“ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ” ΜΑΡΙΝΑΚΗ-ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ

Οι «αιώνιοι» χέρι-χέρι

 

ÐÁÑÏÕÓÉÁÓÇ ÔÇÓ ÐÁÑÁÃÙÃÇÓ ÔÏÕ ÓÊÁÉ ÌÅÃÁËÏÉ ÅËËÇÍÅÓ ÖÙÔÏ  ÁËÁÖÏÕÆÏÓ ÌÁÑÉÍÁÊÇÓ EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ

 

 

Είχε πραγματικά πολύ γούστο να συνειδητοποιεί κανείς, με αφορμή μία διαρροή ΠΑΕ προς τα ΜΜΕ, πως τα επιχειρηματικά συμφέροντα μπορούν να φέρουν κοντά, πολύ κοντά, ανθρώπους που πάσχιζαν να μας πείσουν κατά το παρελθόν ότι είναι... εχθροί.

Για να είμαστε, βεβαίως, απολύτως ειλικρινείς ο Γιάννης Αλαφούζος και ο Βαγγέλης Μαρινάκης βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια σε αντίπαλα στρατόπεδα. Μετά την κοινή τους επαγγελματική δραστηριότητα στον ΣΚΑΙ, ο ένας βρέθηκε στο τιμόνι του Παναθηναϊκού, ο άλλος σ' αυτό του Ολυμπιακού, η σύγκρουση έτσι δεν άργησε να έρθει.

 

Σύμπλευση στο αντικυβερνητικό μπλοκ

 

Η διαρροή όμως της προηγούμενης Κυριακής που έκανε λόγο για “κυβερνητική διαπλοκή” φωτογραφίζοντας την ίδια ώρα τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη σηματοδότησε και επισήμως μια αλλαγή πλεύσης. Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός έσπευσε να υιοθετήσει την επιχειρηματολογία της ΠΑΕ Ολυμπιακός η οποία έχει έναν βασικό άξονα πολλούς μήνες τώρα. Η αριστερή κυβέρνηση θίγει, κατά την άποψή τους, τα ερυθρόλευκα συμφέροντα, τα συμφέροντα του ιδιοκτήτη κοντολογίς.

Στην πραγματικότητα το ... ποδοσφαιρικό του πράγματος αποτελεί μόνο τη γαρνιτούρα του αντικυβερνητικού μείγματος. Τα πρωτοσέλιδα των “Νέων” είναι γνωστά. Η λογική του ΣΚΑΙ και της “Καθημερινής” το ίδιο. Τι έχουμε λοιπόν; Μία σύμπλευση Μαρινάκη-Αλαφούζου στο αντικυβερνητικό μπλοκ ή, αν θέλετε, μία κοινή παράταξη πίσω από το “μέτωπο της λογικής” που εκφράζει, υποτίθεται, η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κάπου εδώ όμως αρχίζουν τα ευτράπελα, ειδικά για τον Γιάννη Αλαφούζο. Οι φίλοι του Παναθηναϊκού, οργανωμένοι και μη, δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι την ανάμιξη της ομάδας τους στην προσπάθεια πραγματοποίησης των αντικυβερνητικών επιδιώξεων του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ. Είναι στο σύνολό τους οι οπαδοί του Παναθηναϊκού φανατικοί κυβερνητικοί; Προφανώς και όχι. Απλώς ξένισαν στην ιδέα ότι το όνομα του ιστορικού Παναθηναϊκού θα χρησιμοποιηθεί στον πόλεμο που έχουν εξαπολύσει τα ΜΜΕ Αλαφούζου εναντίον της κυβέρνησης σε... σύμπνοια μάλιστα με τον “αιώνιο” αντίπαλο Ολυμπιακό.

 

Η ώρα της λαϊκής οργής

 

Κάπως έτσι προέκυψε μία ιδιαίτερα επιθετική ανακοίνωση των οργανωμένων της Θύρας 13 εναντίον του Αλαφούζου. Οι άνθρωποι που τα προηγούμενα χρόνια φιλοξένησαν ακόμα και στο ραδιοφωνικό τους σταθμό τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ στράφηκαν τώρα εναντίον του συνειδητοποιώντας το εξής απλό. Ότι η ομάδα τους γίνεται όχημα ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων, άσχετων, εκ πρώτης όψεως, με το χώρο του ποδοσφαίρου.

Είναι πραγματικά μία πολύ...λυτρωτική στιγμή για το οπαδικό κίνημα στην Ελλάδα. Μαζί επίσης και μία θαυμάσια αφορμή για να καταλάβει και ο πλέον αδαής ότι οι μεγάλες ΠΑΕ για τους ιδιοκτήτες τους δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα δημοφιλές παιχνίδι που ουσιαστικά “φτιάχνει” προφίλ και οικοδομεί σχέσεις τις οποίες ο επιχειρηματίας εκμεταλλεύεται κυρίως για ένα σκοπό. Για να πιέζει την εκάστοτε κυβέρνηση προς την ικανοποίηση των πάσης φύσεως “αιτημάτων” του.

Εάν η κυβέρνηση συνεργάζεται, όλα καλά. Αν όχι, αρχίζει ο πόλεμος, υπόγειος στην αρχή, φανερός στη συνέχεια μέχρι την αρχή να αναλάβει κάποιος βολικός που θα...εξυπηρετήσει. Εν προκειμένω, το πιο είναι ο βολικός που θέλει να έρθει στην αρχή για να προσφέρει υπηρεσίες μπορεί να το αντιληφθεί ο καθένας.

 

Η ενός ανδρός αρχή

 

Αποδείχθηκε με την όλη ιστορία και κάτι άλλο. Ότι το μοντέλο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ελλάδα έχει οικοδομηθεί σε εντελώς σαθρά θεμέλια. Επί της ουσίας στην κεφαλή κάθε ΠΑΕ υπάρχει η εξουσία του ενός που αποφασίζει για όλα χωρίς να λογοδοτεί σε κανέναν. Οι ισχυροί κάνουν κουμάντο με τον ... παρά τους, επιχειρούν και συχνά καταφέρνουν να ελέγξουν τις πλατιές μάζες που στηρίζουν τις ομάδες με γνωστές λαϊκίστικες τακτικές και χρησιμοποιούν άνετα την ποδοσφαιρική ενασχόλησή τους για να αυξήσουν την ισχύ τους.

Η περίπτωση Μαρινάκη είναι αρκούντως χαρακτηριστική. Πριν το 2010, όταν και ανέλαβε τα ηνία της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ήταν γνωστός μόνο στους εφοπλιστικούς και τους εν γένει επιχειρηματικούς κύκλους. Επτά χρόνια αργότερα εξουσιάζει επί της ουσίας το δήμο Πειραιά, είναι ιδιοκτήτης του ιστορικού ΔΟΛ, ελέγχει επίσης άλλα, εκτός ΔΟΛ, ΜΜΕ, και φαντάζει ως ο νέος μεγάλος “παίκτης” στο επιχειρηματικό-πολιτικό παιχνίδι, χωρίς να έχει κρύψει τους δεσμούς...φιλίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την οικογένειά του.

Προφανώς δεν είναι ο μόνος. Ο Ιβάν Σαββίδης πράττει περίπου τα ίδια πράγματα με όχημα τον ΠΑΟΚ, ορμώμενος από τη Βόρεια Ελλάδα και τη σαρωτική επιχειρηματική του δραστηριότητα. Το πρόβλημα δεν έχει να κάνει τόσο με τα πρόσωπα, όσο με τις πρακτικές. Που πλέον, όπως μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί, είναι κάτι παραπάνω από αθέμιτες.

 

Π.Α. Ευτελόπουλος
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet