ο Pedro Caldeira Rodrigues, ανταποκριτής του Πορτογαλικού Πρακτορείου Ειδήσεων LUSA. 

Ιστορική σημασία για την Αριστερά

«Είναι η πρώτη φορά στην Ευρώπη που ένα αριστερό ριζοσπαστικό κόμμα είναι τόσο πιθανό να νικήσει και αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό» δηλώνει η γαλλίδα δημοσιογράφος. Παράλληλα περιγράφει την άποψη που επικρατεί στη γαλλική κοινωνία για τον απερχόμενο πρωθυπουργό και τη ΝΔ. «Ο Σαμαράς κράτησε την υπόσχεσή του προς τους ευρωπαίους εταίρους για τα μέτρα που συμφώνησαν να πάρει, όμως κρίνεται αρνητικά ο συνεχόμενος εκφοβισμός που ασκεί στους Έλληνες για έξοδο από το ευρώ, που ενεργεί και αρνητικά για την οικονομία». 
Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για μια νίκη της Αριστεράς επικρατεί, ευλόγως, στην Ισπανία. «Ένας ακόμα λόγος ενδιαφέροντος για τις ελληνικές εκλογές, είναι η αναλογία που βλέπουν του ΣΥΡΙΖΑ με το ισπανικό κόμμα Podemos, που αυτή τη στιγμή είναι πρώτο στις δημοσκοπήσεις και η νίκη του ελληνικού κόμματος μπορεί να επηρεάσει στην διατήρηση της δυναμικής του ή όχι μέχρι τις ισπανικές εκλογές τον Νοέμβριο» επισημαίνει ο Χρυσοβέργης Ιωάννης.

Αλλαγή στην πολιτική του χρέους

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι πως όλο αυτό το ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών και συγκεκριμένα για μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, συνοδεύεται από μία συμπόρευση της κοινής γνώμης, αλλά και οικονομολόγων και ευρωπαίων αξιωματούχων με τη θέση του κόμματος όσον αφορά στο χρέος. «Το δικό σας μνημόνιο ήταν εξαιρετικά σκληρό και αποκλείεται να καταφέρετε να αποπληρώσετε το χρέος σας. Γι’ αυτό στην Πορτογαλία πιστεύουν πως πρέπει να ξανασυζητηθεί» τονίζει ο Pedro Caldeira Rodrigues. 
Σε άρθρο της με τίτλο: «Μια καινούργια ιδέα υπολανθάνει στην Ευρώπη. Πρέπει να συγχωρεθεί το χρέος της Ελλάδας;» η αγγλική εφημερίδα «The Guardian», περιγράφει αυτήν την αναδυόμενη τάση. «Η ομάδα πίεσης, που εδρεύει στο Λονδίνο, Jubilee Debt Campaign, η οποία έχει μελετήσει την τύχη των υπερχρεωμένων χωρών σε όλο τον κόσμο, αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να απαιτήσει μια πιο γενναιόδωρη προσέγγιση από τους πιστωτές της, διότι παρά το γεγονός ότι έλαβε το εξαιρετικό ποσό των € 252bn σε διασώσεις από το 2010, μόλις το 10% έχει οδηγηθεί σε δημόσιες δαπάνες». Ενώ συμπληρώνει πως «Ο οικονομολόγος της Οξφόρδης, Simon Wren-Lewis υποστήριξε σε blogpost την περασμένη εβδομάδα πως στην πραγματικότητα, η μείωση της επιβάρυνσης του χρέους στην Ελλάδα (και ίσως και αλλού) θα κάνει στην ευρωζώνη συλλογικό καλό». 

Τζέλα Αλιπράντη
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet