Αναστολή χωρίς αναστολές, αλλά με ομοβροντία

el-dorado

Σε προσεκτικά επιλεγμένη χρονική στιγμή αλλά και με σειρά εντυπωσιακών συγχρονισμών όσο και ομοβροντίας μεγάλου μέρους των ΜΜΕ -έντυπων, τηλεοπτικών και ηλεκτρονικών- την περασμένη εβδομάδα αναδείχθηκε ως πρώτο θέμα η ανακοίνωση της Eldorado Gold Corporation (της καναδικής εταιρείας που έχει εξαγοράσει το 95% της Ελληνικός Χρυσός) για «αναστολή των επενδύσεων της στα ενεργά μεταλλεία, τα έργα ανάπτυξης και τα ερευνητικά έργα της στην Ελλάδα». «Όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να τεθούν τα Μεταλλεία Σκουριών, Ολυμπιάδας και Στρατωνίου σε καθεστώς συντήρησης θα ξεκινήσουν στις 22 Σεπτεμβρίου 2017. [...] Η εταιρεία θα επανεκτιμήσει τις επενδυτικές επιλογές της στην Ελλάδα κατόπιν έγκρισης και έκδοσης των απαιτούμενων αδειών, σε συνεργασία με μια υποστηρικτική κυβέρνηση, ανοικτή σε συζητήσεις γύρω από τη χρήση και εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνολογιών» διευκρίνιζε η εταιρεία στην ανακοίνωση. Μια ανακοίνωση που προαναγγέλθηκε αίφνης την Κυριακή το βράδυ και είχε ήδη ανέβει στον ιστότοπο της εταιρείας τη Δευτέρα νωρίς το πρωί, δύο μόλις μέρες μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και την τοποθέτηση περί «grinvest», στον απόηχο της επίσκεψης του γάλλου προέδρου και την ίδια μέρα που ξεκινούσε η τρίτη αξιολόγηση. Κυρίως όμως, τρεις μέρες πριν από την έναρξη της διαδικασίας της διαιτησίας, στην οποία προσέφυγε η κυβέρνηση ζητώντας να κριθεί κατά πόσο η σύμβαση της εταιρείας με το ελληνικό κράτος υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

Ακολούθησε συνέντευξη Τύπου, στην οποία ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, Τζορτζ Μπερνς, είπε κατά λέξη «δεν έχουμε την υποστήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ», ενώ έκλεισε επισημαίνοντας «είμαι προσωπικά πολύ απογοητευμένος από το γεγονός ότι ανακοινώνω αυτές τις ειδήσεις που επηρεάζουν Έλληνες εργαζόμενους, εργολάβους και προμηθευτές.» Με εκπληκτική ετοιμότητα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Μητσοτάκης κάνει δήλωση λίγο μετά όπου υπογραμμίζει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και χρόνια, κάνει τα πάντα για να σταματήσει την επένδυση. Με αποτέλεσμα η εταιρεία να αναστείλει, τελικά, τις εργασίες της. Η κυβέρνηση, με το γνωστό κυνισμό της, παίζει πολιτικά παιχνίδια πάνω στις πλάτες των απλών ανθρώπων που χάνουν τις δουλειές τους.»
Την ίδια μέρα, με δήλωσή του ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, διευκρινίζει ότι «η πιο βασική εκκρεμότητα είναι η ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας για την πλήρη καθετοποίηση της παραγωγής. Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την πρώτη πρόταση για τη χρήση κυανίου στην παραγωγή χρυσού. Η δεύτερη πρόταση της εταιρείας, που χρησιμοποιεί τη μέθοδο της ακαριαίας τήξης (flash smelting), έχει επιστραφεί εδώ και ένα χρόνο από το Υπουργείο με τεχνικές παρατηρήσεις και αναμένεται η επανυποβολή της. Στην επίλυση των εκκρεμοτήτων της σύμβασης, η εταιρεία πρότεινε τεχνικό διάλογο με το Υπουργείο. Το Υπουργείο αντιπρότεινε την πιο έγκυρη μέθοδο της διαιτησίας όπως προβλέπεται και από τη σύμβαση. Η προσφυγή στη διαιτησία έχει εξαγγελθεί από τον περασμένο Μάιο από τον πρωθυπουργό. Στη συνέχεια, τον περασμένο Ιούλιο το Υπουργείο κίνησε τις απαραίτητες διοικητικές διαδικασίες προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. [...]
Οι επιλογές της εταιρείας απέναντι στους εργαζόμενους είναι προφανώς δική της ευθύνη. Είμαστε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς γεγονότος, μιας εταιρείας μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της να προχωράει σε συνεντεύξεις και δηλώσεις και να κρίνει πρωθυπουργούς, υπουργούς και πολιτικά κόμματα της Ελλάδας.»

Όλη αυτή η ανταλλαγή δηλώσεων, πασπαλισμένη με πολλή λάμψη δημοσιότητας, έχει κάποια σημεία που μένουν στη σκιά για τους λιγότερο μυημένους, αλλά αναδεικνύουν περισσότερα από όσα δέχθηκαν το φως των ΜΜΕ κατά κόρον.

Το εργοστάσιο μεταλλουργίας

Φαίνεται ότι δύο είναι τα σημεία που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον, τουλάχιστον της κυβέρνησης και της εταιρείας, που αποτελούν και τους δύο συμβαλλόμενους της σύμβασης. Πρώτον, η καθετοποίηση της παραγωγής μέσω της κατασκευής και λειτουργίας μονάδας μεταλλουργίας χρυσού, διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο η επένδυση θα προσδώσει τη μέγιστη προστιθέμενη αξία στην εθνική οικονομία και θα εξυπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση. Τυχόν μη κατασκευή εργοστασίου μεταλλουργίας ισοδυναμεί με καταλήστευση του ορυκτού πλούτου της Χαλκιδικής και απώλεια φορολογητέας ύλης πολλών δισ. ευρώ. Το επενδυτικό σχέδιο, το οποίο αδειοδοτήθηκε περιβαλλοντικά με μία μοναδική διοικητική πράξη και περιλαμβάνει συν-επεξεργασία συμπυκνωμάτων από διαφορετικά μεταλλεία, είναι ενιαίο και αδιαίρετο με κεντρικό κορμό τη μεταλλουργία, η οποία τέθηκε ρητά από τη σύμβαση ως βασική υποχρέωση της εταιρείας, προκειμένου να ικανοποιηθεί το δημόσιο συμφέρον.

Η καίρια σημασία της μεθόδου

Το δεύτερο σημαντικό σημείο σύγκρουσης, το οποίο θίγεται σαφώς και στη δήλωση του ΥΠΕΝ, είναι η προτεινόμενη από την εταιρεία μέθοδος της ακαριαίας τήξης. Είναι αλληλένδετο με το πρώτο σημείο, διότι τυχόν μη εφαρμοσιμότητα της μεθόδου θέτει υπό αμφισβήτηση την καθετοποίηση της παραγωγής, άρα την ουσία της σύμβασης, αφού δεν προβλέπεται εναλλακτική μέθοδος. Η ακαριαία τήξη είναι μεν μια ευρέως διαδεδομένη μεταλλουργική διαδικασία, δεν έχει εφαρμοστεί, όμως, πουθενά στον κόσμο μέχρι στιγμής με τις περιεκτικότητες σε αρσενικό του μεταλλεύματος του μείγματος της Ολυμπιάδας και των Σκουριών. Συνεπώς η εφαρμοσιμότητα της μεθόδου παραμένει υπό αίρεση, με ενδεχόμενες σοβαρές συνέπειες για την υγεία εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής.
Υπάρχει, μάλιστα, συγκεκριμένο ιστορικό ως προς αυτό το σημείο, αφού, το Δεκέμβριο του 2014, το ΥΠΕΝ κάλεσε την εταιρεία να πραγματοποιήσει επί τόπου ημιβιομηχανικές δοκιμές, ώστε να αποδείξει την εφαρμοσιμότητα της μεθόδου στο συγκεκριμένο κοίτασμα. Η εταιρεία αρνήθηκε, με αποτέλεσμα τον Αύγουστο του 2015 το ΥΠΕΝ να ανακαλέσει όλες τις τεχνικές μελέτες που είχαν χορηγηθεί. Η εταιρεία προσέφυγε, εν συνεχεία, στο ΣτΕ όπου και δικαιώθηκε με την απόφαση 3191/2015, Τμήμα Ε’. Τον Ιούλιο του 2016 το ΥΠΕΝ επέστρεψε την τεχνική μελέτη της μεταλλουργίας ζητώντας να συμμορφωθεί στην παραπάνω απόφαση του ΣτΕ και να υποβάλει συγκεκριμένες μελέτες εφαρμογής. Η εταιρεία, όμως, αντί να υποβάλει τα στοιχεία που ζήτησε το ΥΠΕΝ και να αποδείξει την εφαρμοσιμότητα της μεθόδου, γεγονός που θα οδηγούσε στην ολοκλήρωση της έγκρισης του επενδυτικού σχεδίου, κατέθεσε αίτηση θεραπείας ακριβώς πριν ένα χρόνο, στις 9 Σεπτεμβρίου 2016, και εν συνεχεία προσέφυγε στο ΣτΕ, η απόφαση του οποίου εκκρεμεί.

Δεν σφυρίχτηκε ακόμα η λήξη

Η διαδικασία της διαιτησίας επελέγη από την κυβέρνηση προτάσσοντας την εκτίμηση ότι είναι η πλέον θεσμική και έγκυρη οδός για την επίλυση όλων των θεμάτων με την εταιρεία. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δήλωση του ΥΠΕΝ, «δεδομένου του ότι δεν έχουν αποσταλεί τα τελικά σχόλια της εταιρείας για το θέμα της μεταλλουργίας, δηλαδή της καθετοποίησης της παραγωγής στην Ελλάδα, αποφασίστηκε αυτό να τεθεί στη διαδικασία της διαιτησίας». Τόνισε, επιπλέον, «ότι η διαδικασία της διαιτησίας είναι ο προσφορότερος και ο πλέον θεσμικός τρόπος για την επίλυση όλων των ζητημάτων, καθώς προβλέπεται και από τη σύμβαση. Με αυτό τον τρόπο, το Υπουργείο φιλοδοξεί να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες που απορρέουν από τη σύμβαση, αναφορικά με τις υποχρεώσεις της εταιρείας απέναντι στο ελληνικό δημόσιο, καθώς και τη διασφάλιση του οφέλους του ελληνικού δημοσίου.» Η διαδικασία έχει ήδη εκκινήσει επίσημα, αφού την Πέμπτη επιδόθηκε στην εταιρεία από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους η αίτηση προσφυγής σε διαιτησία του ελληνικού δημοσίου.
Εν τω μεταξύ, το ΥΠΕΝ προχώρησε ήδη στις αδειοδοτήσεις, τις οποίες είχε ήδη ανακοινώσει από τις 3 Αυγούστου, «οι εκκρεμούσες άδειες της Ολυμπιάδας, όπως έχει αναγγελθεί από το Υπουργείο εδώ και ένα μήνα, θα δίνονταν μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη, εν γνώσει της εταιρείας. Πρόκειται για την εξάμηνη άδεια λειτουργίας της Ολυμπιάδας προκειμένου να προχωρήσουν κανονικά οι εργασίες της Ολυμπιάδας έως ότου λήξει η διαιτησία». Και η εταιρεία ανακοίνωσε εκ νέου πως «πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη προς την επίλυση του θέματος. Ωστόσο συνεχίζουμε να αναμένουμε τις υπόλοιπες άδειες. Η προοπτική του εποικοδομητικού διαλόγου με την κυβέρνηση θα ήταν σίγουρα προτιμότερη από την προσφυγή στη δικαιοσύνη και την παραπομπή στη διαιτησία, αλλά είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι κάθε πιθανή διαιτησία θα καταδείξει εκ νέου ότι η εταιρεία τηρεί απαρέγκλιτα την κείμενη νομοθεσία και τους όρους της αδειοδότησης».
Ας σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει ξανα-ανακοινώσει (συγκεκριμένα τρεις ακόμη φορές) αναστολή εργασιών με παρόμοιο αιτιολογικό. Τότε, όμως, δεν γνώρισε τόση «ενημερωτική» κάλυψη, ίσως γιατί δεν συνέπεσε και με όλες τις άλλες συγκυρίες -ΔΕΘ, Μακρόν, τρίτη αξιολόγηση και κυρίως διαιτησία.

Ζωή Γεωργούλα

 

 

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ
Τεράστια, ήδη, περιβαλλοντική ζημιά

 

Τέλος καλό, όλα καλά; Σε καμία περίπτωση. Η ανακοίνωση της αναστολής των επενδύσεων από την Eldorado Gold Corporation και η αναστολή... της αναστολής έφερε την κυβέρνηση ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά. Δεν υπάρχουν μόνο εκείνοι που πήραν βαθιά ανάσα, διότι διακαώς θέλουν να δουν να αποτυγχάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για «πράσινες επενδύσεις» και να διαψευσθεί το συντομότερο δυνατό ο εξαγγελθείς σχεδιασμός του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Υπάρχουν και εκείνοι που πήραν βαθιά ανάσα για πολύ διαφορετικούς λόγους και με πολύ διαφορετική αφετηρία. Εκείνοι που επισταμένα θέλουν την εν λόγω επένδυση να πάψει το συντομότερο δυνατό, διότι έχει ήδη καταστρέψει τεράστιες εκτάσεις δάσους και διότι υποστηρίζουν ότι το επενδυτικό σχέδιο, όπως έχει κατατεθεί αλλά και όπως εφαρμόζεται, δεν διασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Ας σημειωθεί ότι, το 2015, το ΥΠΕΝ και το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Περιβάλλοντος επέβαλλε στην εταιρεία πρόστιμο 1.700.000 ευρώ για παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
«Είναι απαράδεκτη η χορήγηση άδειας για τον Κοκκινόλακκα που έδωσε το Υπουργείο, δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος ΧΥΤΕΑ, μετά από ελέγχους του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και της Επιτροπής που είχε συστήσει το ίδιο το Υπουργείο, διαπιστώθηκε ότι έχει σοβαρά προβλήματα στον τρόπο κατασκευής και στεγάνωσης, με αποτέλεσμα υπολείμματα κυανίου και αρσενικού. Συνεπώς κάκιστα δίνεται αυτή η άδεια», επισημαίνει ο Χρήστος Αδαμίδης, ενεργό μέλος χρόνια στο κίνημα των κατοίκων ενάντια στην επένδυση.

Παπαζάχος: ΧΥΤΕΑ πάνω σε σεισμικό ρήγμα

«Το μεγάλο πρόβλημα, αλλά και το παράξενο, με τέτοιου είδους “επενδύσεις”», συνεχίζει ο Χ. Αδαμίδης, «είναι ότι παίρνουν πρώτα μια άδεια, μια γενική έγκριση για τα πάντα, και στη συνέχεια είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν μελέτη για το κάθε υποέργο, με την οποία μπορεί να μη συμφωνεί το αρμόδιο υπουργείο, αλλά έχει ήδη προχωρήσει η επένδυση, έχουν ήδη ρημάξει τα πάντα. Η περιβαλλοντική ζημιά που έχει ήδη γίνει είναι τεράστια.
»Ας μην παραβλέπουμε, επιπλέον, το αδιανόητο γεγονός ότι φτιάχτηκαν δύο φράγματα ανάμεσα σε δύο σεισμικά ρήγματα, καθώς και ένας ΧΥΤΕΑ ακριβώς επάνω στο ρήγμα, όπου το 1932 υπήρξε κάθετη μετατόπιση δύο μέτρα.» Το γεγονός επισήμανε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε και ο σεισμολόγος Κ. Παπαζάχος.
Τι διαβλέπουν, λοιπόν, οι κάτοικοι πίσω από τα τεκταινόμενα της τελευταίας εβδομάδας; «Οι κινήσεις της εταιρείας κρύβουν φόβο για το τι θα συμβεί στη διαιτησία, διότι δεν πρόκειται για το γνωστό της περιβάλλον του ΣτΕ. Γνωρίζει η εταιρεία ότι η μέθοδος της ακαριαίας τήξης δεν είναι εφαρμόσιμη. Δεν προκαλεί σε κανέναν εντύπωση γιατί αργεί τόσο η εκδίκαση από το ΣτΕ; Η εταιρεία, λοιπόν, απείλησε, τα ΜΜΕ παραπληροφόρησαν και το Υπουργείο δεν είχε την ευθιξία να δώσει τις άδειες τότε που είπε ότι θα τις δώσει.»
Σήμερα, Κυριακή, έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο στην Ιερισσό, όπου θα παρθούν αποφάσεις για περαιτέρω κινητοποιήσεις.

Ζ.Γ.

 

 

 

ELDORADO GOLD
Αποχώρηση από διεθνείς δραστηριότητες

Οπως προκύπτει από τις κινήσεις της Eldorado Gold Corporation τους τελευταίους μήνες, η αναζήτηση της για τη μυθική χρυσή πολιτεία δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η καναδική πολυεθνική βρίσκεται σε φάση στρατηγικής αποεπένδυσης, με τους τελευταίους ισολογισμούς της να εμφανίζουν ζημιές, συρρικνώνοντας τις διεθνείς της δραστηριότητες, με στόχο να επεκταθεί βασισμένη σε «μακρόπνοα και χαμηλού κόστους περιουσιακά στοιχεία».
Η εταιρεία αποχώρησε από μια επένδυση 600 εκατ. δολαρίων σε δύο ορυχεία και ένα αναπτυξιακό πρότζεκτ στην Κίνα, επικεντρώνοντας την προσοχή της στα ορυχεία της σε Τουρκία, Ελλάδα, Ρουμανία και Βραζιλία. Εν τω μεταξύ, η Εldorado Gold αντιμετωπίζει προβλήματα παραγωγής στα τουρκικά ορυχεία, ενώ και στη Ρουμανία υπάρχουν νομικά κωλύματα στην αδειοδότηση των επενδυτικών της σχεδίων.
Η μετοχή της εταιρείας από την αρχή του χρόνου έχει χάσει τη μισή της αξία, προεξοφλώντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην Ελλάδα, αλλά και το αδιέξοδο που αντικρίζει στις επενδυτικές της δραστηριότητες. Η πορεία της μετοχής της, ωστόσο, αντιστράφηκε μετά τη χορήγηση των δύο αδειών από το YΠΕΝ.

Ο διεθνής Τύπος

Τις μέρες που ακολούθησαν την ανακοίνωση αναστολής των επενδύσεων της εταιρείας στην Ελλάδα, ο διεθνής Τύπος κατακλύστηκε από δημοσιεύματα που έβαλαν κατά του επενδυτικού στρατηγικού σχεδιασμού της ελληνικής κυβέρνησης. Το άρθρο του Bloomberg, που αναδημοσιεύτηκε σχεδόν από το σύνολο των ΜΜΕ, είχε τίτλο «Ελλάδα: Όταν κάθεσαι κυριολεκτικά πάνω σε χρυσωρυχείο και δεν μπορείς να βγάλεις λεφτά», και φιλοξενούσε δηλώσεις διευθυντών διαφόρων επενδυτικών κεφαλαίων, που υποστήριζαν ότι το επενδυτικό προφίλ της Ελλάδας πλήττεται. Την ίδια ώρα ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold ήλπιζε σε εποικοδομητικά σχόλια για την επένδυση, καθώς η εταιρεία «μπορεί να λειτουργήσει ως συνήγορος της κυβερνητικής επενδυτικής στρατηγικής». Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκαν και τα άρθρα της «Handelsblatt», καθώς και άλλων γερμανικών εφημερίδων και περιοδικών, αλλά και των «Financial Times», που τόνιζαν την αρνητική αντίδραση πρόθυμων επενδυτών στην είδηση της αποχώρησης της Eldorado Gold, όπως και την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Πέτρος Κοντές
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet