Η ημερομηνία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας πλησιάζει και για αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα απασχολεί ολοένα και περισσότερο όχι μόνο τα δημοσιογραφικά γραφεία, αλλά και το επιτελείο του κυβερνώντος κόμματος. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει οριστική απόφαση, παρά το γεγονός ότι, πράγματι, το όνομα του κ. Αβραμόπουλου είναι ψηλά στη λίστα του επιτελείου της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κυβερνητικό εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, δήλωνε την Πέμπτη ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία για οποιοδήποτε πρόσωπο. 
Ο Αλέξης Τσίπρας εξετάζει με προσοχή όλα τα ενδεχόμενα και μετρά τα υπέρ και τα κατά του κάθε υποψηφίου. Ένας υποψήφιος από την κεντροδεξιά συγκεντρώνει ορισμένα πλεονεκτήματα, που κάνουν το Μαξίμου να καλοβλέπει το ενδεχόμενο. Πρώτον, ισχυροποιεί το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προθέσεις ρεβανσισμού ούτε απέναντι στη ΝΔ, ούτε απέναντι σε πολιτικά πρόσωπα με τα οποία βρέθηκε σε αντιπαράθεση το προηγούμενο διάστημα. Στο Μαξίμου θεωρούν ότι πιθανή πρόταση για εκλογή του αντιπροέδρου της ΝΔ για το ύπατο αξίωμα της χώρας στέλνει ενωτικό μήνυμα στην ελληνική κοινωνία, αλλά και στο διεθνές στερέωμα και κυρίως στους εταίρους. Επιπλέον, πιθανή εκλογή του κ. Αβραμόπουλου στην προεδρία θα αφήσει κενή τη θέση του Επιτρόπου της ΕΕ, μια θέση που ενδιαφέρει την κυβέρνηση, καθώς θεωρεί ότι μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Ήδη, μάλιστα γράφτηκαν και τα πρώτα ονόματα που πιθανόν να προορίζονται για τη θέση αυτή. Τέλος, η πρόταση για Αβραμόπουλο είναι πιθανόν να δημιουργήσει προβλήματα και στο εσωτερικό του κύριου αντιπάλου. Μέχρι προχθές, ο Αντώνης Σαμαράς εμφανιζόταν απρόθυμος να στηρίξει μια τέτοια υποψηφιότητα, θέλοντας να καταστήσει σαφές ότι τα περιθώρια συναίνεσης στον ΣΥΡΙΖΑ είναι μηδενικά. Εντούτοις, και κάτω από την πίεση μεγάλου μέρους της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, ο Πρόεδρος της ΝΔ, φαίνεται να κάνει δεύτερες σκέψεις και να διαμηνύει ότι προτίθεται να στηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Η διαφαινόμενη αλλαγή στάσης του κ. Σαμαρά πάντως, είναι πιθανόν να διαφοροποιήσει και τα μέχρι σήμερα δεδομένα. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει απορρίψει ακόμα την ιδέα να προτείνει κάποιον από τον χώρο της κεντροαριστεράς για την προεδρία αν και η αλήθεια είναι ότι, με τα σημερινά δεδομένα, τα ονόματα που είχε στο μυαλό του δεν συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες, για διαφορετικούς λόγους το καθένα. Έτσι, γίνεται σκέψη και για μη πολιτικό πρόσωπο που όμως θα είναι κάποιος με κύρος και εμβέλεια τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό (π.χ Γαβράς). Επιθυμία του νέου πρωθυπουργού είναι ο άνθρωπος που θα προταθεί για το ύπατο αξίωμα της χώρας να είναι μια προσωπικότητα η οποία θα μπορέσει να αναβαθμίσει το κύρος του  θεσμού το οποίο η αλήθεια είναι ότι έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια. Για αυτό και δεν πρέπει να αποκλειστεί η τελική πρόταση να είναι κάποιος που το όνομά του δεν έχει ακουστεί ακόμα και ο πρωθυπουργός με τους συνεργάτες του καταφέρνουν να το κρατήσουν μυστικό, μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Α.Ζ
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet