ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Χωρίς όραμα, μόνο συμφέροντα

(Ξένη Δημοσίευση) Ο νέος εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας, μιλάει κατά την διάρκεια της  τελετής παράδοσης παραλαβής του νέου εκπροσώπου,  Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Του Ρένου Γεωργίου

 

Στενός συνεργάτης πρώην υψηλόβαθμου πολιτικού παράγοντα μου είχε εξομολογηθεί, πριν από περίπου ένα χρόνο, ότι «εμείς έχουμε δύο προβλήματα: δεν έχουμε ικανά στελέχη, διότι οι ικανοί δεξιοί δεν ασχολούνται με την πολιτική, αλλά με τις επιχειρήσεις. Ούτε ικανούς δημοσιογράφους, διότι αν ένας δημοσιογράφος εξυπηρετεί συμφέροντα μισθώνοντας την πένα του, δεν είναι καλός δημοσιογράφος». Η αφοπλιστική ειλικρίνεια του δεν με εξέπληξε, τον γνωρίζω πολλά χρόνια, έχουμε δουλέψει σε διπλανά γραφεία, καταλαβαίνω πώς λειτουργεί. Εκείνο που πάντα μου έκανε εντύπωση σ’ αυτόν, είναι ότι ενώ έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης, εξακολουθεί να συναγελάζεται με ανθρώπους που ούτε εκτιμά ούτε εμπιστεύεται. Πετυχημένος επιχειρηματίας, σήμερα, προσπαθεί έμμεσα να προωθήσει την πολιτική που τον συμφέρει ως επιχειρηματία, αδιαφορώντας με ποιον και για πόσο χρονικό διάστημα θα συνεργαστεί.

Ανάλογα με αυτόν τον κύριο, δείχνουν να πορεύονται πολλά από τα υψηλόβαθμα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, μηδέ του αρχηγού της εξαιρουμένου. Πρόσκαιρες συνεργασίες με τη λογική «παίρνω από τον καθένα ό,τι καλύτερο έχει για να κάνω τη δουλειά μου και μετά τον ξεχνάω». Το ζητούμενο είναι ποια είναι αυτή η δουλειά που θέλει να κάνει ο καθένας; Σε μία χώρα -στην οποία οι άξονες της πολιτικής είναι χαραγμένοι από τους δανειστές και η προσπάθεια της σημερινής κυβέρνησης είναι ο, όσο το δυνατόν, λιγότερο οδυνηρός για τους εργαζόμενους τρόπος εφαρμογής της και οι όποιες αλλαγές προς το καλύτερο μπορεί να επιφέρει- η προσπάθεια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι να αλλάξει την πολιτική τροχιά. Οι μάχες της δίνονται σε προσωπικό επίπεδο και με επίδικο όχι την ιδεολογική κυριαρχία, αλλά το «καπετανάτο», τον χώρο που θα διαφεντεύει ο καθένας. Τα στελέχη της παίρνουν θέσεις θεωρώντας ότι σύντομα θα ξαναβρεθεί το κόμμα τους στην κυβέρνηση και ο καθένας θα έχει το δικό του τομέα εξουσίας για να τον χειριστεί κατά το δοκούν.

Τα σημεία στα οποία έως σήμερα επικεντρώνει την αντιπολιτευτική τακτική της, μαρτυρούν ότι δεν μπορεί να αρθρώσει άλλου είδους πολιτικό λόγο. Κανένας ψηφοφόρος δεν μπορεί να πιστέψει ότι μία κυβέρνηση μπορεί να πέσει, να παραιτηθεί ή έστω να φθαρεί, επειδή ο πρωθυπουργός ήταν «χαμένος για τέσσερις μέρες τον Δεκαπενταύγουστο», επειδή ένας υπουργός αποφάσισε να μην παραστεί σε συνέδριο για την «καταδίκη των εγκλημάτων του ναζισμού και του κομμουνισμού», ή επειδή το προς διαβούλευση νομοσχέδιο για την Παιδεία βρίσκει αντίθετο το νεοφιλελεύθερο πρόεδρο της ΟΛΜΕ. Αντίθετα, ο καθένας, ακόμα και οι φανατικοί, αλλά νοήμονες ψηφοφόροι της, μπορούν να καταδικάσουν τις δηλώσεις και τις μεθοδεύσεις στελεχών της ΝΔ και εξωθεσμικών προσώπων, όπως η σύζυγος του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι. Λίγες μόνο μέρες μετά τη δημοσίευση δηλώσεων της κυρίας Γκραμπόφσκι στη συντηρητική γερμανική εφημερίδα “Die Welt”, η οποία μεταξύ άλλων είπε ότι «το κλίμα για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι ευνοϊκό επειδή οι επενδυτές είναι βέβαιοι ότι σύντομα την κυβέρνηση της χώρας θα αναλάβει η Νέα Δημοκρατία», ο εκπρόσωπος του κόμματος, Βασίλης Κικίλιας, εμμέσως πλην σαφώς απέτρεψε τους ξένους επενδυτές, δηλώνοντας ότι «μόνο ο Μητσοτάκης μπορεί να φέρει επενδύσεις». Ακόμα κι αν ξεπεράσουμε το ατόπημα, της κατά τα άλλα έγκυρης γερμανικής εφημερίδας, να παρουσιάσει την Μαρέβα Γκραμπόφσκι ως επιχειρηματία και να μην αναφέρει ότι είναι σύζυγος πολιτικού, και μάλιστα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην οποία αναφέρεται στις δηλώσεις της, οι σχεδόν αντικρουόμενες μεταξύ τους τοποθετήσεις, μόνο συντονισμό ενεργειών δεν μαρτυρούν.

Έκρυθμη εσωκομματική κατάσταση

Η εικόνα που παρουσιάζει προς τα έξω το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας απορρέει από τα όσα διαδραματίζονται στο εσωτερικό της. Πέρα από τις γνωστές κινήσεις της ακροδεξιάς πλευράς και την παθητική συμμετοχή των καραμανλικών, στο μητσοτακικό στρατόπεδο, η κατάσταση χαρακτηρίζεται «έκρυθμη». Αναμένονται ανακατατάξεις, οι οποίες όμως θα γίνουν μετά την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ, καθώς κάθε κίνηση, σε αυτό τον τομέα, νωρίτερα θα μπορούσε να καταγραφεί ως «σπασμωδική ενέργεια». Πάντως στο επικοινωνιακό επιτελείο, τόσο του κόμματος όσο και του αρχηγού, το κλίμα είναι πολύ βαρύ, καθώς κοινή διαπίστωση είναι ότι τα λάθη διαδέχονται το ένα το άλλο. Για τις μετά τη ΔΕΘ εξελίξεις, διαγκωνίζονται στελέχη, αρκετά εκ των οποίων στη μόνη καριέρα που μπορούν να προσδοκούν, είναι μέσα στον κομματικό μηχανισμό, διότι οι προσπάθειες που έκαναν έξω από αυτόν δεν στέφτηκαν με επιτυχία. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τη θέση του Μακάριου Λαζαρίδη θα καταλάβει ο Θανάσης Νέζης. Το όνομα του διοχέτευσαν εντέχνως στον Τύπο άτομα του καραμανλικού περιβάλλοντος, ελπίζοντας ότι θα το «κάψουν», αλλά μάλλον δεν τα κατάφεραν. Ο σημερινός διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, διαισθανόμενος ότι το κλίμα γύρω του έχει «βαραίνει», δείχνει αποφασισμένος να εκμεταλλευτεί τις σχέσεις του με την οικογένεια Μητσοτάκη, αλλά και την εκκλησία και να πολιτευτεί στον τόπο καταγωγής του, την Καβάλα.

Στον εσωκομματικό χώρο, έντονη κριτική δέχεται και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Βασίλης Κικίλιας, όχι για την επικοινωνιακή πολιτική που ακολουθεί, αλλά για την προσωπική ζωή του. Η αντίληψη που επικρατεί στο συντηρητικό χώρο, δεν μπορεί να δεχθεί ότι ο γιατρός και εκπρόσωπος του κόμματος, έχει ερωτική σχέση με μία γυναίκα που έγινε γνωστή από τον χώρο της μόδας και την τηλεόραση, την Τζένη Μπαλατσινού. Πάντως σύμφωνα με πηγή της ΝΔ, αποκλείεται περίπτωση αντικατάστασης του ειδικά από τον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου, όπως αναφέρεται το τελευταίο διάστημα σε μερίδα του Τύπου. Δεν έχει υποστηρικτές σε κανένα από τα στρατόπεδα και, σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα δημοσιεύματα που υπάρχουν αναφορικά με τη θέση που αναμένεται να πάρει στο κεντρικό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας τα προκαλεί ο ίδιος μέσω φίλων ή γνωστών του δημοσιογράφων.

 

 
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet