nasopoulos

Του Θάνου Νασόπουλου

Μια εξαγγελία που, αν μη τι άλλο, προκάλεσε έκπληξη, αλλά και έντονες αντιδράσεις, έκανε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ανακοίνωσε την ουσιαστική κατάργηση της φοιτητικής παράταξης ΔΑΠ- ΝΔΦΚ, που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία, μέσω της μη συμμετοχής της στις φοιτητικές εκλογές. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, είπε πως η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ δεν θα ξανακολλήσει αφίσες στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, τερματίζοντας έτσι την όποια προπαγανδιστική πολιτική της δράση εντός των χώρων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Τη συγκεκριμένη εξαγγελία χαιρέτισε λίγο αργότερα και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Κώστας Δερβός, όπου σε ανακοίνωση του τόνισε ότι νιώθει ικανοποίηση, δικαίωση και ελπίδα με τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Να θυμίσουμε ότι ο Κώστας Δερβός ανεδείχθη πρόεδρος από το συνέδριο επανίδρυσης της ΟΝΝΕΔ τον περασμένο Οκτώβρη, έπειτα από τη διάλυση της από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Για αυτόν το λόγο πολλοί ήσαν εκείνοι, εντός και εκτός της Νέας Δημοκρατίας, που χαρακτήρισαν τον Κώστα Δερβό εκλεκτό και μαριονέτα του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην προσπάθεια του τελευταίου να καταφέρει να ελέγξει τη «γαλάζια» νεολαία.

Διχασμός

Οι επίσημες αντιδράσεις εκ των έσω, ωστόσο, δεν άργησαν να έρθουν, με τη δήλωση του πρώην προέδρου της ΟΝΝΕΔ και διαγραφέντα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, Βασίλη Γεωργιάδη. Ο Βασίλης Γεωργιάδης άφησε αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού τον κατηγόρησε πως μετά την ΟΝΝΕΔ, επιχειρεί να ελέγξει και τη ΔΑΠ.
Μεταξύ άλλων, στην ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ανέφερε τα εξής: «Είναι προφανές πως για κάποιους τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, αλλά και της ΝΔ, ήταν η κατάργηση της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ. Γιατί; Γιατί πολύ απλά θέλουν να τις ελέγχουν. Η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ, όμως, ήταν πάντα ακηδεμόνευτη. Οι Δαπίτισσες και οι Δαπίτες δεν είχαν ποτέ ανάγκη από μπαμπάδες. Για το λόγο αυτό πρέπει να συνεχίσουν να δίνουν τον αγώνα τους για μια καλύτερη τριτοβάθμια εκπαίδευση και να κρατούν τη σημαία της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ ψηλά, γιατί κανείς δεν μπορεί να τους καταργήσει».
Είναι προφανές πως μετά τη διάλυση της ΟΝΝΕΔ τον περασμένο Οκτώβρη και την επανίδρυση της, διάφορες «ομάδες» στο εσωτερικό της νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας βρίσκονται σε σύγκρουση. Η νέα εξαγγελία Μητσοτάκη ήρθε να ρίξει λάδι στη φωτιά και να αυξήσει την ένταση αυτής της εσωκομματικής μάχης μεταξύ των «γαλάζιων» μηχανισμών. Ήταν, μάλιστα, οι φοιτητικές εκλογές του 2016 που είχαν αναδείξει για πρώτη φορά την ένταση αυτής της αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της ΟΝΝΕΔ, αφού η ΔΑΠ είχε κατέβει διασπασμένη με πολλές παρατάξεις στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας να καταγράφονται ως ΟΝΝΕΔ, για να δείξουν την αντίθεση τους στην αναστολή λειτουργίας της νεολαίας της ΝΔ μετά το συνέδριο της Θεσσαλονίκης.

Πιθανό πυροτέχνημα

Με το άκουσμα της είδησης της κατάργησης της ΔΑΠ πολλοί ήσαν εκείνοι που έσπευσαν να ειρωνευτούν στα κοινωνικά δίκτυα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά «πως η ΔΑΠ δεν πρόκειται να καταργηθεί, γιατί δεν είναι παράταξη αλλά επιχείρηση». Η «συνδικαλιστική» δράση της ΔΑΠ, άλλωστε, είναι γνωστό -ιδιαίτερα στη φοιτητική κοινότητα- ότι εξαντλείται στη διοργάωνση ταξιδιών στη Μύκονο, τα μπουζούκια, τα πάρτι σε νυχτερινά μαγαζιά, τις σημειώσεις και τα δίκτυα αντιγραφών. Αυτή η άποψη κυριάρχησε και εντός πολλών συνδικαλιστικών σχημάτων της Αριστεράς στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, που μπορεί να μην τοποθετήθηκαν επίσημα, αλλά στα διάφορα πηγαδάκια της επόμενης μέρας έκαναν λόγο για εξαγγελία πυροτέχνημα που δεν πρόκειται να υλοποιηθεί.
Η πιθανολογούμενη επιθυμία του Κυριάκου Μητσοτάκη να ελέγξει μετά την ΟΝΝΕΔ και τη ΔΑΠ ενδέχεται να προκαλέσει νέες διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της «γαλάζιας» νεολαίας. Ήδη, μάλιστα, με τελευταίες δηλώσεις του, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, επιχείρησε μια αναδίπλωση έπειτα από τις φημολογούμενες αντιδράσεις βουλευτών και στελεχών του κόμματος του.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποστρέφεται το συνδικαλισμό και τις συλλογικές διεκδικήσεις. Η ΔΑΠ, ωστόσο, με το μανδύα της συνδικαλιστικής παράταξης καταφέρνει εδώ και χρόνια να εκφυλίζει το συνδικαλισμό και να υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τη νεοφιλελεύθερη στρατηγική -τη στρατηγική, δηλαδή, του Κυριάκου Μητσοτάκη- για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για αυτό κατά πάσα πιθανότητα να επαληθευτούν και όσοι από την αρχή πίστεψαν πως η εξαγγελία Μητσοτάκη δεν ήταν τίποτε περισσότερο από ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Η σκοπιμότητα της συγκεκριμένης εξαγγελίας ίσως τελικά να βρίσκεται αποκλειστικά σε μια παρασκηνιακή μάχη μηχανισμών εντός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet