karyotakis

«Θεωρώ ότι θα είμαστε σε θέση τους επόμενους μήνες να ξεδιαλύνουμε αυτό το γόρδιο δεσμό του στρατοπέδου, γιατί εμπλέκονται και άλλοι φορείς, ούτως ώστε αυτό να αποδοθεί ελεύθερο και χωρίς βάρη στο δήμο και κατ’ επέκταση στους πολίτες της Καλαμαριάς», είχε δηλώσει ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης, μερικές μέρες μετά την επίσκεψη της υφυπουργού Οικονομίας, Κατερίνα Παπανάτσιου, στους χώρους του πρώην στρατοπέδου Κόδρα. Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης εκφράστηκε ξεκάθαρα η κυβερνητική θέση ότι η περιοχή «Κόδρα» θα πρέπει να παραχωρηθεί στο δήμο Καλαμαριάς. Ωστόσο, τέτοιου είδους δηλώσεις γίνονται για παραπάνω από μία δεκαετία, χωρίς να έχουν δοθεί λύσεις στα γραφειοκρατικά ζητήματα που έχουν ανακύψει.
Το στρατόπεδο «Μακεδονομάχου Καπετάν Κόδρα» είναι πλέον κατ’ ουσίαν τοπωνύμιο και όχι κανονικό στρατόπεδο. Βρίσκεται στην περιοχή Καραμπουρνάκι και αρχικά αποτελούσε τουρκικό στρατόπεδο. Στη συνέχεια αξιοποιήθηκε από τις Συμμαχικές Δυνάμεις και παραχωρήθηκε στον ελληνικό στρατό. Έτσι, χτίστηκαν συνολικά 32 κτίρια, για τα οποία, όμως, υπήρχαν ιδιοκτησιακά προβλήματα, καθώς από την αρχική έκταση του στρατοπέδου (περίπου 500 στρέμματα) το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), η Υπηρεσία Διαχειρίσεως Ανταλλαξίμου Μουσουλμανικών Κτημάτων (ΥΔΑΜΚ) του υπουργείου Οικονομικών και μερικοί ιδιώτες, διεκδικούσαν και από κάποιο τμήμα του. Το 1981 επήλθε συμβιβασμός μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών. Σύμφωνα με την απάντηση του υπουργείου Εθνικής Αμύνης το 2007 σε ερώτηση του βουλευτή κ. Γιάννη Μαγκριώτη, η ΥΔΑΜΚ πήρε 235 στρέμματα, 59,9 οι ιδιώτες και το ΤΕΘΑ 294,3 στρέμματα, εκ των οποίων σήμερα χρησιμοποιούνται μόνο τα 12 στρέμματα από τη Στρατιωτική Υπηρεσία για κλιμάκιο του ΝΑΤΟ Θεσσαλονίκης. Τα υπόλοιπα βρίσκονται στην τοπική αυτοδιοίκηση, στον Αυτόνομο Οικοδομικό Οργανισμό Αξιωματικών και σε όσους ιδιώτες κατείχαν σχετικούς τίτλους ιδιοκτησίας.

Αναζητείται αρμόδιος

Επομένως, το «ΥΠΕΘΑ ουδεμία αρμοδιότητα ή υποχρέωση έχει για τις εκτάσεις που απέδωσε και μάλιστα δωρεάν, χωρίς καν να διεκδικήσει αποζημίωση για τις τεράστιες δαπάνες μετεγκατάστασης των μονάδων, οι οποίες καλύφθηκαν τελικά από τον προϋπολογισμό του», είχε διατυπωθεί.
Παράλληλα, το 2005 ένα μέρος του «Κόδρα», με απόφαση του υφυπουργού Πολιτισμού, χαρακτηρίστηκε ως ιστορικός τόπος, ενώ δύο χρονιά μετά 16 κτίρια χαρακτηρίστηκαν ως μνημεία, απαγορεύοντας ουσιαστικά οποιαδήποτε επέμβαση σ’ αυτά. Επιπλέον, το 2014 μια καινούρια απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ήρθε να αλλάξει τα δεδομένα. Με την έγκριση του πολεοδομικού σχεδίου του δήμου Καλαμαριάς, προβλέπεται η χρήση του στρατοπέδου ως χώρος «αστικού πράσινου, υπερτοπικού χαρακτήρα», τηρώντας έτσι τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί και από το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2003.
«Από έρευνα που διενεργήθηκε, προέκυψε ότι η ιδιοκτησία του συγκεκριμένου ακινήτου ανήκει σε πολλούς φορείς, αλλά και ιδιώτες. Μεταξύ των φορέων είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το υπουργείο Πολιτισμού, ο δήμος Καλαμαριάς και η ΕΤΑΔ ΑΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου, στη σχετική ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Α. Τριανταφυλλίδη.
Εν ολίγοις, θα πρέπει να γίνουν πολλαπλές διαβουλεύσεις για να βρεθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, καθώς και τα στρέμματα που έχουν στην κατοχή τους –τα νούμερα που δίνονται στη δημοσιότητα ποικίλλουν- ώστε να χαραχθεί μια κοινή γραμμή πλεύσης. Τέλος, μια ενδεχόμενη κοινή πολιτική της ανεκμετάλλευτης έκτασης, όπου ο κάθε εμπλεκόμενος φορέας θα ενεργήσει εντός των νόμιμων αρμοδιοτήτων του, ίσως μπορέσει να επιφέρει μια οριστική λύση στο θέμα.


Μίνως-Αθανάσιος Καρυωτάκης
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet