lae

Του Στάθη Κουτρουβίδη

Μέσω της καθιερωμένης Συνέντευξης Τύπου και της ομιλίας που έδωσε ο γενικός γραμματέας του Πολιτικού Συμβουλίου της ΛΑΕ, Π. Λαφαζάνης, κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, την προηγούμενη βδομάδα, έδωσε το στίγμα της οργάνωσης για την επόμενη περίοδο, αν και δεν επεφύλασσε ιδιαίτερες εκπλήξεις. Πέρα από την ολομέτωπη επίθεση -γεγονός αναμενόμενο-  που άσκησε στην κυβέρνηση, επέμεινε σταθερά στην πρόταση περί εθνικού νομίσματος ως της μόνης λύσης και αποκλειστικής εξόδου για την ελληνική οικονομία και κοινωνία από τα μνημόνια και τις πολιτικές φτωχοποίησης. «Όσο η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ, όποιο κόμμα και αν κυβερνάει θα εφαρμόζει την ίδια καταστροφική πολιτική με τις ίδιες οδυνηρές συνέπειες», κατέληξε.

Δεν υπάρχει κανένα «success story»

Απαντώντας στις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα από τη ΔΕΘ, τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα «success story». Από τη στιγμή, μάλιστα, που «το ψέμα έχει γίνει δεύτερη φύση του». Για να υποστηρίξει την παραπάνω σκέψη, τόνισε πως ήδη η κυβέρνηση αυτή έχει υπογράψει την «αιώνια» λιτότητα. «Μέχρι το 2060 θα παλεύουμε να προσφέρουμε μόνοι εμείς, δότρια χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον 2%». Και παρακάτω: «Δεν έχουν δικαίωμα να αποφασίζουν για το τι θα κάνουν και τα τρισέγγονά μας;», αναρωτήθηκε.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την πειστικότητα της πρότασής της ΛΑΕ και την αναγκαιότητα της αλλαγής νομίσματος, απάντησε ότι ήδη το κοινωνικό ρεύμα που στηρίζει την έξοδο από το ευρώ, γιγαντώνεται. Σημείωσε δε «στο δρόμο, όπου πηγαίνω, ο κόσμος μου λέει “είμαστε μαζί σου” και μάλιστα ο φτωχός λαϊκός κόσμος “θέλουμε τη δραχμή”. Με τη δραχμή θα περάσουμε καλύτερα. Και με ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικό που θα συνοδεύει το εθνικό νόμισμα, είναι βέβαιο ότι ο τόπος θα ανασάνει και θα αποκτήσει νέα προοπτική και ελπίδα». Με την ευκαιρία, όμως, της συνέντευξης αναφέρθηκε και σε τρέχοντα ζητήματα, όπως τις επαφές που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με επιχειρηματίες, τη διένεξη που υπάρχει με την Ελ Ντοράντο στις Σκουριές. Σε όλα τα μέτωπα, κατά τον Π. Λαφαζάνη, η κυβέρνηση παρά τις υποσχέσεις και δεσμεύσεις της, φαίνεται να υποχωρεί συνεχώς και άτακτα.

Ανοιχτή πρόταση συνεργασίας σε πολλούς αποδέκτες

Αφού περιέγραψε με τα μελανότερα των χρωμάτων την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα, βρήκε ευκαιρία να απευθύνει μήνυμα συνεργασίας σε άλλες οργανώσεις και κυρίως στο Σχέδιο Β΄ του Αλέκου Αλαβάνου και την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, χωρίς ωστόσο να εξαιρεί τις άλλες αριστερές και πατριωτικές, όπως τόνισε, οργανώσεις.
Η πρόταση είχε και άλλους αποδέκτες, και κυρίως το ΚΚΕ για το οποίο, όμως, αναγνώρισε ότι συνεχίζει την αντιενωτική του στάση. Παρά τη στάση του αυτή, «του λέμε ότι η θέση του και ο ρόλος του είναι μέσα στην προσπάθεια αυτή».
Σε άλλη ερώτηση, χρειάστηκε να διευκρινίσει ότι δεν μιλά κανείς για τη δημιουργία ενιαίων σχημάτων, αναγνωρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ώριμο στις σημερινές συνθήκες. Από την άλλη, «αυτό που είναι αναγκαίο και μπορεί να γίνει άμεσα», είναι η κοινή δράση και η συνεργασία τους πάνω σε ένα μίνιμουμ κοινό πρόγραμμα. Όλα αυτά, όμως, μένουν να διαφανούν το επόμενο διάστημα και κάτω από ιδιαίτερες πολιτικές συνθήκες.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet