Αρχίζει η φθινοπωρινή σεζόν στα θέατρα

Αρχίζει, τις τελευταίες μέρες του Σεπτέμβρη, η φθινοπωρινή σεζόν των θεάτρων, με πολλά νέα έργα αλλά και περυσινές επαναλήψεις. Ας πάρουμε μια πρώτη γεύση.

 

“Mall” του Αναστάση
Πινακουλάκη

Από το Off Off Athens Festival που διοργανώθηκε τον περασμένο Ιούνιο, μας έρχεται το «Mall», με ενδιαφέρουσα, σύγχρονη υπόθεση. Μετά από την κήρυξη αγνοούμενου ενός 9χρονου αγοριού από εμπορικό κατάστημα της Αθήνας, ο Χρήστος Λαζάρου, υπάλληλος του «Neverland», εμφανίζεται ως αυτόπτης μάρτυρας στο αστυνομικό τμήμα. Η μαρτυρία του τον οδηγεί αυτόματα στον ανακριτή και καταδικάζεται σχεδόν αμέσως για έγκλημα πρώτου βαθμού. Παραμένει όμως ζητούμενο της ανακριτικής διαδικασίας κι αναπάντητο ερώτημα της κοινής γνώμης, με ποιον τρόπο έφυγε το 9χρονο αγόρι από το Mall και που βρίσκεται αυτή τη στιγμή αφού οι κάμερες ασφαλείας δεν αποτελούν τεκμήριο της ομολογίας του φερόμενου ως δράστη.
Γράφτηκε με αφορμή το πραγματικό γεγονός της απόπειρας απαγωγής ενός ανήλικου κοριτσιού από εμπορικό κατάστημα. Το γεγονός μεταποιείται δραματουργικά με τον δράστη να εκθέτει τα κίνητρά του για την απαγωγή. Το έργο γράφτηκε τον Φεβρουάριο του 2017 από τον βραβευμένο με το Βραβείο Θεατρικού Κειμένου στο Free Thinking Zone (Hellenic Circle – Cultural Association in Brussels) θεατρικό συγγραφέα Αναστάση Πινακουλάκη, στο πλαίσιο μιας τριλογίας μονολόγων με αφορμή την έξαρση της τρομοκρατίας και συμπεριφορές νεοφασισμού. Η πικρή τριλογία του νεοφασισμού, όπως λέγεται, αποτελείται από το «Mall», το «Υγρασία στους τοίχους» και το «Το αγόρι της οδού Αμερικής». Η κριτική χαρακτήρισε το «Mall» ως «πολύπλευρό γρίφο» με «σπάνια θεαρικότητα.
Ερμηνεύει ο Λάζαρος Βαρτάνης.
Παραστάσεις: από 7 Οκτωβρίου, κάθε Σάββατο στις 9μ.μ. και κάθε Κυριακή στις 7μ.μ., στο θέατρο Επί Κολωνώ (Black Box) (Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, Κολωνός, τηλ. 210 5138067).

 

“Το έ­ξυ­πνο που­λί” του Ζ. Φε­ντώ

Για δεύ­τε­ρη χρο­νιά παί­ζε­ται «Το έ­ξυ­πνο που­λί» του Φε­ντώ. Πόρ­τες, μοι­χεία, πα­ρε­ξη­γή­σεις, ψέ­μα­τα α­πό έ­ξι χα­ρα­κτή­ρες που προ­σπα­θούν α­πε­γνω­σμέ­να να ε­πι­βε­βαιώ­σουν τον αν­δρι­σμό ή τη θη­λυ­κό­τη­τά τους α­πο­τυγ­χά­νο­ντας, ω­στό­σο, πα­τα­γω­δώς. Μια φαρ­σο­κω­μω­δία α­πο­γυ­μνω­μέ­νη α­πό τα α­στι­κά της στοι­χεία σε μια σύγ­χρο­νη α­φή­γη­ση που ε­πα­να­προσ­διο­ρί­ζει τα βα­σι­κά της συ­στα­τι­κά. Ο συγ­γρα­φέ­ας βά­ζει το ε­ρώ­τη­μα πό­σο δυ­να­τή εί­ναι η σύμ­βα­ση του γά­μου κι αν η α­λη­θι­νή α­γά­πη μπο­ρεί να ε­πι­βιώ­σει ή θα πα­ρα­μεί­νει ε­γκλω­βι­σμέ­νη στις φω­το­γρα­φίες. Σε δια­σκευή και σκη­νο­θε­σία των Μά­νου Βα­βα­δά­κη και Γιώρ­γου Κα­τσή. Με­τά­φρα­ση Νι­κη­φό­ρου Πα­παν­δρέ­ου και φω­τι­σμούς Στέλ­λας Κάλ­τσου. Παί­ζουν οι: Στέλ­λα Βο­γιατ­ζά­κη, Χα­ρά - Μά­τα Γιαν­νά­του, Κα­τε­ρί­να Ζη­σού­δη, Μά­νος Βα­βα­δά­κης, Γιώρ­γος Κα­τσής, Πά­νος Πα­πα­δό­που­λος. Πα­ρα­στά­σεις: Από Τε­τάρ­τη έως Σάβ­βα­το στις 9μ.μ., Κυ­ρια­κή στις 7μ.μ., στο Tempus Verum - Εν Αθή­ναις (Ιάκ­χου 19, Γκά­ζι, τηλ.: 210 3425170).

 

“Γκιακ” του Δημοσθένη Παπαμάρκου

Η παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος «Γκιακ», θεατρική μεταφορά της βραβευμένης συλλογής διηγημάτων του Δημοσθένη Παπαμάρκου, ένα από τα καλύτερα βιβλία των τελευταίων χρόνων, σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη, ταξιδεύει στην Αθήνα φιλοξενούμενη του Εθνικού Θεάτρου.
Σκηνικά και κοστούμια έχει επιμεληθεί η Άρτεμις Φλέσσα, φωτισμούς ο Τάσος Παλαιορούτας. Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Ιωάννα Δεμερτζίδου, Νικόλαος Κουσούλης, Εμμανουέλα Μαγκώνη, Δημήτρης Μορφακίδης, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Μιχάλης Σιώνας, Άννη Τσολακίδου. Η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους.
Παραστάσεις: για τέσσερις μόνο παραστάσεις, από την Πέμπτη 5 έως και την Κυριακή 8 Οκτωβρίου, στις 9μ.μ., στο Εθνικό Θέατρο, στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», Κτίριο Τσίλλερ.

 

“Η δύναμη του σκότους” του Λ. Τολστόι

Για δεύτερη χρονιά η ομάδα Νάμα παρουσιάζει το έργο του Τολστόι «Η δύναμη του σκότους» σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη και Γιώργου Χατζηνικολάου. «Το 1880, ένας μουζίκος ομολόγησε δημόσια, στο γάμο της πρόγονής του, πως είχε κάνει παιδί μαζί της, το σκότωσε αμέσως μετά και ύστερα προσπάθησε να σκοτώσει και το δικό του εξάχρονο κοριτσάκι. Λίγα χρόνια μετά, με αφορμή αυτό το ανατριχιαστικό έγκλημα, γράφεται η δύναμη του σκότους. Ένα έργο που το αβυσσαλέο σκοτάδι του θυμίζει τον Μάκβεθ του Σαίξπηρ και την Κόλαση του Δάντη». (Αλέξανδρος Αδαμόπουλος, από το βιβλίο «Η δύναμη του σκότους», εκδόσεις Ροές). Παίζουν οι: Αγορίτσα Οικονόμου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Γιώργος Ζιόβας, Θανάσης Χαλκιάς, Αθηνά Αλεξοπούλου, Μιχαήλ Γιαννικάκης, Αθανασία Κουρκάκη, Μαρία Προϊστάκη, Βαλέρια Δημητριάδου.
Παραστάσεις: από 7 Οκτωβρίου, κάθε Τετάρτη (στις 7μ.μ.), Σάββατο (στις 6.30μ.μ.) και Κυριακή (στις 6μ.μ.), στο Σύγχρονο Θέατρο (Ευμολπιδών 45, Γκάζι, τηλ. 210 5138067).
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet