ΚΕΝΤΡΟ

Τα κάρα μπροστά από το άλογο

roggas

του Βασίλη Ρόγγα

 

Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (Παρασκευή μεσημέρι) ανακοινώνονται υποψηφιότητες για την ηγεσία της κεντροαριστεράς. Τελευταία ανακοίνωση μέσω βίντεο είναι εκείνη του κ. Θεοδωράκη. Ο επικεφαλής του Ποταμιού —σε μια αλά Πρωταγωνιστές εμφάνιση του— σκηνοθετείται να κατεβαίνει σκάλες με φόντο ένα ηλιόλουστο αθηναϊκό πρωινό, ανακοινώνοντας πως: «Αποφάσισα […] να πρωταγωνιστήσω στη δημιουργία ενός νέου, μεγάλου, προοδευτικού Κινήματος […]Το σχέδιό μου είναι απλό: Ανοιχτό κέντρο και ανένδοτος αγώνας για μια δίκαιη πατρίδα! Δουλειές και ίσες ευκαιρίες για όλους. Οι προτεραιότητες είναι χαρτογραφημένες: οι εργαζόμενοι δεν είναι μηχανές είσπραξης φόρων. Το δημόσιο δεν είναι κομματικό λάφυρο. Οι νέοι δεν είναι είδος προς εξαγωγή. Οι πολίτες πρέπει να χαιρόμαστε τις γειτονιές μας». Οι μεταρρυθμιστές του κ. Λυκούδη χαιρέτισαν την υποψηφιότητα του κ. Θεοδωράκη.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του, όπως αναμενόταν, για την ηγεσία του νέου πολιτικού φορέα της κεντροαριστεράς, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην υπουργός, Γιάννης Μανιάτης, δηλώνοντας ότι τάσσεται υπέρ ενός νέου, ενιαίου, πλειοψηφικού Κινήματος Προοδευτικών Πολιτών που θα έχει ισχυρούς θεσμούς και δημοκρατικές διαδικασίες, όπως σε όλη την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία. Ο κ. Μανιάτης πρόσθεσε ότι προσβλέπει στην υπέρβαση των σημερινών κομμάτων με σημαντική διεύρυνση και ανανέωση, απέναντι στον αριστερό και δεξιό συντηρητισμό ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Η μόνη, ίσως, υποψηφιότητα που δημιουργεί κάποια αίσθηση είναι εκείνη του Δημάρχου Αθηναίων, κ. Καμίνη, αν και αυτή ήταν γνωστή. Ο κ. Καμίνης δέχεται πιέσεις να πρωταγωνιστήσει στο χώρο του κέντρου πριν ακόμα κι από το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015. Δήλωσε, λοιπόν, πως: «η χώρα έχει ανάγκη από μια ριζική αλλαγή πολιτικού προσανατολισμού, που μόνον μια μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη μπορεί να εγγυηθεί. […]Αποφάσισα να διεκδικήσω την ηγεσία της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης με πρωταρχικό σκοπό να ενώσω. ‘Έχω ήδη εκπροσωπήσει νικηφόρα την παράταξή μας, σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις στο παρελθόν και με διαφορετικό κάθε φορά αντίπαλο. Επικρατήσαμε, γιατί ήμασταν ενωμένοι. Ενωμένη συνεπώς, η παράταξή μας θα γίνει και πάλι μεγάλη, για να διεκδικήσει με αξιώσεις τη διακυβέρνηση της χώρας, και όχι να αποτελέσει ένα δευτερεύον συμπλήρωμα στα σχέδια των άλλων». Ο κ. Καμίνης κατήγγειλε «κλειστά οικονομικά-πολιτικά κυκλώματα που κρατούν τη χώρα καθηλωμένη και ήδη αντέδρασαν» όπως είπε στην υποψηφιότητα του για την ηγεσία της ΔΗΣΥ.

 

Το πρώτο λόγο το Κίνημα

 

Βεβαίως, πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικασία έχει το ΠΑΣΟΚ και η πρόεδρος του, κ. Γεννηματά, που εκτιμάτε πως θα επικρατήσει άνετα των υπόλοιπων υποψηφίων μιας και είναι ο μόνος μαζικά συγκροτημένος μηχανισμός σε αυτή τη διαδικασία. Στην Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου του Κινήματος, που συνεδρίασε στην Χ. Τρικούπη, μια ημέρα πριν ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις για τη διαδικασία και το χρόνο εκλογής του νέου επικεφαλής της κεντροαριστεράς, η Φώφη Γεννηματά φέρεται να είπε πως «το ΠΑΣΟΚ έχει την πρωτοβουλία, δεν διαλύεται, την απόφαση θα πάρουν τα μέλη του αφού ολοκληρωθεί η εκλογή του νέου αρχηγού της ΔΗΣΥ».

Διαμφισβητούμενη είναι η υποψηφιότητα του κ. Θεοχαρόπουλου της ΔΗΜΑΡ, που έπειτα από συνάντηση με τον κ. Καμίνη δήλωσε πως «την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσω τις αποφάσεις μου, οπότε λίγη υπομονή, για λίγες ημέρες». Το κόμμα διατηρεί της επιφυλάξεις του για την όλη διαδικασία, όπως φαίνεται και από την απόφαση της Εκτελεστικής του Γραμματείας στις 30 Αυγούστου: «Η ύπαρξη υποψηφιοτήτων για τη θέση του επικεφαλής είναι αδιαμφισβήτητα θετικό γεγονός στην πορεία ανασυγκρότησης του χώρου, καθώς κινητοποιείται ο κόσμος της κεντροαριστεράς. Με δύο σημαντικές προϋποθέσεις, πρώτον να υπάρχουν σαφείς πολιτικές θέσεις και δεύτερον να αποσαφηνιστεί ο χαρακτήρας του φορέα. Αυτές είναι απαραίτητες προϋποθέσεις και εγγυήσεις ενότητας για την επόμενη ημέρα».

Τέλος, η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κ. Ραγκούση από τις 23 Αυγούστου και του κ. Κωνσταντινόπουλου την περασμένη εβδομάδα συμπληρώνουν το μέχρι στιγμής παζλ που αναμένεται να ολοκληρωθεί με την ανακοίνωση υποψηφιότητας του ευρωβουλευτή κ. Ανδρουλάκη

 

Οι κανόνες των εκλογών

 

Τους βασικούς κανόνες της εκλογικής διαδικασίας έδωσε στη δημοσιότητα η Επιτροπή Διαδικασιών και Δεοντολογίας. Συγκεκριμένα, όπως ήδη είχε διαρρεύσει, οι εκλογές θα γίνουν στις 5 Νοεμβρίου και, εφόσον χρειαστεί, στις 12 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί ο β' γύρος. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν υποψηφιότητα μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου και να συγκεντρώσουν το λιγότερο 1000 υπογραφές μοναδικής στήριξης μέχρι τις 22 του ίδιου μήνα από πολίτες που κατοικούν σε 7 τουλάχιστον από τις 13 αυτοδιοικητικές περιφέρειες, με ελάχιστο αριθμό υπογραφών 50 τουλάχιστον ανά περιφέρεια. Με τη δήλωση υποψηφιότητας καλούνται να καταβάλουν σε τραπεζικό λογαριασμό ποσό 2000 ευρώ ως αντίτιμο συμμετοχής. Οι ψηφοφόροι που θα λάβουν μέρος θα πληρώνουν εισφορά 4 ευρώ το πολύ. Εκτός της ψηφοφορίας με κάλπη, η Επιτροπή δηλώνει ότι θα εξαντλήσει όλες τις τεχνικές δυνατότητες, ώστε να διεξαχθεί και ψηφοφορία εξ αποστάσεως. Δημιουργείται, επίσης, ιστοσελίδα της Επιτροπής http://www.dpekloges.gr.

Τέλος, Η επιτροπή ενθαρρύνει και —αν της ζητηθεί— συνδράμει στη διεξαγωγή δημόσιων συζητήσεων (debates) μεταξύ των υποψηφίων στις πρωτεύουσες των αυτοδιοικητικών περιφερειών. Θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για τη διεξαγωγή μιας τουλάχιστον τηλεοπτικής συζήτησης με όλους τους υποψηφίους πριν από τον πρώτο γύρο και μιας ακόμη, ανάμεσα στους δυο επικρατέστερους υποψηφίους, μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου.

 

 
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet