Ο Α. Σαμαράς διαβάζει την ήττα ως νίκη, ενώ κλείνει τα αυτιά του σε όσους ζητούν συνέδριο και αλλαγή ηγεσία

Την τακτική του «δεν βλέπω, δεν ακούω, δεν μιλάω (γι’ αυτό)» έχει επιλέξει ο Α. Σαμαράς όσον αφορά την εκλογική ήττα του κόμματός του, αλλά και την εσωκομματική κρίση που ξέσπασε κατόπιν. Η άρνησή του να επιδείξει –αν μη τι άλλο- πολιτικό πολιτισμό κατά την παράδοση  της πρωθυπουργίας και η κριτική που δέχτηκε από τα στελέχη του, αλλά και τον φιλικό προς τη Νέα Δημοκρατία τύπο, δεν αποτέλεσε ευκαιρία αναστοχασμού και αλλαγής στάσης, το αντίθετο μάλιστα. 

Ελπίζοντας στην αριστερή παρένθεση

Ο Α. Σαμαράς επιμένει ότι «η ΝΔ και άντεξε και έμεινε όρθια», χωρίς να προβαίνει σε καμία αυτοκριτική όσον αφορά την προεκλογική του εκστρατεία ή τη θητεία του τα προηγούμενα χρόνια. Στην πρώτη του μετεκλογική ομιλία στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, ο πρόεδρος της ΝΔ ανακοίνωσε ότι «η παράταξη κατάφερε να μείνει ουσιαστικά αλώβητη», μένοντας στην ανάγνωση των αριθμητικών αποτελεσμάτων, παραβλέποντας την ιστορική διαδρομή της δεξιάς παράταξης. Μάλιστα, κάνει λόγο για οριακή αύξηση των δυνάμεών της, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έγιναν λάθη και ότι δεν θα μπορούσαμε να πάμε καλύτερα». 
Βέβαια, τα μόνα «λάθη» που ανέφερε ο Α. Σαμαράς είναι ότι «δεν υπήρχαν δικοί μας εκλογικοί αντιπρόσωποι σε πολλά τμήματα» και ότι «δεν υπήρχε επικοινωνία εκ μέρους μας με τα περιφερειακά ΜΜΕ». Ακόμα, για τον πρόεδρο της ΝΔ η στρατηγική του φόβου κρίνεται ως επιτυχής, γι’ αυτό και επέλεξε να τη συνεχίσει: «Το βράδυ των εκλογών, δήλωσα ότι εύχομαι οι προβλέψεις μου να διαψευστούν. Ήταν υποχρέωσή μου ως υπεύθυνου Πρωθυπουργού να προειδοποιήσω. Από δω και μπρός θα φανεί, αν εκείνο που προειδοποίησα πως θα συμβεί, αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι “κατασκευασμένος φόβος” ή προειδοποίηση για την αλήθεια που έρχεται. Πάντως, οι πρώτες ενδείξεις επιβεβαιώνουν απολύτως την αλήθεια των όσων έλεγα και για την Οικονομική Πολιτική, και για την Παιδεία και για την Ασφάλεια. Δυστυχώς!». 

Εσωκομματικές φουρτούνες

Παρά τις προσπάθειες στρουθοκαμηλισμού του Α. Σαμαρά και την επιμονή του στο σενάριο αριστερής παρένθεσης [«Οι εξελίξεις που πλησιάζουν θα μας δικαιώσουν σύντομα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια ούτε για χαλάρωση ούτε για εσωστρέφεια», «Μπορεί οι αντίπαλοί μας να κέρδισαν προς στιγμήν με ψέματα, αλλά τα ψέματά τους σύντομα θα φανούν. Και χρειάζεται όρθια και δυνατή ΝΔ για να αποκαταστήσει τις ζημιές στη χώρα», «Πολύ σύντομα αυτή η Παράταξη, που πάντα έβγαλε τη χώρα από τα δύσκολα, θα κληθεί και πάλι να παίξει τον ιστορικό της ρόλο»], οι εσωκομματικές αναταράξεις δεν έχουν τέλος. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έθεσαν ανοιχτά ζήτημα ηγεσίας, την ίδια ώρα που ο Κώστας Καραμανλής έχει ξεκινήσει προσωπικές συναντήσεις με όλα τα στελέχη της παράταξης.   
Ο Ευρ. Στυλιανίδης [Αθήνα 9,84, 29/1] δήλωσε πως «η ΝΔ θα πρέπει να δρομολογήσει τις εσωτερικές της διαδικασίες ώστε να διορθωθούν τα λάθη» προσθέτοντας ότι «η παράταξη είναι πάνω από τα πρόσωπα». Ο Γ. Βλάχος [Alpha 9,89, 29/1] «είπε πως οι ευθύνες έχουν όνομα και επίθετο», τονίζοντας ότι «η πολιτική χαράχθηκε από μια συγκεκριμένη ομάδα, αυτοί πρέπει να δώσουν εξηγήσεις».  Ο Ευ. Αντώναρος με διαδοχικές αναρτήσεις στο τουίτερ [26/1] έγραψε «οι πρόεδροι της ΝΔ, ύστερα από κάθε ήττα έθεταν τον εαυτό τους στη διάθεση των οργάνων του κόμματος. Η μεγαλοσύνη στην ήττα είναι η σπουδαία διαφορά που κάνει κάποιον μεγάλο ηγέτη». Ο Κ. Μητσοτάκης, με τη σειρά του, δήλωσε [Skai, 29/1]«Δεν είναι δυνατόν να χάνουμε το κέντρο προς ένα ριζοσπαστικό κόμμα. Οφείλουμε να πάρουμε πίσω αυτόν τον χώρο». Όμως, η στροφή προς το κέντρο προκάλεσε μία ακόμα αναγούλα στον Τ. Μπαλτάκο [Βήμαfm, 30/1]: «Δεν μπορεί η ΝΔ να έχει δεξιά της κόμματα με τα οποία δεν μπορεί να επικοινωνήσει. Αν η ΝΔ θέλει να σταθεί στο κέντρο θα καταδικαστεί μονίμως να είναι στη Β πολιτική εθνική... Πιο κέντρο πεθαίνεις».

Ετοιμάζεται διάδοχος

Μέχρι στιγμής, λίγοι είναι εκείνοι που δηλώνουν τη στήριξή τους στον νυν πρόεδρο της ΝΔ, με πρώτο τον Φ. Κρανιδιώτη, ο οποίος δήλωσε [Alpha 9,89, 29/1] «Δεν μπαίνει ζήτημα αλλαγής ηγεσίας. Η Ντόρα βγήκε τρίτη, δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον Σαμαρά». Γι’ αυτό μάλλον ο Α. Σαμαράς προετοιμάζει την περίπτωση αλλαγής ηγεσίας, προτείνοντας ως διάδοχό του τον Μ. Βορίδη, ο οποίος ήταν ο μόνος που κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου, ύστερα από την ανακοίνωση των exit polls, το βράδυ των εκλογών. Φυσικά, δεν είναι περιορισμένη η ονοματολογία για τον επόμενο πρόεδρο της ΝΔ, όμως όσο ο Κ. Καραμανλής μένει σιωπηλός, τόσο ευφησυχάζεται ο Α. Σαμαράς ότι δεν τρίζει η θέση του. 

Συνιστά ψυχραιμία

Πάντως, ουκ ολίγα στελέχη έσπευσαν τις τελευταίες μέρες στο γραφείο του Κ. Καραμανλή προκειμένου να συζητήσουν το μέλλον της παράταξης [Κ. Χατζηδάκης, Ν. Δένδιας, Ευρ. Στυλιανίδης, Α. Τζιτζικώστας]. Την Παρασκευή το πρωί, συναντήθηκε και με την Ντ. Μπακογιάννη, η οποία διέψευσε ότι συζήτησαν οποιοδήποτε εσωκομματικό θέμα, προσθέτοντας ότι δεν συζήτησαν το θέμα του προέδρου της Δημοκρατίας, και δη της ενδεχόμενης πρότασης υποψηφιότητας προς τον πρώην πρωθυπουργό. 
Όπως και να έχει, ο Κ. Καραμανλής διαμηνύει –προς το παρόν- ψυχραιμία και ενότητα. Αλλά μάταια, αφού οι δηλώσεις εναντίον του Α. Σαμαρά είναι καταιγιστικές. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου έγραψε στο facebook [29/1] «η ηγεσία έχει χρέος να ξεκινήσει μια ανοιχτή συζήτηση για την πορεία της παράταξης από εδώ και στο εξής», ενώ ο Σ. Χατζηγάκης με ανακοίνωσή του [28/1] ζητά «να μην καταστεί η ΝΔ απολειφάδι τύπου ΠΟΛΑΝ και σαν την “Ένωση Κέντρου” του Ζίγδη» καλώντας την «ηγεσία να αποχωρήσει “εδώ και τώρα”». 

Ζητούν συνέδριο

Ενώπιον του κινδύνου να διχαστεί η ΝΔ στην πρώτη ψηφοφορία της Βουλής, στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Α. Σαμαράς τηλεφώνησε στον Δ. Αβραμόπουλο, ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύματα είναι ανάμεσα στις σκέψεις για υποψήφιος πρόεδρος, και του ανακοίνωσε ότι η ΝΔ θα υπερψηφίσει την πρόταση, αποσύροντας την υποψηφιότητα του Στ. Δήμα. Αυτή η κίνηση, όμως, δεν φαίνεται να μπορεί να ηρεμήσει τα φουρτουνιασμένα νερά. Ήδη ο Ευ. Μεϊμαράκης μετέφερε στον Α. Σαμαρά το αίτημα κορυφαίων στελεχών της παράταξης για διεξαγωγή συνεδρίου, ενώ τοπικές οργανώσεις της ΝΔ εκφράζουν την ίδια επιθυμία με επιστολές προς το κόμμα. Ακόμα, οι περιφερειάρχες Κ. Μπακογιάννης (Στερεά Ελλάδα), Κ. Αγοραστός (Θεσσαλία), Α. Τζιτζικώστας (Κ. Μακεδονία) και Χριστιάνα Καλογήρου (Β. Αιγαίο) διαμήνυσαν ότι θα αναλάβουν πρωτοβουλίες με φόντο την επόμενη μέρα στη ΝΔ. 
Όμως, ο Α. Σαμαράς αρνείται την ικανοποίηση αυτού, καθώς επιμένει ότι είναι λίγος ο χρόνος που θα αντέξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η εσωστρέφεια –δηλαδή η πραγματοποίηση εσωκομματικών διεργασιών- δεν θα βοηθήσει. Στον αντίποδα βρίσκεται η ΟΝΝΕΔ, με τον πρόεδρό της Σάκη Ιωαννίδη να χαρακτηρίζει «καθαρή ήττα» το εκλογικό αποτέλεσμα και να δηλώνει ότι τις επόμενες μέρες θα συγκληθούν τα όργανα της ΟΝΝΕΔ, ζητώντας από τη ΝΔ να κάνει το ίδιο.

Οι άνθρωποι του προέδρου

Ο Α. Σαμαράς, στην προσπάθειά του να τηρήσει τον στενό πολιτικό του κύκλο συγκρότησε άτυπο πολιτικό συμβούλιο, στο οποίο θα συμμετέχουν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, η γραμματέας της Κ.Ο., Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, ο προτεινόμενος αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, ο γραμματέας της ΝΔ, Αντρέας Παπαμιμίκος και ορισμένα στελέχη, που απέφυγε να κατονομάσει. Ταυτόχρονα ανασυγκροτεί την Ομάδα στρατηγικού σχεδιασμού, πρωταρχική δουλειά της οποίας είναι «να παρακολουθεί τα πάντα, να αντιδρά στα πάντα και να παρεμβαίνει με τις θέσεις του κόμματος στα πάντα». Με αυτές τις κινήσεις, ο Α. Σαμαράς ελπίζει ότι θα μπορέσει να ελέγξει τους εσωτερικούς κραδασμούς και να αποφύγει οποιαδήποτε κίνηση θα θέσει υπό αμφισβήτηση τη θέση του. 


Ιωάννα Δρόσου
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet