Επιμέλεια: Λιάνα Μαλανδρενιώτηlianam@otenet.gr Ρεσιτάλ βιολοντσέλου του Μιχάλη ΧόιπελΣτο πλαίσιο της νέας σειράς εκδηλώσεων του Μεγάρου Για τσέλα και γκάμπες, ο Μιχάλης Χόιπελ, ένας από τους πιο αξιόλογους έλληνες τσελίστες της νέας γενιάς, συστήνει στο κοινό έργα αφιερωμένα σε μεγάλους βιολοντσελίστες της εποχής μας. Στο πρόγραμμά του, συνθέσεις του 20ού και 21ου αιώνα των Ρόζα, Χούμελ, Πεντερέτσκι και Ουόλτον από τον νέο του δίσκο με τίτλο «Αfierossis», αλλά και μια δημιουργία της ελληνίδας συνθέτριας Έφης Μαρκουλάκη, γραμμένη ειδικά για τον Χόιπελ. Ο νεαρός σολίστ αποκαλύπτει τις συναρπαστικές όψεις του σύγχρονου ρεπερτορίου για τσέλο στους φίλους της μουσικής δωματίου. Παίζει με βιολοντσέλο κατασκευασμένο από τον David Tecchler το 1723 στη Ρώμη.
Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, στις 8.30μ.μ., στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Tιμές εισιτηρίων: 10 και 15 ευρώ, 7 ευρώ (φοιτητές, νέοι).
«Το λυκόφως των χρεών», όπερα σε παράφρασηΗ Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής εγκαινιάζει την επίσημη λειτουργία της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την πρώτη παρουσίαση της όπερας «Το λυκόφως των χρεών». Πρόκειται για μια ριζική διασκευή του Λυκόφωτος των θεών του Ρίχαρντ Βάγκνερ, σε μουσική μεταγραφή του Χαράλαμπου Γωγιού, λιμπρέτο του Δημήτρη Δημόπουλου και σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ευκλείδη. Η παράσταση αφηγείται την ιστορία του προδομένου Έλληνα ψηφοφόρου, το μύθο του χρέους και τη σύγχυση του νεοκλασικού φαντασιακού με τη νεοελληνική πραγματικότητα. Οι δημιουργοί του έργου δανείζονται από το μύθο του Βάγκνερ την πτώση της Βαλχάλλας, της κατοικίας των θεών, και στη θέση της τοποθετούν τον Ιερό Βράχο, διαχρονικό σύμβολο του ελληνικού αλλά και του δυτικού πολιτισμού.
Η Ελληνίδα Βρουνχίλδη, ελληνικό αντίστοιχο της Βαλκυρίας, κόρης του αρχηγού των θεών στο έργο του Βάγκνερ, προσφέρει με την ψήφο της το δαχτυλίδι της διαδοχής στον δικό της Ήρωα, τον Σωτήρη, ελληνικό αντίστοιχο του Ζίγκφριντ, ελπίζοντας πως αυτός δεν θα την προδώσει σαν τους προκατόχους του και θα καταφέρει να σπάσει τον αέναο κύκλο του χρέους που τους βασανίζει.
Τα μουσικά μοτίβα του πρωτότυπου, τα περίφημα «λαϊτμοτίβ» του Βάγκνερ, αντικαθίστανται από πασίγνωστα ελληνικά μουσικά θέματα, όπως ο Εθνικός Ύμνος και το παιδικό τραγούδι «Πού ‘ν’ το, πού ‘ν’ το, το δαχτυλίδι», δημιουργώντας ένα παλίμψηστο όπου η βαγκνερική δραματουργία συνδιαλέγεται άμεσα με τον συγκινησιακό κόσμο του Έλληνα ακροατή.
Στη διαφορετική αυτή ανάγνωση του αριστουργήματος του Βάγκνερ συμμετέχει ένα καστ ακμαίων πρωταγωνιστών της ΕΛΣ. Βρουνχίλδη: Τζούλια Σουγλάκου, Σωτήρης: Δημήτρης Πακσόγλου, Μέρτεν: Τάσος Αποστόλου - Πέτρος Μαγουλάς, Εκσυγχρονισμός, Γέρος, Μέτερνιχ: Γιάννης Γιαννίσης, Λογική, Μελίνα, Σουλιώτισσα: Μυρτώ Μποκολίνη - Φωτεινή Κωστοπούλου, Μελίνα, Σουλιώτισσα: Ειρήνη Καράγιαννη, Μελίνα, Σουλιώτισσα: Μαργαρίτα Συγγενιώτου. Προτομές: Βασίλης Δημακόπουλος, Γιάννης Καλύβας, Μιχάλης Κατσούλης, Γιάννης Φίλιας. Συμμετέχει εννεαμελές ενόργανο σύνολο.
Στις 6, 8, 10, 12, 14 Οκτωβρίου και στις 5, 7, 10, 12, 14, 17, 19 Ιανουαρίου, στις 8.30μ.μ., στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Τιμές εισιτηρίων: 18, 25 ευρώ, φοιτητικό - παιδικό: 12 ευρώ.
ΚΟΑ - Κύκλος Μάλερ VΤο φιλόδοξο όραμα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, να παρουσιάσει στο κοινό της το σύνολο του συμφωνικού έργου του Μάλερ, συνεχίζει και φέτος να γίνεται πράξη. Έτσι, στην εναρκτήρια συναυλία της νέας καλλιτεχνικής περιόδου, που εγκαινιάζει συγχρόνως το θεματικό κύκλο «Ο άνθρωπος και η φύση», θα απολαύσουμε το Τραγούδι της Γης, έργο που συνταιριάζει αρμονικά τη νοηματική ευρύτητα της συμφωνίας με την απέριττη γοητεία της αρχαίας κινεζικής ποίησης και τη διεισδυτική αμεσότητα της ανθρώπινης φωνής. Το πρόγραμμα: Κάρλ Νίλσεν (1865 - 1931) Ήλιος, εισαγωγή για ορχήστρα, έργο 17. Γκούσταβ Μάλερ (1860 - 1911) Το Τραγούδι της Γης, συμφωνία για κοντράλτο, τενόρο και ορχήστρα. Σολίστ: Γκουάνγκ Γιανγκ, κοντράλτο, Μάριο Τζεφίρι, τενόρος. Μουσική διεύθυνση Στέφανος Τσιαλής.
Την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, στις 8.30μ.μ., στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Τιμές εισιτηρίων: από 10 έως 25 ευρώ, 5 ευρώ (εκπτωτικό). Στις 7.45μ.μ., δωρεάν εισαγωγική ομιλία για τους κατόχους εισιτηρίων.
Μουσικές εμπειρίες πολιτισμού για μικρούς και μεγάλουςΑυτή την καλλιτεχνική περίοδο 2017-2018, πάνω από 1.000 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό έρχονται να προσφέρουν σε μικρούς και μεγάλους την ευκαιρία να αποδράσουν από την καθημερινότητα μέσα από συναυλίες, ειδικά αφιερώματα καθώς και παραστάσεις θεάτρου και χορού, αλλά και να αναζητήσουν τη δική τους όαση γνώσης στο Μέγαρο μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα και διαλέξεις.
Το μαγικό κουτί της μουσικής –«κλασικής», ελληνικής, παραδοσιακής, έθνικ, τζαζ, ροκ– ανοίγει, αφήνοντας ακτινοβόλα αστέρια του παγκοσμίου στερεώματος να λάμψουν στη σκηνή, με τη Marlis Petersen, την Ορχήστρα Μπαρόκ του Φράιμπουργκ και τον René Jacobs να κάνουν την αρχή τον Οκτώβριο, και τον μαέστρο-σύμβολο Gustavo Dudamel με την ορχήστρα-φαινόμενο, τη Συμφωνική Simόn από τη Βενεζουέλα, να γράφουν τον επίλογο της φετινής σεζόν τον προσεχή Ιούλιο.
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών προβάλλει φέτος σημαντικά ορχηστρικά σύνολα, όπως, μεταξύ άλλων, τη Φιλαρμονική της Γαλλικής Ραδιοφωνίας με τον Mikko Franck στο πόντιουμ και σολίστ τους πιανίστες Κάτια Μπουνιατισβίλι και Γιώργο-Εμμανουήλ Λαζαρίδη, την Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης με μαέστρο τον Iván Fischer και σολίστ τον πιανίστα Radu Lupu, τη Συμφωνική της Πράγας υπό τη διεύθυνση του Petr Altrichter τους Musiciens du Louvre με τον Marc Minkowski.
«Η πολυαναμενόμενη επίσκεψη στην Αθήνα του μαέστρου Gustavo Dudamel που έχει ταυτιστεί με το πρόγραμμα “Εl Sistema” περιλαμβάνει όχι μόνο συναυλίες αλλά και εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ανάδειξη του νεανικού καλλιτεχνικού δυναμικού της χώρας», αναφέρει ο Μίλτος Λογιάδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του ΜΜΑ, και συμπληρώνει: «Φέτος στους οικείους χώρους του Μεγάρου με την εξαιρετική ακουστική προστίθεται ένας νέος χώρος θέασης και ακρόασης που εγκαινιάζει ταυτόχρονα και έναν νέο κύκλο εκδηλώσεων, το Megaron Underground. Έτσι, το Υποσκήνιο Β΄ της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη στα βάθη του Μεγάρου αναδύεται στην επιφάνεια ως κέντρο δημιουργίας και μεταμορφώνεται σε ένα μαγικό μαύρο κουτί που γίνεται πηγή έμπνευσης και τόπος έκφρασης για τους έλληνες καλλιτέχνες της νέας γενιάς, με τον Ευριπίδη Λασκαρίδη να ανοίγει τον νέο κύκλο με το έργο “Τιτάνες”».
Το κοινό πρόκειται να απολαύσει επίσης εμβληματικούς χορογράφους του καιρού μας, όπως η Sacha Waltz που φέρνει στην Αθήνα την έντονα ποιητική νέα της δουλειά με τίτλο «Creation». Τους εκφραστές του σύγχρονου χορού, Pilobolus, τη νεοϋορκέζικη ομάδα των χορευτών με τα λαστιχένια κορμιά. Ένα παιδικό όνειρο βρίσκεται στο επίκεντρο του κοσμαγάπητου «Καρυοθραύστη» που παρουσιάζει ο «τσάρος» του ρωσικού μπαλέτου Γιούρι Γκριγκορόβιτς, αυτά τα Χριστούγεννα στο Μέγαρο, με οδηγό την αριστουργηματική μουσική του Τσαϊκόφσκι και ιδανικούς ερμηνευτές τους σολίστ του Θεάτρου Μπολσόι και τους χορευτές του Grigorovich Ballet Theatre of Russia.
Η κρυφή γοητεία μιας άλλης ματιάς –With a twist– γίνεται ο τίτλος του δεύτερου καινούργιου κύκλου που έρχεται να εμπλουτίσει το φετινό προγραμματισμό ανανεώνοντας την «κλασική» μουσική. Ένας κύκλος που εξελίσσεται μέσα από απροσδόκητους συνδυασμούς-συνομιλίες των διαφορετικών της ειδών: προκλασική και ηλεκτρονική μουσική, ρεμπέτικο με μπαρόκ όργανα, σύγχρονη μουσική δημιουργία με όργανα αναγεννησιακά αλλά και παραδοσιακά, όπερα με τους μουσικούς να «συνομιλούν» με την εικόνα του βίντεο, παραδοσιακή μουσική σε διάλογο με όργανα της απόλυτης κλασικής φόρμας του κουαρτέτου εγχόρδων!
Στο φετινό καλειδοσκόπιο, τα ηχοχρώματα των μουσικών οργάνων (Για τσέλα και γκάμπες, Για ξύλινα και χάλκινα, Κιθάρες), οι ιδιαίτερες μουσικές αποχρώσεις των ιστορικών εποχών (Μουσικές του Μεσοπολέμου) ή ακόμη και των χωρών (Vive la France!) καθώς και η πολυμορφία της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας (Μουσικά Πορτρέτα) γίνονται πηγή έμπνευσης για νέους κύκλους εκδηλώσεων, ενώ ένα Αφιέρωμα σε συνθέτριες από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια φέρνει το έργο τους ακόμη πιο κοντά στο κοινό.
Καλή ακρόαση για τη σεζόν 2017-2018.
•