paidiatriko

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο για την 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), δεσμεύτηκε για την ανέγερση νέου παιδιατρικού νοσοκομείου στη συμπρωτεύουσα, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά όλα όσα είχαν λεχθεί από τους αρμόδιους υπουργούς το προηγούμενο διάστημα.
«Η ανέγερση του παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη θα υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν και δεν είναι υπόσχεση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της χώρας, φροντίζοντας να τονίσει τη σημαντική συμβολή του «Σταύρος Νιάρχος» στην όλη προσπάθεια.
Το γνωστό κοινωφελές ίδρυμα κατόπιν συνεννόησης με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξάνθο, προθυμοποιήθηκε να διαθέσει το ποσό των 200 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση και την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος της χώρας. Αυτή η συνεργασία αναμένεται να αποδώσει σημαντικούς καρπούς, καθώς το παιδιατρικό νοσοκομείο χωρητικότητας περίπου 300 κλινών εκτιμάται ότι θα βοηθήσει ουσιαστικά τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα υπάρχει αποσυμφόρηση των παιδιατρικών κλινικών και στέγασή τους στο νέο νοσοκομείο. Παράλληλα, υποστηρίζεται ότι οι βαριές και επείγουσες περιπτώσεις δεν θα χρειάζονται να διακομίζονται στην Αθήνα, γλιτώνοντας έτσι σημαντικά την περαιτέρω χρηματική επιβάρυνση του σχετικού προϋπολογισμού. Επιπλέον, τα περιστατικά θα αντιμετωπίζονται γρήγορα και αποτελεσματικά χωρίς να ταλαιπωρούνται αναίτια οι ασθενείς και οι οικογένειές τους.
Σχετικά με τη στελέχωση, υπάρχει η σκέψη να μετακινηθεί το υπάρχον ιατρικό προσωπικό των παιδιατρικών κλινικών της Θεσσαλονίκης στο καινούριο νοσοκομείο. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύσει και για τις πανεπιστημιακές κλινικές, καθώς το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα η Ιατρική Σχολή, θα πρέπει να συμφωνήσει με το σχέδιο και να εκδώσει την ανάλογη απόφαση. Υποστηρίζεται ότι με την παραπάνω στελέχωση θα μπορέσει να επιτευχθεί η καθημερινή εφημερία του νοσοκομείου. Σ’ αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθεί ότι ακόμα δεν έχει αποφασισθεί πού θα αναγερθεί το νοσοκομείο. Τρεις χώροι φαίνεται να είναι οι επικρατέστεροι. Ο πρώτος είναι ένα οικόπεδο περίπου 40 στρέμματα, το οποίο ανήκει στο υπουργείο Υγείας και βρίσκεται στην περιοχή του Φιλύρου. Ο δεύτερος χώρος είναι άνω των 30 στρεμμάτων στην περιοχή του Παπαγεωργίου και του στρατιωτικού νοσοκομείου 424. Τέλος, εξετάζεται και η αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Φαρμάκη.

Ανεπίτρεπτο κενό χρόνων

Η αλήθεια είναι ότι ορισμένα από τα παραπάνω οικόπεδα έχουν ακουστεί ή προταθεί και στο παρελθόν. Η προσπάθεια για τη δημιουργία παιδιατρικού νοσοκομείου ξεκίνησε το 2001 με την κατάθεση σχετικής πρότασης στο υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με την πρόταση, θα χτιζόταν ένα σύγχρονο παιδιατρικό νοσοκομείο περίπου 400 κλινών, με κόστος ανέγερσης λίγο παραπάνω από 70 εκατ. ευρώ. Στις 3 Σεπτεμβρίου του 2008 υπογράφθηκε η σύμβαση για την ανέγερση τόσο του ογκολογικού, όσο και του παιδιατρικού νοσοκομείου. Ωστόσο, η αδυναμία της Δημόσιας Επιχείρησης Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων (ΔΕΠΑΝΟΜ), φορέας υλοποίησης του έργου, να κινήσει με ταχύτερους ρυθμούς τις διαδικασίες, είχε σαν αποτέλεσμα ως τα μέσα του 2010 το σχέδιο να παραμένει στα χαρτιά. Η έλλειψη χρημάτων τα επόμενα χρόνια οδήγησε προοδευτικά το 2012 στην παύση οποιασδήποτε προσπάθειας.
Αυτή τη φορά το κόστος της ανέγερσης υπολογίζεται στα 50 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα χρήματα του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» θα αξιοποιηθούν διαφορετικά, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση των αρμόδιων υπουργών Υγείας (6/09/2017) «στο επόμενο διάστημα θα ανεγερθεί και θα εξοπλιστεί το νέο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, το Νοσοκομείο Παίδων Θεσσαλονίκης, θα ανακαινιστεί πλήρως το κτήριο Αδελφών Νοσοκόμων του Γ.Ν. Ευαγγελισμός προκειμένου να λειτουργήσει ως έδρα της Πανεπιστημιακής Νοσηλευτικής, ενώ τέλος θα καλυφθούν πανελλαδικά οι αεροδιακομιδές με την αγορά 2 καινούριων ελικοπτέρων για το ΕΚΑΒ και την επισκευή των ήδη υπαρχόντων, τα οποία έχουν καθηλωθεί σταδιακά από το 2008 έως το 2015».
Η κυβέρνηση καλείται το επόμενο χρονικό διάστημα να τρέξει τις διαδικασίες, ώστε να καταφέρνει να ανταποκριθεί με επιτυχία στις ανάγκες των κατοίκων της συμπρωτεύουσας.

Μίνως-Αθανάσιος Καρυωτάκης
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet