«BLADE RUNNER»Τότε και τώρα
Του Στράτου ΚερσανίδηΜια από τις επιτυχημένες ταινίες επιστημονικής φαντασίας, η οποία αποτέλεσε και αποτελεί σημείο αναφοράς για το συγκεκριμένο κινηματογραφικό είδος, ήταν το «Μπλέιντ Ράνερ». Η ταινία γυρίστηκε το 1982 από το σκηνοθέτη Ρίντλεϊ Σκοτ και στα ελληνικά προβλήθηκε με τον τίτλο «Μπλέιντ Ράνερς: Ομάδες εξόντωσης».
Το σενάριο, το οποίο βασίστηκε στη νουβέλα «Το ηλεκτρικό πρόβατο» του Φίλιπ Κ. Ντικ, η οποία κυκλοφόρησε το 1968, έγραψαν ο Χάμπτον Φάντσερ και ο Ντέιβιντ Πιπλς.
Η δράση της ταινίας εκτυλίσσεται στο ζοφερό και δυστοπικό Λος Άντζελες, κάπου στο μέλλον. Η επιστήμη έχει προχωρήσει πολύ έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να κατασκευάζονται άνθρωποι-ρέπλικες, οι οποίες εξωτερικά δεν διαφέρουν από τους ανθρώπους. Κατασκευάζονται από την πανίσχυρη εταιρεία Tyrell Corporation, αλλά η χρήση τους είναι απαγορευμένη στη Γη και χρησιμοποιούνται μόνο για επικίνδυνες αποστολές σε άλλους πλανήτες και για ιατρικούς λόγους. Όμως κάποια στιγμή οι ρέπλικες αυτονομούνται, επιστρέφουν στη Γη και ειδικές ομάδες της αστυνομίας, οι Μπλέιντ Ράνερς, αναλαμβάνουν την εξόντωσή τους. Μια ομάδα από αυτές κρύβεται στη Νέα Υόρκη και ένας Μπλέιντ Ράνερ, ο Ρικ Ντέκαρντ, επιφορτίζεται με την αποστολή ανεύρεσής τους. Στο ρόλο του Ντέκαρντ είναι ο Χάρισον Φορντ, ενώ το καστ συμπληρώνουν, ο Ρούντγκερ Χάουερ, ο Έντουαρντ Τζέιμς Όλμος, η Σον Γιανγκ και η Ντάριλ Χάνα.
Το νέο-νουάρ επιστημονικής φαντασίας του Ρίντλεϊ Σκοτ, δέχθηκε αντικρουόμενες κριτικές, αλλά αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τους νέους. Ο σκηνοθέτης θεωρεί το «Μπλέιντ Ράνερ» ως την πιο ολοκληρωμένη ταινία του. Σήμερα πλέον χαρακτηρίζεται ως μία από τις καλύτερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας που έχουν γυριστεί.
Πέρασαν 35 χρόνια και ο ήρωας του Φίλιπ Κ. Ντικ, επανέρχεται, αυτή τη φορά διά χειρός, Ντενίς Βιλνέβ, στην ταινία «Blade Runner 2049». Πρόκειται για το σίκουελ της πρώτης ταινίας και η υπόθεσή του μας μεταφέρει χρονικά 30 χρόνια μετά τα γεγονότα που είδαμε το 1982. Ένας νέος Μπλέιντ Ράνερ, ο Κ, ανακαλύπτει ένα μυστικό και ο ανθρώπινος πολιτισμός κινδυνεύει. Η ανακάλυψη αυτή τον οδηγεί στην αναζήτηση του Ρικ Ντέκαρντ, συναδέλφου του ο οποίος έχει εξαφανιστεί εδώ και 30 χρόνια. Αυτήν είναι σε γενικές γραμμές η υπόθεση της νέας ταινίας την οποία αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αυτό το οποίο, σίγουρα μας ιντριγκάρει είναι να δούμε κατά πόσο ο Βιλνέβ θα μπορέσει να σταθεί αντάξιος του Σκοτ και της βαριάς κληρονομιάς που κουβαλά η ταινία του 1982.
Ο Ντενίς Βιλνέβ σημειώνει: «Πάντα με έλκυαν ταινίες επιστημονικής φαντασίας με στιβαρό όραμα που μας οδηγούσαν σε μοναδικούς παράλληλους κόσμους, και το αυθεντικό “Μπλέιντ Ράνερ” είναι μακράν η καλύτερη του είδους όλων των εποχών. Ο Ρίντλεϊ Σκοτ ευφυώς ενέπλεξε την επιστημονική φαντασία με το νουάρ στοιχείο για να δημιουργήσει αυτή τη μοναδική σπουδή πάνω στην ανθρώπινη ύπαρξη. Το καινούργιο “Μπλέιντ Ράνερ” είναι μια επέκταση της πρώτης ταινίας μερικές δεκαετίες αργότερα».
strakersan@gmail.comkersanidis.wordpress.com ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
«Μια φανταστική γυναίκα» «Μια φανταστική γυναίκα» (Una mujer fantastica) του Σεμπαστιάν Λέλιο: Η 27χρονη Μαρίνα είναι σερβιτόρα αλλά ονειρεύεται να γίνει τραγουδίστρια. Ο Ορλάντο, ο οποίος είναι κατά είκοσι χρόνια μεγαλύτερός της, είναι ιδιοκτήτης μιας εταιρείας εκτυπώσεων. Αγαπιούνται και σκέφτονται να ζήσουν μαζί. Όμως τη μέρα των γενεθλίων της Μαρίνας, ο αγαπημένος της νιώθει αδιαθεσία και παρά το γεγονός πως τον μεταφέρει στα επείγοντα εκείνος πεθαίνει στο νοσοκομείο. Ο πόνος της είναι μεγάλος αλλά η οικογένεια του Ορλάντο δεν την αντιμετωπίζει ως σύντροφό του και, επιπλέον, δημιουργούν γύρω της έναν κύκλο καχυποψίας σχετικά με το θάνατό του. Η Μαρίνα είναι τρανσέξουαλ και ο αγώνας που πρέπει να κάνει για να κερδίσει τα αυτονόητα είναι πολλαπλάσιος. Ο αγώνας μιας γυναίκας να αποδείξει πως είναι αυτό που επιθυμεί. Ο σκηνοθέτης σημειώνει: «Οι θεατές θα δουν ένα πλάσμα που αλλάζει συνεχώς μορφές, που κυλάει, που πάλλεται και μεταβάλλεται συνεχώς. Αυτό που βλέπουν δεν είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται, η Μαρίνα είναι μια δίνη που εξιτάρει τη φαντασία και την επιθυμία του θεατή, προσκαλώντας τον να δοκιμάσει τα όρια της δικής του ενσυναίσθησης». Αργυρή Άρκτος Σεναρίου, Ειδική Μνεία Οικουμενικής Επιτροπής, Βραβείο Τέντι στο Φεστιβάλ Βερολίνου.
«Επαναστάτης στη σίκαλη» (Rebel in the rye) του Ντάνι Στρονγκ: Ένα από τα πιο δημοφιλή βιβλία της δεκαετίας του 1970 στη χώρα μας, ήταν «Ο φύλακας στη σίκαλη» του Τζερόμ Ντέιβιντ Σάλιντζερ. Το βιβλίο πρωτοεκδόθηκε το 1951, ανήκει στα αντιπροσωπευτικότερα έργα του μεταπολεμικού ρεαλισμού και αναμφίβολα επηρέασε βαθιά τους συγγραφείς οι οποίοι τρεις δεκαετίες αργότερα δημιούργησαν το ρεύμα που ονομάστηκε νεορεαλισμός ή βρώμικος ή μινιμαλιστικός ρεαλισμός. Στα μέσα του 20ού αιώνα, ο νεαρός Σάλιντζερ αρχίζει να γράφει και, ενώ προσπαθεί να βρει τη θέση μέσα στο συγγραφικό κόσμο, ξεκινά μια θυελλώδη σχέση με τη διάσημη Ούνα Ο’ Νιλ. Στο μεταξύ όμως ξεσπάει ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος και ο Σάλιντζερ γνωρίζει τον τρόμο πολεμώντας στην Ευρώπη. Επιστρέφοντας, βαθιά επηρεασμένος από όσα έζησε, αρχίζει να γράφει το αριστούργημά του. Η διασημότητα που απέκτησε δεν του άρεσε και έζησε το υπόλοιπο της ζωής του απομονωμένος. Πέθανε το 2010, σε ηλικία 91 ετών.
«Wild mouse» (Wilde maus) του Γιόζεφ Χάντερ: Ο Γκέοργκ απολύεται από την εφημερίδα στην οποία εργαζόταν για πολλά χρόνια ως μουσικοκριτικός. Ενώ η σύζυγός του προσπαθεί να μείνει έγκυος, εκείνος κρατά κρυφή την απόλυσή του ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζει το πώς θα εκδικηθεί. Αρωγό στα σχέδιά του βρίσκει τον παλιό του συμμαθητή, Έριχ. Η μέχρι τώρα ήρεμη ζωή του Γκέοργκ ανατρέπεται εντελώς. Μια δραματική κωμωδία, με γερές δόσεις μαύρου χιούμορ, η οποία διακωμωδεί τη σύγχρονη αστική τάξη της Αυστρίας και κατ’ επέκταση όλης της δυτικής Ευρώπης. Ο δημοφιλής στην πατρίδα του ηθοποιός, Γιόζεφ Χάντερ, σκηνοθετεί για πρώτη φορά ένα δικό του σενάριο και κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο.
«Η λιακάδα μέσα μου» (Un beau soleil interieur) της Κλερ Ντενί: Με την ελπίδα πως κάποτε θα βρει τον πραγματικό έρωτα στο πρόσωπο κάποιου άνδρα, η Ιζαμπέλ δεν το βάζει κάτω. Είναι χωρισμένη μητέρα, καλλιτέχνιδα, ζει στο Παρίσι και όσοι άνδρες παρουσιάζονται στη ζωή της, δεν ικανοποιούν τις προσδοκίες της. Παρόλα αυτά όμως ο κάθε ένας από αυτούς διαθέτει κάτι το μοναδικό. Μέσα από περίπλοκες καταστάσεις και ατυχίες που προκαλούν γέλιο, η Ιζαμπέλ συνεχίζει απτόητη να αναζητά τον άνδρα που ονειρεύεται. Η σκηνοθέτιδα Κλερ Ντενί λέει για την ηρωίδα της: «Η Ιζαμπέλ είναι περισσότερο ηδονίστρια, κάτι σαν τον Καζανόβα, αλλά επειδή είναι γυναίκα δεν μπορεί να το εκφράσει ελεύθερα».
«Η λεπίδα του αθάνατου» (Mugen no junin) του Τακάσι Μιίκε: Η κατάρα της αθανασίας βαραίνει τον γενναίο σαμουράι, Μάντζι, τον οποίο στοιχειώνει ο άγριος φόνος της αδελφής του. Πολεμώντας το κακό, βοηθά ένα κορίτσι, την Ριν, να εκδικηθεί εκείνους που σκότωσαν τους γονείς της. Επικεφαλής τους είναι ο αδίστακτος Ανότσου. Η ταινία είναι βασισμένη σε μάνγκα που εκδόθηκε το 1993 και που το 2008, έγινε τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων.
«Ομάδα υποβρύχιων καταστροφών» (Renegades) του Στίβεν Κουέιλ: Στη Βοσνία, ενώ μαίνεται ο πόλεμος, μια ομάδα κομάντος του αμερικανικού ναυτικού αναλαμβάνει να ανασύρει από το βυθό μιας λίμνης ένα θησαυρό. Θέλοντας να βοηθήσουν τους ντόπιους, παραβιάζουν τους κανόνες και έτσι εντοπίζονται από τον εχθρό. Τελικά, η αποστολή αποδεικνύεται πιο δύσκολη από ό,τι τη φανταζόταν και έχουν στη διάθεσή τους μόνον 10 ώρες για να τη φέρουν εις πέρας. Ταινία καταιγιστικής δράσης.
«Στο κέντρο του κύκλου» του Ορφέα Περετζή: Ένας καθηγητής στατιστικής, ένας διανομέας ηλεκτρονικών ειδών και ένας οικοδόμος, μιλάνε για τις εμπειρίες τους ως ηθοποιοί σε ένα θεατρικό έργο. 24 ώρες πριν από την παράσταση ξετυλίγεται όλη η επίπονη διαδικασία της προετοιμασίας, μέχρι τη στιγμή που χτυπάει και το τελευταίο καμπανάκι και βγαίνουν ένας-ένας με ορμή στη σκηνή. Μια καταγραφή των μελών της θεατρικής ομάδας Ρόδα στο πνευματικό τους ταξίδι μέσα από τη θεατρική εμπειρία.
«My little pony: Η ταινία» του Τζέισον Τάισεν: Η Πόνιβιλ κινδυνεύει και έξι μικρά πόνι ξεκινούν ένα μεγάλο ταξίδι με σκοπό να σώσουν την πόλη τους. Παραδοσιακό κινούμενο σχέδιο.
Σινεφίλ