ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Οτι η προεκλογική καμπάνια της ΝΔ θα ήταν προβληματική, αμυντική και δεν θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στην επιχειρηματολογία και τον αέρα ελπίδας του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν αναμενόμενο. Η κυβέρνηση πήγαινε στις εκλογές χωρίς καμία βοήθεια από τους συμμάχους της και με διαψευσμένους όλους τους αισιόδοξους στόχους της για έξοδο από το μνημόνιο κ.τ.λ.  Όμως η πλήρης κατάρρευσή της εξέπληξε ακόμα και τους αντιπάλους της. Το περίεργο, μάλιστα είναι ότι δεν επιχείρησε να αλλάξει έστω και την τελευταία στιγμή, παρά τις κριτικές και προειδοποιήσεις εκ των έσω. Το διάγγελμα Σαμαρά, μετά την απόφαση Ντράγκι, είναι αποκαλυπτικό της εμμονής του. 

Εμμονή στο φόβο

Το πρώτο που κατέρρευσε ήταν η ακραία εμμονή στο φόβο. Καταθέσεις, ρευστότητα, ευρώ, τρομοκρατία, στρατιές μεταναστών και δεν συμμαζεύεται. Ο κ. Μεϊμαράκης με μια δήλωσή του την Πέμπτη υποστηρίζοντας ότι η ΝΔ «πληρώνει το τίμημα μιας κακής επικοινωνιακής στρατηγικής», κατεδάφισε όλη την τακτική του Μαξίμου. «Κακώς φάνηκε ότι επενδύουμε στον φόβο», σημείωσε και πρόσθεσε «υπήρξε μια καλή επικοινωνιακή στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ που μας έκανε να φαινόμαστε ότι μιλάμε σαν δανειστές». Αυτό ήταν το καίριο λάθος που διατήρησαν ως την τελευταία στιγμή. Ο κ. Σαμαράς, που παρέλειψε να ενδιαφερθεί καν για να πάρει μια ευνοϊκή απόφαση η ΕΚΤ για τη χώρα, βγήκε με διάγγελμα και κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ! Ο κόσμος, αβίαστα έβγαλε το συμπέρασμα ότι ο νυν πρωθυπουργός επιθυμούσε να τιμωρηθεί η χώρα. 
Αυτά ήταν καίρια λάθη. Αλλά κατέρρευσε και η πολιτική στόχευση της ΝΔ που απέβλεπε να διευρύνει την επιρροή της. Πρώτον, ήταν αντιφατική, διότι, τουλάχιστον τύποις, επεδίωκε να προσελκύσει κόσμο από το κέντρο, αλλά την ίδια ώρα το αποφασιστικό βάρος το έριχνε στην ακροδεξιά. Οι αναφορές στα εικονίσματα, τα σοβιέτ, η συνάντηση με τον Άνθιμο ήταν τα ακροδεξιά «ρέστα» του κ. Σαμαρά. Ο Κ. Ιορδανίδης στην «Καθημερινή» θα σημειώσει ότι η μάχη κατά της αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ «διεξαγόταν με όρους παρωχημένους και πρωτόγονους». Και στο κύριο άρθρο της, η ίδια εφημερίδα δεν άντεξε και σημείωνε ότι «εκείνοι που είχαν την ευθύνη της εκλογικής μάχης, προφανώς δεν κατάλαβαν ότι η έκβασή της έχει να κάνει με το μέλλον της χώρας, γεγονός που έπρεπε να τους απαγκιστρώσει από προσωπικές εμμονές και επιλογές». 

Ακροδεξιά στροφή με... κεντρώα στόχευση

Η ΝΔ, τελικά, έχει κολλήσει δημοσκοπικά και αυτό είναι ορατό στους πάντες και μη αναστρέψιμο, όπως εκτιμούν και από το δικό της χώρο. Γι’ αυτό και χωρίς προφυλάξεις διατυπώνονται οξείες κριτικές και εκκλήσεις στον πολιτικό πατριωτισμό των οπαδών της δεξιάς. 
Η στρατηγική της καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανασχεδιάστηκε λόγω αυτών των λαθών της αντίστοιχης της ΝΔ. Όμως, λόγω αυτών των λαθών έγινε άκρως αποτελεσματική και διεισδυτική στα στρώματα εκείνα, που από καιρό υπήρχαν ενδείξεις ότι απομακρύνονται από τη ΝΔ και περνούν απευθείας στον ΣΥΡΙΖΑ. Στην Πάτρα ο Αλεξης Τσίπρας απευθύνθηκε ευθέως σε αυτόν τον κόσμο: «Κάθε μέρα που περνάει επιβεβαιώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντί του δεν έχει μια κεντροδεξιά, συντηρητική παράταξη, όπως αυτή που πολλοί ίσως θυμούνται. Έχουμε απέναντί μας μια έξαλλη ακροδεξιά, φίλων του κ. Σαμαρά, που αναμασά συνθήματα της Χούντας και επαναφέρει την εμφυλιοπολεμική μισαλλοδοξία. Που προκαλεί αποστροφή σε κάθε μετριοπαθή και δημοκρατικό πολίτη.»
Όμως,  ο Α. Τσίπρας στις τελευταίες συγκεντρώσεις επιμένει πολύ στο ζήτημα της κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας ως όρο για την εφαρμογή του προγράμματός του. Θα το διατυπώσει με σαφήνεια: «Χωρις καθαρή και ισχυρή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ, οι δυνάμεις του μνημονιακού κατεστημένου, παλαιότερες ή νεότερες, θα επιχειρήσουν να μας εγκλωβίσουν. Μας θέλουν χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όμηρους της δικής τους στήριξης, ώστε να νοθεύσουν το πρόγραμμά μας». Και κόβοντας κάθε γέφυρα με τους «εθελοντές συμμάχους» πρόσθεσε: «Το plan Β της τρόικας και της ολιγαρχίας είναι να βάλουν εγγυήτριες δυνάμεις στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ». 

Αποφασιστική στάση

Στον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, υπάρχει και επεξεργασμένη πολιτική όσον αφορά το ευρωπαϊκό μέτωπο. Αυτή την εβδομάδα τόσο ο Αλ. Τσίπρας όσο και ο Γ. Δραγασάκης εμφανίστηκαν με πιο αποφασιστικές διατυπώσεις όταν περιέγραφαν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, με τις οποίες θα προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις, διαλύοντας έτσι και όποιες ασάφειες δημιουργήθηκαν από άστοχες τοποθετήσεις υποψηφίων. Ο υπεύθυνος προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι το κόμμα δεν θα δεχθεί τη διορία της 28ης Φεβρουαρίου και ότι θα ζητήσει χρόνο για να μπορέσει να προετοιμάσει τις δικές του προτάσεις που αφορούν το νέο πλαίσιο δημοσιονομικών στόχων, το εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και το δημόσιο χρέος. Αναρωτήθηκε δε: «Είναι δυνατόν η νέα κυβέρνηση να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις, χωρίς να λάβει στα χέρια της τα στοιχεία για το δημόσιο ταμείο;» 
Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να επωφεληθεί και από τις διαφορές των διαφόρων αξιωματούχων στην Ευρώπη. Ο τρόπος που σχολίασε τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ και τις δηλώσεις Ντράγκι είναι χαρακτηριστικός. «Ο κ. Ντράγκι με τη σημερινή ανακοίνωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων απάντησε στις ακραίες περιοριστικές πολιτικές τασσόμενος υπέρ της ποσοτικής χαλάρωσης διαφοροποιούμενος από τις ακραίες νεοφιλελεύθερες φωνές, στις οποίες δυστυχώς συγκαταλέγεται και ο κ. Σαμαράς» σχολίασε, και πρόσθεσε: «ο ελληνικός λαός με ωριμότητα και ψυχραιμία θα προχωρήσει μπροστά. Η ελπίδα έρχεται, η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, η Ευρώπη προχωρά».  
Με την έναρξη της σύντομης προεκλογικής καμπάνιας υπήρχαν άφθονες άδηλες πτυχές όσον αφορά τις επικείμενες εξελίξεις. Στον ΣΥΡΙΖΑ, σίγουρα, υπήρχε σχετική ανησυχία για τη στάση των δανειστών και τις επιπτώσεις στο εσωτερικό πολιτικό κλίμα. Η ρευστότητα των τραπεζών και οι αποφάσεις Ντράγκι υπήρξαν το βαρύ πυροβολικό για να πτοηθούν οι δυνάμεις που προσέβλεπαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι αποφάσεις, τελικά, αν έδειξαν κάτι είναι ότι οι δανειστές μάλλον απομακρύνθηκαν είναι από τον έξαλλο κύκλο Σαμαρά. Προσέχουν εξαιρετικά τους χειρισμούς τους έναντι της Ελλάδας, που αύριο θα κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ. 
Η διαπραγμάτευση έχει ήδη αρχίσει, κανείς στην Ευρώπη δεν λέει πια ότι η ελληνική πλευρά ετοιμάζεται να έρθει με εξωπραγματικές θέσεις. Αντίθετα, κάποιοι τρίβουν τα χέρια τους που αυτές θα μπουν στο τραπέζι. 

Παύλος ΚλαυδιανόςΤι είπε ο κ. Ντράγκι και τι άκουσε ο κ. Σαμαράς

Η φημολογία, που σκόπιμα καλλιεργήθηκε στην Ελλάδα σχετικά με τις αποφάσεις της ΕΚΤ για την ποσοτική χαλάρωση την περασμένη Πέμπτη, όπως φαίνεται ήταν μάλλον ενταγμένη στις προεκλογικές ανάγκες της ΝΔ, και  του ΠΑΣΟΚ. 
Σύμφωνα με αυτήν, οι αποφάσεις που θα ανακοίνωνε ο κ. Ντράγκι, θα εξαιρούσαν από τη γενική ρύθμιση την Ελλάδα, και αυτό θα γινόταν με σκοπό τον προεκλογικό εκβιασμό -τρεις μέρες πριν την Κυριακή των εκλογών- των ψηφοφόρων που προσανατολίζονταν προς τον ΣΥΡΙΖΑ. 
Οι ανακοινώσεις, ωστόσο, του κ. Ντράγκι, το απόγευμα της Πέμπτης, δεν άφηναν μεγάλα περιθώρια για τέτοιου είδους εκμετάλλευση. Μάλλον δημιουργούσαν την εντύπωση ότι υπάρχουν θεσμικά περιθώρια διαπραγμάτευσης για τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Και ότι η συζήτηση μαζί της έχει ήδη αρχίσει. 
Από την άποψη αυτή, έχει σημασία ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ δεν διαμορφώνουν καθεστώς ειδικής περίπτωσης. Ο κ. Ντράγκι θέτει γενικούς κανόνες, και οι προϋποθέσεις που αφορούν την Ελλάδα, δεν τίθενται ειδικά γι’ αυτήν αλλά ως γενικοί κανόνες. Ειδικότερα, η απαίτηση για ύπαρξη προγράμματος, είναι σαφές ότι δεν συνδέεται οπωσδήποτε με το υπάρχον μνημονιακό πρόγραμμα. 
Τα στοιχεία αυτά επισημαίνει με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία επισημαίνεται ότι με τις δηλώσεις Ντράγκι «διαψεύδονται όσοι έσπειραν το φόβο και τον πανικό», ενώ η απόφαση της ΕΚΤ χαρακτηρίζεται «σημαντική, την οποία μπορεί να αξιοποιήσει η επόμενη ελληνική κυβέρνηση». 
Ο κ. Σαμαράς, με διαγγελματικό λόγο, έσπευσε να τη χαιρετίσει, δεν μπόρεσε να αρθεί υπεράνω των τρεχουσών αναγκών της εκλογικής καμπάνιας της ΝΔ και αναρωτήθηκε: «Θα πάρει, όμως, η Ελλάδα μερίδιο από αυτό το γιγαντιαίο πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας ή θα χάσουμε τη μοναδική αυτή ευκαιρία; Χωρίς κλείσιμο της αξιολόγησης για το υφιστάμενο πρόγραμμα τέλη Φεβρουαρίου θα είμαστε αποκλεισμένοι», κατέληξε δίνοντας την πιο στενή και υστερόβουλη ερμηνεία στις δηλώσεις Ντράγκι. Για να μπορέσει να την εκμεταλλευθεί προεκλογικά τονίζοντας ότι «μόνο η δική μας πολιτική εγγυάται την πλήρη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή τη νέα εποχή για την Ευρώπη»...
Πλην ματαίως, γιατί η κινδυνολογία ως πυρήνας της προεκλογικής τακτικής της ΝΔ δεν έχει μόνο αποτύχει στη συνείδηση των πολιτών, αλλά έχει ήδη προκαλέσει την καταλυτική κριτική πρωτοκλασάτων στελεχών της, όπως ο κ. Μεϊμαράκης. 
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet