Το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης έκρινε το απόγευμα της Πέμπτης ομόφωνα αθώους τους 21 από τους 22 κατηγορούμενους (ο ένας απεβίωσε πέρυσι), οι οποίοι βαρύνονταν με κατηγορίες όπως κατοχή, προμήθεια κατασκευή εκρηκτικών και έκρηξη, ενώ 3 από αυτούς με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στις κακουργηματικές πράξεις.
Μάλιστα, κατά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της δίκης η πρόεδρος του δικαστηρίου σχολίασε ότι «είναι θλιβερό μια τοπική κοινωνία να διχάζεται και να οδηγείται στα δικαστήρια για να βρει το δίκαιό της» συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει και οι τοπικοί άρχοντες να βοηθήσουν στην εκτόνωση της έντασης και την ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος που αντιμετωπίζει η περιοχή. Εκτίμησε, επίσης, ότι η απόφαση του δικαστηρίου εκφράζει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Το ιστορικό

Να θυμίσουμε ότι η δίκη αφορούσε τη μαζική διαμαρτυρία εκατοντάδων κατοίκων στις 30/03/2012 στο δημαρχείο της Ιερισσού κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν τόσο μέσω των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης εντός της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και έξω από αυτό για τα γεγονός ότι 300 εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός λίγες μέρες πριν (στις 20/03/2017) πραγματοποίησαν «τραμπούκικη» επίθεση εναντίον 30 κατοίκων στις Σκουριές. Οι κάτοικοι καταφέρθηκαν τότε και κατά του τότε αντιδημάρχου Β. Μοσχόπουλου για το ρόλο που διαδραμάτισε στην επίθεση που δέχτηκαν οι κάτοικοι στο βουνό.

Καταθέσεις φωτοτυπημένες

Στη δίκη καμία από τις κατηγορίες εναντίον των κατηγορουμένων δεν αποδείχθηκε, καθώς κανένας μάρτυρας κατηγορίας, ούτε ο πρώην δήμαρχος Αριστοτέλη που συνέταξε τη μηνύση, δεν αναγνώρισαν κάποιον από τους κατηγορούμενους ως υπαίτιο των πράξεων και των γεγονότων για τα οποία τους μήνυσαν. Μάλιστα από τις καταθέσεις τους έγινε γνωστό ότι η μήνυση εναντίον τους αποφασίστηκε σε συνεδρίαση της παράταξης του Χ. Πάχτα μια εβδομάδα μετά, ενώ τα ονόματα που εντάχθηκαν στη μήνυση επιλέχθηκαν βάσει αόριστων πληροφοριών από άλλους.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στις επίμονες ερωτήσεις της προέδρου του δικαστηρίου για το πώς επέλεξαν να μηνύσουν τα συγκεκριμένα άτομα για ρίψη εκρηκτικών εντός της αίθουσας του δημαρχείου και για κατασκευή εκρηκτικών στο γυμνάσιο του σχολείου, οι μάρτυρες κατηγορίας απαντούσαν με τις φράσεις: «κάποιος μας το είπε», «πληροφορηθήκαμε», «μας πήραν τηλέφωνο κάποιοι που δεν μπορούμε να πούμε ποιοι», «δεν μπορούσα να δω ποιοι ήταν έξω από το δημαρχείο» κ.ά. Αποκάλυψαν, όμως, ότι την αναφορά στην αστυνομία της Αρναίας την συνέταξε ο ίδιος ο Χ. Πάχτας και ότι οι αρχικές καταθέσεις, που ήταν πανομοιότυπες, τους δόθηκαν φωτοτυπημένες!
Ο πρώην δήμαρχος Χ. Πάχτας, που, ένα χρόνο μετά τα γεγονότα στο δημαρχείο και ενώ οι αρχικές διώξεις ήταν πλημμελημματικού χαρακτήρα, ζήτησε την κακουργηματική δίωξη των 22 κατοίκων, στην κατάθεσή του δεν αναγνώρισε επίσης κανέναν να διαπράττει κάποιο από τα αδικήματα που ανέφερε στη μηνυτήρια του αναφορά.

Σκηνοθετημένη δικογραφία

Στις απολογίες τους οι 21 κατηγορούμενοι ανέφεραν το μοναδικό λόγο για τον οποίο στοχοποιήθηκαν, την άποψή τους για την εξόρυξη χρυσού. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ένας εκ των κατηγορουμένων, ο Γ. Ταραζάς, στην απολογία του μια βιομηχανία διώξεων στήθηκε εναντίον της τοπικής κοινωνίας, η οποία σέρνεται στα δικαστήρια και εξοντώνεται ψυχικά και οικονομικά και την οποία κατηγορούν για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και άλλα ψευδή πράγματα επειδή εκφράζει την αντίθεσή της στην καταστροφή του τόπου της.
«Επιβεβαιώθηκε από την ακροαματική διαδικασία και τις καταθέσεις των μαρτύρων ότι η συγκεκριμένη δικογραφία σκηνοθετήθηκε και εκτελέστηκε κατ’ εντολή του κ. Πάχτα [...] και ο ίδιος ο κ. Πάχτας δήλωσε ότι συνέταξε τη συγκεκριμένη αναφορά. [...] Φάνηκε ξεκάθαρα ότι αυτά που περιγράφονται στη δικογραφία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» σημείωσε ο Γ. Κυρίτσης, συνήγορος των κατοίκων.
Από την πλευρά του ο Χ. Λαδής, επίσης συνήγορος των κατοίκων, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο δικαστικό σύστημα της Χαλκιδικής και στον τρόπο που αυτή η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια, τονίζοντας ότι «αυτή είναι η προανακριτική διαδικασία στους καιρούς της Eldorado Gold, ένα κενό στο κράτος δικαίου. Εννιά άτομα πήγαν στον πταισματοδίκη για τις επιβαρυντικές καταθέσεις και το ομολόγησαν ότι τους δόθηκαν προτυπωμένες καταθέσεις, δηλαδή δεν υπήρξε ανάκριση, υπήρξε μια διαδικασία συνεννόησης. Το βούλευμα και η εισαγγελέας στο παραπεμπτικό δεν χρησιμοποίησε ούτε ένα στοιχείο για να αιτιολογήσει την παραπομπή τους για όλα αυτά τα αδικήματα».

Οι άλλες δύο δίκες

Η άλλη δικαστική υπόθεση του Λάκκου Καρατζά, στην οποία 27 κάτοικοι κατηγορούνται για βαρύτατες και πάλι κατηγορίες, πήρε αναβολή για τις 10 Μαΐου, λόγω κωλύματος των συνηγόρων υπεράσπισης.
Ωστόσο, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα καταδικάστηκαν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πολυγύρου σε ένα χρόνο φυλάκιση με τριετή αναστολή, 4 κατοίκοι Ιερισσού και Μεγάλης Παναγίας για «κατάληψη» του δημαρχείου Ιερισσού στις 21/03/2012, με ανάλογο κατηγορητήριο εξίσου έωλο, αφού όλες οι καταθέσεις επιβεβαίωναν ότι την εν λόγω ημέρα οι δημοτικοί υπάλληλοι επικοινώνησαν με τον αντιδήμαρχο, ο οποίος επικοινώνησε με το δήμαρχο που αποφάσισε να κλειδωθεί το δημαρχείο.
Η πρωτοδίκης Πολυγύρου και η εισαγγελέας φαίνεται ότι έκριναν με τελείως διαφορετικό τρόπο τα στοιχεία που είχαν ενώπιόν τους, από ό,τι οι συνάδελφοί τους στη δίκη των 21.

Το κείμενο, σχεδόν αυτούσιο, είναι το ρεπορτάζ της Σταυρούλας Πουλημένη και αναδημοσιεύεται από το stokokkino.gr
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet