karyotakis

Το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά παραχωρήθηκε στον ομώνυμο δήμο με τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την προστασία των εργαζομένων, ανοίγοντας έτσι το δρόμο και για την παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου Κόδρα στο δήμο Καλαμαριάς.
«Με την προτεινόμενη διάταξη παραχωρείται, κατόπιν αιτήματος του δήμου και πολυετών διαβουλεύσεων ανάμεσα στα δύο μέρη, από το ΤΕΘΑ [Ταμείο Εθνικής Άμυνας] η χρήση της έκτασης του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» εμβαδού 332. 103, 98 τ.μ. για χρονικό διάστημα ενενήντα εννέα (99) ετών στο δήμο Παύλου Μελά, καθώς κατά το χρόνο της παραχώρησης η ως άνω έκταση δεν είναι αναγκαία για τις Ένοπλες Δυνάμεις και εξυπηρετούνται λόγοι γενικού συμφέροντος…», αναφέρει, μεταξύ άλλων η τροπολογία που κατατέθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, που στοχεύει στην υλοποίηση των κυβερνητικών εξαγγελιών για αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου ως χώρο πολιτισμού, αναψυχής και πρασίνου.

Χώρος με βαθιά ιστορία

Το στρατόπεδο που φέρει το όνομα του Παύλου Μελά δημιουργήθηκε το 1881, όταν αγοράστηκαν από την Σαφιγιέ Χανούμ 49 στρέμματα για λογαριασμό της Τουρκικής Στρατιωτικής Διεύθυνσης. Εκεί, από το 1890 έως και το 1905 θα δημιουργηθεί στρατώνας πυροβολικού, το οποίο θα αξιοποιηθεί από τον ελληνικό στρατό με την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912. Παράλληλα, εκείνη τη χρονιά θα μετονομαστεί σε στρατόπεδο Παύλου Μελά και το 1922 θα φιλοξενήσει προσφυγικούς συνοικισμούς. Το 1931 θα παρθεί η απόφαση να επεκταθεί το βόριο τμήμα του, με απώτερο σκοπό την κατασκευή χώρου ασκήσεων των πυροβολικών συνταγμάτων. Εκείνη την περίοδο, η μεγαλύτερη έκταση του στρατοπέδου άνηκε στον Σαούλ Μοδιάνο. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής της Θεσσαλονίκης (1940-1944) θα μετατραπεί σε ναζιστικό στρατόπεδο όπου θα λάβουν χώρα πληθώρα εκτελέσεων και βασανισμών. Στη συνέχεια η έκταση θα περάσει στον ελληνικό στρατό και θα στεγάσει διάφορες υπηρεσίες (στρατιωτικό ταχυδρομείο, στρατιωτικές φυλακές κτλ.). Ωστόσο, η σταδιακή εγκατάλειψη του χώρου από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας είχε σαν αποτέλεσμα την πλήρη παρακμή των κτιρίων και των εγκαταστάσεων.
Τα δύο τελευταία χρόνια η κυβέρνηση συνεννοούμενη εντατικότερα με τους αρμόδιους φορείς προσπάθησε να βρει τη φόρμουλα για να αξιοποιηθεί επιτέλους το πρώην στρατόπεδο. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί κατά βάση ένας πράσινος πνεύμονας για να συμβάλλει στην καλυτέρευση της ζωής των κατοίκων της δυτικής Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, για να επιτευχθεί  οποιαδήποτε αλλαγή έπρεπε να επέλθει συμφωνία με το ΤΕΘΑ, το οποίο είναι ιδιοκτήτης της εκτάσεως. Κατόπιν διαβουλεύσεων επετεύχθη η πολυπόθητη συμφωνία, καθώς ο χώρος του στρατοπέδου παραχωρείται για 99 χρόνια στο δήμο Παύλου Μελά, με αντάλλαγμα 83 διαμερίσματα κυριότητας του δήμου. Τα παραχωρηθέντα διαμερίσματα παραμένουν αναξιοποίητα εδώ και καιρό. Αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση στρατιωτικών και των οικογενειών τους.

Σειρά έχει το πρώην στρατόπεδο Κόρδα

«Μετά την παραχώρηση του στρατοπέδου Παύλου Μελά στο δυτικό κομμάτι της Θεσσαλονίκης, έπρεπε να δούμε κάτι και για το ανατολικό κομμάτι, καθώς η απόδοση του πρώην στρατοπέδου Κόρδα ήταν ένα διαχρονικό αίτημα του δήμου Καλαμαριάς», υποστήριξε η υφυπουργός Οικονομίας, Κατερίνα Παπανάτσιου, στην πρόσφατη επίσκεψή της στους χώρους του πρώην στρατοπέδου Κόδρα.
Οι δηλώσεις της υφυπουργού φαίνεται να έχουν την υποστήριξη των κατοίκων του σχετικού δήμου καθώς ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης ξεκαθάρισε ότι θα αρχίσει η προσπάθεια διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να μπορέσει το «Κόδρα» να δοθεί στους πολίτες. Επιπλέον, ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα μέχρι να επέλθει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μολαταύτα τόσο η τροπολογία του υπουργού Εσωτερικών όσο και οι κινήσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών χαράζουν το μονοπάτι που θα ακολουθηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Στο προσκήνιο, τουλάχιστον όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, φαίνεται να είναι πλέον η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αφεθεί στην τύχη της.

Μίνως-Αθανάσιος Καρυωτάκης
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet