Επιμέλεια: Λιάνα Μαλανδρενιώτη
lianam@otenet.gr

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΘΕΤΗ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΥΤΗ, ΤΑΚΗ ΦΑΒΙΟ
Το κοινό αντιλαμβάνεται το αληθές

Ο Τάκης Φάβιος είναι Πειραιώτης και διακεκριμένος σολίστ (τενόρος) του λυρικού τραγουδιού. Έχει συνεργαστεί με πολλές χορωδίες και μουσικά σχήματα σε συναυλίες κλασικού ρεπερτορίου. Ως ερμηνευτής σύγχρονου τραγουδιού έχει πραγματοποιήσει πλήθος συναυλιών. Έχει περιοδεύσει στη Γερμανία με το μουσικό επιτελείο του τούρκου σκηνοθέτη Γιλμάζ Γκιουνέι, καθώς και σ’ όλη την Ελλάδα συμμετέχοντας σε μουσικές και ποιητικές εκδηλώσεις. Στους μόνιμους συνεργάτες του συγκαταλέγονται οι συνθέτες Κώστας Μυλωνάς, Σαράντης Κασσάρας, και Μιχάλης Τερζής. Εμφανίζεται στη δισκογραφία ως τραγουδιστής, συνθέτης και στιχουργός. Ανήσυχη καλλιτεχνική προσωπικότητα, έχει εκδώσει ποιητικές συλλογές, έχει γράψει στίχους και δοκίμια. Δραστηριοποιείται, επίσης, στη μουσική εκπαίδευση. Ένας δημιουργός φύσει και θέση σιωπηλός, που όμως έχει τόσα να πει, με καλλιτεχνική αρτιότητα και έμπνευση.
Με αφορμή την έκδοση του νέου cd του συνθέτη, τραγουδιστή, ποιητή, δοκιμιογράφου και δάσκαλου φωνητικής Τάκη Φάβιου, με τίτλο «Χάρτινη σιωπη» καταθέτουμε σκέψεις του δημιουργού, μέσα από έναν ανοικτό διάλογο μαζί του.

 

Τη συνέντευξη πήρε
η Λιάνα Μαλανδρενιώτη

Τι είναι για σας το τραγούδι και θα ήθελα να μου απαντήσετε με τη διπλή σας ιδιότητα και ως συνθέτη και ως ερμηνευτή.
Το τραγούδι είναι ένα ψυχοσωματικό γεγονός, αποτέλεσμα συναισθηματικής φόρτισης, άρτιας τεχνικής και ωρίμανσης μέσα σε μουσικό περιβάλλον. Είναι μια καταβύθιση στα άδυτα της ανθρώπινης ψυχής, για την αναζήτηση της χαμένης μας αθωότητας. Δυστυχώς η λιτότητα και η εμπνευσμένη του οντότητα, που προδίδει λαϊκή καταγωγή, αλλά και μουσικοποιητικές παρεμβάσεις λογίων εμπνευστών του, με το πέρασμα του χρόνου και στο πλαίσιο μιας αδυσώπητης εμπορευματοποίησης του καλλιτεχνικού γεγονότος, τείνει να εκλείψει.

Προτιμήσατε ένα απόλυτα λιτό τρόπο εκτέλεσης που σήμερα δεν συνηθίζεται στη δισκογραφία.
Ο Μάνος Χατζιδάκις εμμένοντας στο λιτό του χαρακτήρα και στην εμπνευσμένα έντεχνη του προσέγγιση, είχε πει: «Ένα καλογραμμένο τραγούδι δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω από τη συνοδεία ενός απλού οργάνου και την εκφραστικότητα του ερμηνευτή του». Εύχομαι με ταπεινότητα η παρούσα απόδοση των τραγουδιών μου στο δίσκο να σας πείσει ότι δεν χρειαζόμουνα κάτι παραπάνω.

Οπωσδήποτε οι κλασικές σας σπουδές, αλλά και η θητεία σας στο λυρικό τραγούδι, είναι εμφανείς. Πόσο όμως μπορεί να γίνει αποδεκτή από το σύγχρονο κοινό μια αισθαντική και εκ «βαθέων» ερμηνεία;
Η εστίαση μου στο σιωπηλό της ψυχικής έκφρασης έχει να κάνει με την αντίθεση μου στην καλπάζουσα φλυαρία των καιρών μας και με τη δυνατότητα του μουσικού ερμηνευτή να αντέχει και να εκφράζει το υποβόσκον ερωτικά επαναστατικό, αλλά και εξ απαλών ονύχων τρυφερό συναίσθημα μιας οριοθετημένης μουσικά παρτιτούρας. Καμιά φορά νοιώθω πως αυτό, και τίποτα παραπάνω, δεν είναι η μουσική εκπαίδευση, μια επίμονη προσπάθεια να ξυπνήσουμε τη χαμένη μας αυθεντικότητα. Το κοινό αντιλαμβάνεται το αληθές και συμμετέχει.

Θά ’θελα να σταθούμε λίγο στον τίτλο «Χάρτινη σιωπή», το τραγούδι είναι ήχος, είναι άκουσμα εσείς του δίνετε την έννοια της σιωπής.
Όπως η μουσική ακινησία ενός οργάνου ξυπνά μέσα στα χέρια του βιρτουόζου ερμηνευτή του, έτσι και η ανθρώπινη φωνή δονείται από την ίδια μας την ψυχή, τις στιγμές που εναρμονίζεται μαζί της. «Το τραγούδι γεννιέται μες στην παντοδύναμη σιωπή του», για να επικαλεστώ και τα λόγια του Πυθαγόρα. Και κάτι ακόμα όλα δείχνουν πως ο πυρήνας της φωνητικής έκφρασης είναι κάτι βαθύτερο απ’ την ανατομία της φαρυγγικής κοιλότητας.

 

Τάκης Φάβιος
«Χάρτινη σιωπή»
Εκδόσεις «Καθρέπτης»
Συνοδεία πιάνου: Γιώργος Καλκάνης, Γιώργος
Τσοκάνης και ο συνθέτης Κώστας Μυλωνάς

 

Από τη στιγμή που έφθασε στα χέρια μου η «Χάρτινη σιωπή», ο καινούργιος δίσκος του Τάκη Φάβιου, ήξερα εκ των προτέρων ότι θα μου αρέσει. Είναι εύλογο αφού παρακολουθώ χρόνια την πορεία του καλλιτέχνη να βρίσκω αρκετούς λόγους που μου δίνουν αυτή τη σιγουριά. Ο Τάκης Φάβιος διαθέτει το προσόν μιας ζεστής γεμάτης μελωδικά ηχοχρώματα φωνής και το ταλέντο μιας σπάνιας ερμηνευτικής προσέγγισης του τραγουδιού. Αυτές οι δύο αρετές χαρακτηρίζουν την καλλιτεχνική του καριέρα. Επιπλέον εστιάζει σε ακούσματα της δικής του επιλογής, δουλεύοντας στο καθένα από αυτά για σημαντικό χρονικό διάστημα με αφοσίωση και εμβάθυνση έτσι ώστε και με το πιο χιλιοακουσμένο τραγούδι να συγκινεί πρωτόγνωρα ακόμα και τον πιο κακοπροαίρετο ακροατή. Ως απόδειξη τα τραγούδια του συγκεκριμένου δίσκου: μια συλλογή από ζωντανές ηχογραφήσεις, με την απλή συνοδεία ενός πιάνου, όλα από τη συναυλιακή δραστηριότητα του Τάκη Φάβιου καθώς και τέσσερα νέα δικά του τραγούδια ερμηνευμένα ζωντανά.
Αρχή με τρία τραγούδια από το Άσμα Ασμάτων σε μουσική του Κώστα Μυλωνά και σε μεταγραφή του Λευτέρη Παπαδόπουλου, στο πιάνο ο ίδιος ο συνθέτης. Εδώ ο ερμηνευτής βγάζει τον καλύτερο εαυτό του, εκείνον του λυρικού τραγουδιστή και αποδίδει με μια καθαρά κλασική ερμηνεία το υπέροχο ποιητικό αυτό έργο. Στη συνέχεια, ο χαρισματικός πιανίστας Γιώργος Καλκάνης συμβάλλει ενεργά στην εξαιρετική απόδοση των τριών τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη: Στα περβόλια, Σαββατόβραδο και Κοιμήσου αγγελούδι μου. Εδώ, ξεχωρίζει η ερμηνεία στο σπαραχτικό Σαββατόβραδο του Λειβαδίτη. Ακολουθεί μια συγκλονιστική στιγμή στο δίσκο με το εμβληματικό τραγούδι του Καλδάρα «Ο θάνατος του ποιητή» σε στίχους Πυθαγόρα. Μια ερμηνεία που, όπως λέμε στο χώρο της δισκογραφίας, «σηκώνει» όλο το δίσκο. Μια ξεχωριστή πινελιά είναι και η ιταλική καντσονέτα του Rodolfo Falvo. Στη συλλογή αυτή, ο Τάκης Φάβιος επέλεξε να τραγουδήσει και τρία τραγούδια του Γιάννη Σπανού: Οι μαρμαρωμένοι, Σε είπανε θεό και Ιδανικός και ανάξιος εραστής, ολοκληρώνοντας ένα άρτιο άκουσμα υψηλής αισθητικής με τραγούδια από τα καλύτερά μας χρόνια.
Στο τέλος, ο Τάκης Φάβιος παρουσιάζει τα δικά του τραγούδια. Η πολύπλευρη προσωπικότητα του έχει ήδη ανοίξει από καιρό και αυτό το παράθυρο έκφρασης. Μάλιστα έχει βραβευθεί στο Φεστιβάλ Ιθάκης ως συνθέτης (Βραβείο Κοινού). Στη Εποχή ήδη έχει φιλοξενηθεί και ως συνθέτης (27.11.2015). Στο παρόν δισκογράφημα έγραψε τραγούδια μελωδικά, δομημένα βάσει των σοβαρών σπουδών του και με αισθητή την ποιητική διάσταση. Περιχαρακωμένα όμως σε ένα μουσικό τοπίο βατό. Ο ίδιος τα αποδίδει από καρδιάς «σα δικά του», στο πιάνο τον συνοδεύει ο Γιώργος Τσοκάνης. Προσεχώς περιμένω από τον ταλαντούχο Τάκη Φάβιο να τολμήσει και να εκφράσει τις μουσικές του ιδέες, χωρίς το «ωδειακό» σύνδρομο.
Το cd διαθέτει πολύ καλό ήχο και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Καθρέπτης». Καλή σας ακρόαση.

Λιάνα Μαλανδρενιώτη
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet