
Το ερώτημα που εδώ και καιρό ταλανίζει τις διεργασίες ανάδειξης επικεφαλής στην κεντροαριστερά, δεν φαίνεται να μπορεί να απαντηθεί με τρόπο που να ικανοποιήσει όλους τους υποψήφιους. Το ΠΑΣΟΚ, και η κ. Γεννηματά ιδιαίτερα, πατάει στην ενδεχόμενη διαβλητότητα της διαδικασίας, αν αυτή διεξαχθεί ηλεκτρονικά. Το επιχείρημα της βασίζεται στις μη πειστικές διαβεβαιώσεις των εταιριών. Παράλληλα, υπάρχει και το πολιτικό επιχείρημα που λέει πως η ενσώματη παρουσία αποτελεί και μια κάποια -μικρή έστω- πολιτική δέσμευση στο νέο εγχείρημα της κεντροαριστεράς και έτσι αποτρέπει -εν μέρει και πάλι– τη διαστρέβλωση του αποτελέσματος από οργανωμένους οπαδούς άλλων κομμάτων ή… υποτιθέμενους φίλους, που όμως είναι… τρολ. Η πλευρά της κ. Γεννηματά φάνηκε ξεκάθαρη σε ανακοίνωση της: «Οι τρεις μεγάλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, με τις απαντήσεις που έχουν δώσει, έχουν κλείσει το θέμα, που είναι τεχνικό και όχι διαδικαστικό. Με πάνω από 1.000 κάλπες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, θα γίνει η καλύτερη διαδικασία για να διασφαλιστεί η συμμετοχή και το αδιάβλητο».
Καμίνης και ΘεοδωράκηςΑπό την άλλη, οι κύριοι Θεοδωράκης και Καμίνης, ίσως οι σοβαρότερες απειλές για την κ. Γεννηματά, αντιδρούν. Με tweet του ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε πως: «Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν το δικαίωμα όλων των πολιτών να συμμετέχουν, διαδικαστικό θέμα! Κρίμα. Για εμάς είναι η αρχή της πολιτικής», θεωρώντας πως το οργανωτικό είναι και πολιτικό. Σαφής, όσο και δίκαιος ο υπαινιγμός του κ. Θεοδωράκη, όμως δεν απαντά στις αντιρρήσεις περί διαβλητής διαδικασίας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Καμίνης σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο. «Η εξ αποστάσεως ψηφοφορία δεν είναι ένα ζήτημα τεχνικό ή διαδικαστικό, είναι βαθύτατα πολιτικό. Είναι κατά πόσον εφαρμόζουμε την ευρύτερη δυνατή δημοκρατία για την ανάδειξη της ηγεσίας της παράταξης», σημείωσε ο Γιώργος Καμίνης.
Από την πλευρά του ΚΙΔΗΣΟ, ο Γ. Παπαπανδρέου είχε διαμηνύσει ότι εφόσον κάποια από τις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας συναινούσε, τότε ήταν υπέρ της εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής ψηφοφορίας με το σύστημα «Ζευς». Ωστόσο από τη στιγμή που καμία από τις 3 εταιρείες δεν θέλησε να αναλάβει τέτοιο εγχείρημα, αυτονόητα μπαίνει ταφόπλακα στην εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία.
Η Επιτροπή ανέμενε την Παρασκευή τις απαντήσεις έξι εταιρειών για το θέμα της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των εκλογικών τμημάτων, για να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, που είναι η οριστικοποίηση των εταιρειών, των ημερομηνιών και το θέμα του κόστους. Συνεργάτες της κ. Γεννηματά διέρρεαν την Πέμπτη πως «αύριο (σ.σ. Παρασκευή) η Επιτροπή πρέπει να κλείσει το θέμα της ηλεκτρονικής διασύνδεσης και της ανάθεσης στην Wind του hardware». Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η Επιτροπή Αλιβιζάτου συνεδριάζει για να αποφασίσει, υποτίθεται οριστικά, το ζήτημα.
Οι προεκλογικές καμπάνιεςΦαίνεται όμως πως, πέρα από τα προβλήματα και τη διχογνωμία για την ηλεκτρονική ψηφοφορία, οι υποψήφιοι/ες συνεχίζουν τις καμπάνιες τους, φυσικές και ηλεκτρονικές. Η κ. Γεννηματά με το σύνθημα «#προχωράμε», περιόδευσε σε Δράμα, Καβάλα και στην Πελοπόννησο και τη Δευτέρα θα μιλήσει σε στελέχη εργασιακών και επαγγελματικών χώρων στο ξενοδοχείο Caravel.
Ο κ. Καμίνης μέσα από το προσωπικό του site http://giorgoskaminis.gr/, με το σύνθημά του να είναι «Νίκη Αξιών» και hashtag #vazoumemprosta, περιοδεύει το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Με τίτλο «Οι νέοι συζητούν με το Γιώργο Καμίνη», θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο χώρο Μob την ίδια ημέρα.
Ο κ. Θεοδωράκης με δικό του ιστοχώρο, και παρέμβαση στο social media από παλιά, παραχώρησε μεγάλη συνέντευξη σε «νεανικά» ιντερνετικά μέσα ενημέρωσης (Oneman, Provocateur, Popaganda και Vice Greece) για μια ώρα.
O N. Ανδρουλάκης προχωράει τη δική του καμπάνια μέσα από τον προσωπικό του ιστοχώρο, http://www.androulakisnikos.gr/, με hashtags #nikos #mazi, παραχώρησε συνέντευξη στον Αθήνα 98,4 την Παρασκευή το πρωί, ενώ σε συνέντευξη του στο Real fm την Πέμπτη τόνισε πως: «το θέμα είναι μέσα από ένα σοβαρό δημόσιο διάλογο να τοποθετηθεί η κεντροαριστερά στα σοβαρά προβλήματα της χώρας. Εάν δεν υπάρχει πολιτική τοποθέτηση και πολιτικός διάλογος και δεσμεύσεις των υποψηφίων, εκτιμώ πως θα είναι ένας σκελετός – διαδικασία, χωρίς σάρκα».
Σε πιο χαμηλές ηλεκτρονικές πτήσεις βρίσκονται οι άλλοι υποψήφιοι. Για παράδειγμα ο κ. Ραγκούσης μέσω facebook, twitter και του ragkousis.gr, προτιμά προσωπικό hashtag, το #agendaragkousi. Τόνισε σε ανάρτησή του πως «βεβαίως και μπορεί να βρεθεί αδιάβλητη και συναινετική λύση για την εξ’ αποστάσεως ψηφοφορία».
Όπως έγινε γνωστό, μέχρι τις 4 Οκτωβρίου θα συναντηθούν οι αρχηγοί των κομμάτων και των κινήσεων της ΔΗΣΥ, προκειμένου να εξετάσουν τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Κεντρικού Συντονιστικού Συμβουλίου.
Στην τελευταία δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας (Πανεπιστήμιο Μακεδονία για τον Σκάι) τα ποσοστά των υποψηφίων είναι ως εξής: Φ. Γεννηματά 28%, Γ. Καμίνης 20%, Στ. Θεοδωράκης 17%, Ν. Ανδρουλάκης 12,5%, Γ. Ραγκούσης 3,5% Γ. Μανιάτης 2,5%.
Βασίλης Ρόγγας