aristeia

Μπορεί να φαντάζει αδύνατο, όμως συνέβη. 106 φοιτητές του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου της Πάτρας παρέδωσαν στο πλαίσιο της εξέτασης ενός μαθήματος την ίδια ακριβώς εργασία. Όταν η αντιγραφή έγινε αντιληπτή από τον καθηγητή, ο οποίος είναι και ο πρόεδρος του εν λόγω τμήματος, το θέμα τέθηκε στη συνέλευση και η τιμωρία που αποφασίστηκε ήταν η αποβολή των 106 φοιτητών από την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου.
Ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος, Γιώργος Ανδρουλάκης, ήταν αυτός που εισηγήθηκε τον αποκλεισμό των φοιτητών από την εξεταστική του Σεπτέμβρη, ισχυριζόμενος ότι η ποινή θα μπορούσε να είναι ακόμα μεγαλύτερη, αλλά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των φοιτητών που αντέγραψαν ήσαν πρωτοετείς συνέβαλε στο να υπάρξει μια πιο επιεικής στάση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση στο συμβούλιο του τμήματος για την τιμωρία των φοιτητών ήταν ομόφωνη.
Το θέμα, ωστόσο, πήρε τεράστιες διαστάσεις, όταν η φοιτητική παράταξη που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία, η ΔΑΠ ΝΔΦΚ, ζήτησε με ανακοίνωση της την άρση ή τη μείωση της ποινής, καθώς την θεώρησε εξοντωτική και «πρωτόγνωρη». Η ανακοίνωση της ΔΑΠ ήταν η αφορμή για να ξεσπάσει ένας πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ της ΟΝΝΕΔ και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, με την τελευταία να καταγγέλλει τη ΔΑΠ πως έχει στήσει δίκτυα σημειώσεων, κυκλώματα αντιγραφής, αλλά και υπόγειες συναλλαγές με καθηγητές προκειμένου να εξυπηρετεί τα εκλογικά της συμφέροντα, υποβαθμίζοντας παράλληλα το δημόσιο πανεπιστήμιο.
Στο ίδιο κλίμα με τη ΔΑΠ κινήθηκε και η παράταξη της ΠΑΣΠ, η οποία τάχθηκε επίσης υπέρ της άρσης ή της μείωσης της ποινής, ζητώντας αποκλεισμό μόνο από το συγκεκριμένο μάθημα και όχι συνολικά από την εξεταστική. Όπως ισχυρίστηκαν, μάλιστα, και οι εκπρόσωποί της στο τμήμα της Διοίκησης Επιχειρήσεων προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τους φοιτητικούς συλλόγους άλλων τμημάτων για να βγάλουν αντίστοιχες αποφάσεις στήριξης, χωρίς ωστόσο να καρποφορήσει η προσπάθεια τους.
Ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας πως «το περιστατικό της μαζικής αντιγραφής που συνέβη κατά την εξεταστική του εαρινού εξαμήνου τον περασμένο Ιούνιο στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών αναδεικνύει την... αριστεία της Νέας Δημοκρατίας και της νεολαίας της στο στήσιμο πελατειακών δικτύων στα ελληνικά πανεπιστήμια».
«Η ΝΔ έσπευσε με υπερβολική καθυστέρηση να σχολιάσει την πρωτοφανή απόφαση της τοπικής ΔΑΠ Πατρών να στηρίξει τους 106 φοιτητές που κατέθεσαν την ίδια εργασία και αφού το θέμα πήρε εκτενέστατη δημοσιότητα, ενώ στις σχετικές ανακοινώσεις μίλησε για «υπερβολές»».
Καταλήγοντας η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει: «Το βραβείο αριστείας στο ρουσφέτι ανήκει δικαιωματικά στη ΝΔ».

Αποδοκιμασία και από την κοινωνία

Πέρα από τις πολιτικές αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ωστόσο, υπήρξε μια γενικευμένη κατακραυγή και αποδοκιμασία της στάσης της ΔΑΠ από πολίτες, που κυρίως μέσα από τα social media σχολίασαν αρνητικά τη στάση της «γαλάζιας» νεολαίας. Το γεγονός αυτό, μάλιστα, ανάγκασε τη Νέα Δημοκρατία να διαγράψει τον επικεφαλής της ΔΑΠ στο τμήμα της Διοίκησης Επιχειρήσεων, παρά το γεγονός πως η ΔΑΠ επικαλείται συνεχώς την αυτονομία της από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Για το συγκεκριμένο θέμα τοποθετήθηκε και ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, εκδίδοντας ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει το γεγονός, κάνοντας λόγο για «σοβαρότατο θέμα ηθικής και ακαδημαϊκής τάξης».
«Η απόφαση των ακαδημαϊκών οργάνων του Πανεπιστημίου Πατρών σηματοδοτεί ότι οι κανόνες υπάρχουν ��ια να εφαρμόζονται και όχι για να παραμένουν γράμμα κενό. Δεν μπορώ να πω το ίδιο για τις συγκεκριμένες φοιτητικές παρατάξεις που έσπευσαν να προστατεύσουν τους “άριστους” αντιγραφείς», σχολίασε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Η αντιγραφή των 106 φοιτητών έγινε η αφορμή για να ανέβει το πολιτικό θερμόμετρο, αλλά και να ανοίξουν ευρύτερα στο δημόσιο διάλογο πράγματα που στη φοιτητική κοινότητα είναι γνωστά. Τα δίκτυα σημειώσεων και αντιγραφών, όπως και οι συναλλαγές με καθηγητές και προέδρους τμημάτων, αποτελούν πάγιες τακτικές συγκεκριμένων παρατάξεων μέσα στα ελληνικά πανεπιστήμια εδώ και δεκαετίες.

Θάνος Νασόπουλος
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet