roggas

Την Παρασκευή έληξε και η ημερομηνία κατάθεσης υποψηφιοτήτων στην επιτροπή Αλιβιζάτου. Έτσι, αν καταθέσουν και τις 1000 υπογραφές έως τις 23 Σεπτεμβρίου (η κ. Γεννηματά το έχει κάνει ήδη) οι εννέα υποψήφιοι για την ηγεσία θα είναι οι:  Φ. Γεννηματά, Στ. Θεοδωράκης, Γ. Καμίνης, Ν. Ανδρουλάκης, Ο. Κωνσταντινόπουλος, Ι. Μανιάτης, Ι. Ραγκούσης, Κ. Γάτσιος και Α. Πόντας.

Φ. Γεννηματά: Κατέθεσε και τις χίλιες υπογραφές

Την Παρασκευή το πρωί κατέθεσε η προέδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Φώφη Γεννηματά και τυπικά στην επιτροπή Αλιβιζάτου την υποψηφιότητα της μαζί με 1200 υπογραφές νέων που γεννήθηκαν έπειτα από το 1981. Δήλωσε πως: «η μεγάλη Κεντροαριστερά μπορεί να εγγυηθεί το τέλος της επιτροπείας και την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Προτεραιότητές μας είναι η ανάπτυξη, οι δουλειές και η προστασία των αδύνατων. Η νέα Αλλαγή ξεκίνησε και είναι στα χέρια των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων. Κατέθεσα μαζί και χίλιες αγωνίες και προσδοκίες νέων ανθρώπων που γεννήθηκαν μετά το 81».

Ν. Ανδρουλάκης: Κριτική για τη μεθοδολογία

Τη δική του υποψηφιότητα κατέθεσε και ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης: «Αποφάσισα να διεκδικήσω την ηγεσία του νέου πολιτικού φορέα της κεντροαριστεράς. Η δημιουργική προσπάθεια που ξεκινάμε είναι η απαρχή για τη συγκρότηση της παράταξης που φιλοδοξούμε να ηγηθεί στον προοδευτικό κόσμο της χώρας. […]Η δημοκρατία μας χρειάζεται μια παράταξη που θα σέβεται τους θεσμούς, που θα τη μπολιάσει με σύγχρονες ιδέες και νέο ήθος». Σε συνέντευξή του ο κ. Ανδρουλάκης έκανε σκληρή κριτική στη μεθοδολογία με την οποία επιλέχθηκε η διαδικασία δημιουργίας της νέας παράταξης: τα ορθά βήματα θα ήταν πρώτα η ίδρυση του ενιαίου φορέα, στη συνέχεια η διεξαγωγή συνεδρίου και η κατάρτιση προγράμματος και, τελευταία, η εκλογή ηγεσίας. Δυστυχώς, επιλέγηκαν βήματα με διαφορετικές προτεραιότητες».

Θ. Θεοχαρόπουλος: δεν κατέθεσε υποψηφιότητα

Ο Γιώργος Παπανδρέου στη συνεδρίαση του Προσωρινού Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι το ενδιαφέρον του στρέφεται στη μεγάλη εικόνα, «στις ευρύτερες απαιτήσεις του τόπου αλλά και της παράταξης». Όπως τόνισε, «έχω ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό, ότι δεν διεκδικώ πόστα αλλά θα συμβάλω τα μέγιστα να πετύχει αυτή η υπόθεση». Συνεχίζοντας, επεσήμανε ότι «θα δώσω και θα δώσουμε μάχη για να εγγυηθούμε το αδιάβλητο της διαδικασίας».
Ο κ. Θεοχαρόπουλος δεν θα είναι τελικά υποψήφιος όπως εικάζαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Σε δηλώσεις του στην αρχή της βδομάδας επεσήμανε τον κίνδυνο οι διαδικασίες για το νέο φορέα της κεντροαριστεράς να μη συσπειρώσουν: «θέση μου είναι ότι ο νέος ενιαίος φορέας πρέπει να δημιουργηθεί άμεσα. Αυτό προϋποθέτει την υπέρβαση των υφιστάμενων κομμάτων. Αλλιώς, υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθούμε την ‘επόμενη ημέρα’ σε φυγόκεντρες τάσεις αντί για την απαραίτητη συσπείρωση».

Ο. Κωνσταντινόπουλος: Εκπρόσωπος της νέας γενιάς

Την Τετάρτη κατέθεσε την υποψηφιότητα του και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος όπως άλλωστε αναμενόταν. Στις δηλώσεις του ανέφερε πως: «Μαζί να αναλάβουμε το βάρος της ευθύνης μιας νέας πορείας, απέναντι στα ψέματα και το λαϊκισμό. Μαζί να διαμορφώσουμε την πρόταση διακυβέρνησης της χώρας που θα προτείνουμε στον ελληνικό λαό. Να διαμορφώσουμε μαζί τη νέα συμφωνία με τους πολίτες της χώρας». Κατέληξε προσπαθώντας να πλασαριστεί ως η νέα γενιά του ΠΑΣΟΚ: «Σήμερα ζητώ την στήριξή σας στην υποψηφιότητά μου εκπροσωπώντας τη νέα γενιά ευθύνης της παράταξης, που παρέμεινε όρθια στα δύσκολα και τίμησε την ιστορία του ΠΑΣΟΚ».
Την Παρασκευή κατατέθηκαν και δυο υποψηφιότητες έκπληξη. Πρόκειται για τον πρώην πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου κ.Κωνσταντίνο Γάτσιο και τον κ. Απόστολο Πόντα, επικεφαλής της Ένωσης Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης (ΕΔΕΜ).

Διαφωνία για την ψηφοφορία

Η συνεδρίαση της επιτροπής Αλιβιζάτου την Τρίτη για την εκλογή από τη βάση ηγεσίας του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς (5 και 12 Νοεμβρίου) κατέληξε χωρίς συμφωνία. Το κεντρικό ζήτημα ήταν η ηλεκτρονική ψηφοφορία ως προς την οποία συγκρούστηκαν δύο απόψεις:
-Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία και παραλαβή κλειδάριθμου κάποιες μέρες πριν από την ψηφοφορία προκειμένου να ψηφίσει κανείς ηλεκτρονικά την Κυριακή.
-Η άποψη όλων των υπόλοιπων υποψηφίων είναι πως πρέπει με κάθε τρόπο να γίνει ηλεκτρονική ψηφοφορία για να διασφαλιστεί ότι η συμμετοχή θα είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και για να προσελκυθούν νέοι άνθρωποι.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε σε συνέντευξη του ο κ. Θεοδωράκης: «Αν ψηφίσουν 200.000 σε αυτή τη διαδικασία δεν θα τολμήσει κανείς να αμφισβητήσει τον αρχηγό. Αν ψηφίσουν 50.000 μπορεί να υπάρξουν αμφιβολίες». Στην ίδια γραμμή και ο κ. Καμίνης: «Πρέπει να πάμε σε ηλεκτρονική ψηφοφορία, δεν πρέπει να ταλαιπωρούμε τους πολίτες με διαδικαστικά θέματα».Βασίλης Ρόγγας
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet