Πρώτη γνωριμία που άνοιξε όλα τα θέματα 

Ο διάλογος μεταξύ του προέδρου του Γιούργογκρουπ, Γ. Ντάιζελμπλουμ και του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη σηματοδότησε την επίσημη έναρξη της διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο μερών. Οι αποστάσεις είναι μεγάλες, όμως κοινή υπήρξε η βούληση για μια κοινά αποδεκτή λύση. Αναδημοσιεύουμε τις δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους, την περασμένη Παρασκευή. Σε άλλο τόνο, σχολιάζει τις τοποθετήσεις με δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Ξεκινήσαμε μια πρώτη διαδικασία γνωριμίας μεταξύ μας, η οποία είμαι σίγουρος ότι θα αποτελέσει τη βάση για μια εποικοδομητική και αποτελεσματική συνεργασία, ακριβώς έτσι όπως απαιτεί το συμφέρον της Ελλάδας, το συμφέρον της ευρωζώνης και το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η συζήτησή μας έγινε σε εξαιρετικό κλίμα. Συζητήσαμε μια σειρά από ζητήματα όσον αφορά τις διαδικασίες της Ευρωζώνης, με ιδιαίτερη έμφαση στο μεγάλο ζήτημα που αφορά τη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης που θα οδηγήσει σε μια νέα συμφωνία εντός της Ευρωζώνης, για μια Ελλάδα η οποία μπορεί να αναπνέει μέσα σε μια Ευρώπη που αναπτύσσεται και που αποτελεί τον κοινό τόπο, κοινής ευημερίας για τους ευρωπαϊκούς λαούς.
Από την δική μου μεριά, αναφέρθηκα εκτενώς στον κ. Ντάισελμπλουμ στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης στον τομέα της οικονομικής πολιτικής και συγκεκριμένα στην αποφασιστικότητα με την οποία σκοπεύουμε να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ελαχιστοποίηση της οικονομικής αφαίμαξης που τόσο βάναυσα πλήττει εδώ και πολλές δεκαετίες, ακόμη και πριν από την δημιουργία της Ευρωζώνης, τη χώρα αυτή. Τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να είναι βαθιές, που πρέπει να γίνουν χωρίς φόβο και πάθος και οι οποίες θα αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα αυτής της χώρας.
Αναφέρθηκα ακόμα στην εγγύηση που η κυβέρνησή μας προτίθεται να προσφέρει κατ’ αρχάς στον ελληνικό λαό και σε δεύτερη φάση στους εταίρους μας για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, με ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα στο διηνεκές.
Συζητήσαμε μια σειρά από θέματα που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο Ελλάδα και Ευρωζώνη θα πορευτούν τους επόμενους μήνες. Και τέλος, του κατέστησα γνωστό ότι το κράτος έχει συνέχεια, αλλά αυτό που δεν θα δεχτούμε να έχει συνέχεια είναι η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση αποπληθωρισμού και μη βιώσιμου χρέους.
Γ. ΝΤΑΙΖΕΛΜΠΛΟΥΜ: Σήμερα είχα πολύ εποικοδομητικές συναντήσεις με τα μέλη της νέας κυβέρνησης. Εκτός από τον Υπουργό κ. Βαρουφάκη, μίλησα και με τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Δραγασάκη, τον Υπουργό κ. Σταθάκη και τον αναπληρωτή Υπουργό κ. Τσακαλώτο. Με την Ελλάδα να πλησιάζει στη λήξη του προγράμματος είχαμε σημαντικό λόγο να γνωριστούμε μεταξύ μας και να ξεκινήσουμε τη συνεργασία μας το συντομότερο δυνατό. Ο σκοπός της συνάντησής μου είναι διττός. Να ακούσω τις προθέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης και να εξηγήσω τις απαιτήσεις των συμφωνιών μας.
Ως μέλη της Ευρωζώνης έχουμε αμοιβαίο συμφέρον. Την περαιτέρω  ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εντός της Ευρωζώνης. Ήταν θετικό το ότι άκουσα σήμερα πως αυτό αποτελεί και φιλοδοξία της νέας κυβέρνησης. Και τα δυο μέρη θέλουμε η Ελλάδα να ανακτήσει την οικονομική ανεξαρτησία της το συντομότερο δυνατό, να ενισχυθεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα και εξωτερική ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα της.
Το Eurogroup δήλωσε το 2012, όπως ξέρετε, ότι αναλαμβάνει τη δέσμευση να παρέχει επαρκή στήριξη στην Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος και πέραν αυτής έως ότου η Ελλάδα ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές, υπό τον όρο βεβαίως και εφόσον η Ελλάδα συμμορφώνεται πλήρως με τις απαιτήσεις και τους στόχους. Είναι  υπέρτατης σημασίας η παραμονή της Ελλάδας εντός πορείας ανάκαμψης. Αυτό βεβαίως προϋποθέτει μια δέσμευση για την διαδικασία μεταρρυθμίσεων και τη δημοσιονομική βιωσιμότητα.
Τα μονομερή βήματα και η αγνόηση προηγούμενων συμφωνιών δεν αποτελούν ένα δρόμο προόδου. Τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν εξαφανίστηκαν ούτε άλλαξαν εν μια νυκτί με αυτές τις εκλογές. Συνεχίζουν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις για το μέλλον, προκειμένου να υλοποιηθεί η βιώσιμη ανάπτυξη, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και βεβαίως εμπιστοσύνη για την ελληνική οικονομία και να δημιουργηθούν νέες προοπτικές για τη νεολαία, για τους νέους.
Συνειδητοποιώ ότι ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια χρειάστηκε να αντέξει ή να υποστεί σκληρά μέτρα. Ωστόσο, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος ως προς την επαναφορά της Ελλάδας εντός τροχιάς. Είναι σημαντικό να μην πάει χαμένη αυτή η πρόοδος. Η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βρει λύσεις και να είναι αποδοτικές και για τις δυο πλευρές. Για την Ελλάδα και το λαό της, αλλά και για την Ευρωζώνη. Και είμαστε ιδιαιτέρως ευγνώμονες γι’ αυτό.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν εσείς αποδέχεστε την τρόικα ως ελεγκτικό μηχανισμό προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση δεδομένου ότι υπάρχει  παράταση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.
Γ. ΝΤΑΙΖΕΛΜΠΛΟΥΜ:  Φυσικά μιλήσαμε σήμερα για την παρούσα κατάσταση. Βρισκόμαστε εντός ενός προγράμματος το οποίο πήρε παράταση. Μία από τις πρώτες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν είναι για τη συνέχιση του προγράμματος ή την ολοκλήρωση του προγράμματος. Δεν υπήρξαν συμπεράσματα ή τελικές αποφάσεις. Συζητήσαμε για πιθανές λύσεις και τις επόμενες εβδομάδες θα μιλήσουμε για το ζήτημα αυτό περαιτέρω για να δούμε πώς θα συνεχίσουμε.
Όπως είπα και στο τέλος της δήλωσής μου, εναπόκειται κατ’ αρχάς στην ελληνική κυβέρνηση να λάβει μια απόφαση για το θέμα αυτό, να εκφράσει τη θέση της και εμείς ως εταίροι της Ευρωζώνης θα συζητήσουμε περαιτέρω για να καταλήξουμε σε μια κοινή απόφαση. Θα αξιοποιήσουμε το χρόνο που έχουμε για να συζητήσουμε περαιτέρω. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια τελική απόφαση.
Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Η κυβέρνηση αυτή εκλέχτηκε στη βάση μιας αναλυτικής αμφισβήτησης της ίδιας της λογικής του εφαρμοζόμενου προγράμματος. Ένα πρόγραμμα το οποίο δεν μας επιτρέπει όχι μόνο ως κοινωνική οικονομία να ανασυγκροτήσουμε την οικονομία μας, αλλά ούτε και να αποπληρώσουμε τα χρέη μας στους εταίρους μας.
Αυτή ήταν η πλατφόρμα πάνω στην οποία πετύχαμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Η πρώτη μας πράξη ως κυβέρνησης δεν θα είναι η απόρριψη της λογικής της αμφισβήτησης αυτού του προγράμματος μέσα από μια αίτηση για επέκτασή του.
Η δική μας  πρόθεση είναι με απόλυτη διάθεση συνεργασίας να πείσουμε τους εταίρους μας- είτε οι εταίροι μας αυτοί βρίσκονται στη Φιλανδία, είτε στην Πορτογαλία, είτε στη Γερμανία- ότι το κοινό μας συμφέρον στην Ευρώπη, στην Ευρωζώνη, εξυπηρετείται μέγιστα και βέλτιστα από μια νέα συμφωνία.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Ντάισελμπλουμ αν τελικά δώσει μια παράταση η Ευρωζώνη στην Ελλάδα πόση θα είναι αυτή η παράταση; 
Γ. ΝΤΑΙΖΕΛΜΠΛΟΥΜ:
Το πρόγραμμα έχει ήδη παραταθεί, λήγει η παράταση αυτή τέλη Φεβρουαρίου και θα αποφασίσουμε προηγουμένως τι θα συμβεί στη συνέχεια. Αυτή είναι η θέση που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή. Αυτά συζητήσαμε. Όπως είπαμε δεν καταλήξαμε σε συγκεκριμένες αποφάσεις ακόμη.
Ως προς τη σκέψη για μια διάσκεψη για την αναδιάρθρωση του χρέους, πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι μια τέτοια διάσκεψη ήδη υπάρχει, λέγεται Eurogroup.
Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Η κυβέρνησή μας θα πορευτεί με γνώμονα την καλύτερη δυνατή συνεννόηση με τους θεσμοθετημένους, νόμιμους θεσμούς της Ευρωζώνης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αλλά με μια τριμερή επιτροπή που στόχο έχει την εφαρμογή ενός προγράμματος του οποίου εμείς θεωρούμε ότι τη λογική είναι αντιευρωπαϊκή, με αυτή που σύμφωνα και με το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι σαθρά δομημένη επιτροπή, δεν έχουμε στόχο να συνεργαστούμε. Ευχαριστώ πολύ.Ο Λευκός Οίκος παρεμβαίνει υπέρ της Ελλάδας 

Σε ερώτηση που υποβλήθηκε για το ποια είναι η αντίδραση του Λευκού Οίκου στην δήλωση της νέας κυβέρνησης (Τσίπρα) ότι δεν θα συνεργαστεί με το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους δανειστές (Σ.Σ.: εννοεί την τρόικα) για την επιμήκυνση της αποπληρωμής. Ο εκπρόσωπος κ. Ερνεστ απάντησε ως εξής:
«Δεν έχω συγκεκριμένη αντίδραση στην ανακοίνωση αυτή. Σε γενικές γραμμές μπορώ να πω ότι, ο Πρόεδρος τηλεφώνησε στον Πρωθυπουργό Τσίπρα νωρίτερα την εβδομάδα, γιατί όπως ξέρετε, οι ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια τώρα, εργάζονται στενά με την ΕΕ και τους Ελληνες, για να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε την οικονομική και δημοσιονομική αστάθεια που έχουμε δει στην Ευρώπη. Και αυτή- η αστάθεια- έχει επιπλοκές και επιπτώσεις τόσο στην αμερικανική οικονομία όσο και στην παγκόσμια οικονομία ασφαλώς. Επομένως θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά με την ΕΕ και αυτό σημαίνει συνεργασία με την νέα ελληνική κυβέρνηση για να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε αυτές τις διαφορές και να επανέλθει η Ελλάδα, η Ευρώπη και η παγκόσμια οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης και ευημερίας, διότι τελικά αυτό θα είναι προς το καλύτερο συμφέρον της αμερικανικής οικονομίας».
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet