ymittos

Στο τέλος Σεπτεμβρίου το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε το προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε το 2011 για την προστασία του Υμηττού, εγκαινιάζοντας έτσι μια καινούρια περίοδο αβεβαιότητας και επισφάλειας για την προστασία του βουνού που επί πολλές δεκαετίες αποτελεί στόχο διαφόρων συμφερόντων.

Αναμενόμενη απόφαση

Η απόφαση προέκυψε μετά από αιτήσεις ακύρωσης 7 διαφορετικών δήμων, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Παπάγου-Χολαργού, Ηλιούπολης, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Παιανίας–Γλυκών Νερών, Κρωπίας και Γλυφάδας. Οι δήμοι αυτοί απαιτούσαν την ακύρωση του προεδρικού διατάγματος λόγω της μη έκδοσης στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Η αμέλεια αυτή κατέστησε αναμενόμενη την απόφαση του ΣτΕ, καθώς, με βάση την περιβαλλοντική νομοθεσία, η ΣΜΠΕ είναι απαραίτητη. Ωστόσο, τα κίνητρα των δήμων είχαν να κάνουν με την πιθανότητα απαξίωσης της περιουσίας των δημοτών τους, καθώς το εν λόγω ΠΔ θωράκιζε την προστασία του Υμηττού.

Επενδυτικές ορέξεις

Το ακυρωθέν προεδρικό διάταγμα όριζε πέντε ζώνες προστασίας στον Υμηττό, με την πρώτη και απόλυτης προστασίας να καλύπτει το 88,5% του συνόλου της προστατευόμενης περιοχής. Είχε εκδοθεί, δε, από την τότε υπουργό Περιβάλλοντος, Τ. Μπιρμπίλη, σε μια περίοδο που, λόγω και της εφαρμογής των πρώτων μνημονιακών μέτρων, βρέθηκαν ξανά στο τραπέζι διαφόρων ειδών επενδύσεις που έβαζαν στο στόχαστρο το βουνό. Εκτός της αύξησης της προστατευόμενης περιοχής, το εν λόγω διάταγμα επηρέαζε, επίσης, επενδύσεις και παρεμβάσεις στον όγκο του Υμηττού, μερικές από τις οποίες εξακολουθούν να απασχολούν την επικαιρότητα με αρνητικό για το περιβάλλον τρόπο.
Πιο συγκεκριμένα, θεσμοθετήθηκε το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή -η δημιουργία του οποίου ακόμα εκκρεμεί, και εντός του οποίου, με βάση το τελευταίο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας, εντάσσεται και το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού- που ακύρωνε τα σχέδια για αυτοκινητόδρομους που θα περνούσαν από το βουνό και οι οποίοι συνδέονταν με την επένδυση του Ελληνικού. Ενώ εμπόδισε τις επενδύσεις, κυρίως στην ανατολική πλευρά του βουνού, για ιδιωτικά θεραπευτήρια, αλλά και επέκταση των σχεδίων πόλης των γειτονικών δήμων εντός της προστατευόμενης περιοχής. Αξίζει εδώ να τονισθεί ότι βλέψεις για το βουνό έχουν εξωχώριες εταιρείες, που κατέχουν περιοχές επηρεαζόμενες από την επέκταση της ζώνης απόλυτης προστασίας, οικοδομικοί συνεταιρισμοί (αξιωματικών, πολιτικών υπαλλήλων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καφεπωλών και θυρωρών), δημοτικές αρχές που προσπαθούν να εντάξουν γεωργικές εκτάσεις στα σχέδια πόλης, αλλά και ο Οργανισμός Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Περιουσίας.

Καθυστερημένη αντίδραση

Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει αναθέσει την εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σε ιδιώτη από τον Ιούλιο του 2016, με δεδομένη και την ανάλογη προδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στο οποίο είχε καταφύγει το ΣτΕ πριν την οριστική του απόφαση. Αν και η ανάθεση προέβλεπε ότι η ΣΜΠΕ θα έχει ολοκληρωθεί εντός τριών μηνών, αυτή δεν έχει ακόμα ετοιμαστεί. Με δεδομένο το κενό προστασίας που δημιούργησε η απόφαση του ΣτΕ, στις αρχές αυτής της εβδομάδας το ΥΠΕΝ εξέδωσε υπουργική απόφαση προσωρινής αναστολής έκδοσης εγκρίσεων δόµησης, αδειών δόµησης και εκτέλεσης οικοδοµικών εργασιών στο τμήμα του Υμηττού που εμπίπτει στα διοικητικά όρια των 7 δήμων για ένα χρόνο, ώστε να προλάβει να ετοιμαστεί η αδικαιολόγητα καθυστερημένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, χωρίς να δοθεί η δυνατότητα στα διάφορα συμφέροντα να ικανοποιήσουν τα σχέδιά τους.

Πολλαπλοί κίνδυνοι για το βουνό

Το προεδρικό διάταγμα του 2011 ήρθε σε απάντηση αρκετών «παραθύρων» στους νόμους που αφορούσαν την προστασία του Υμηττού, μεταξύ των οποίων και της διάταξης που αφορούσε το «αναψυκτήριο» του στελέχους της ΝΔ, Μαγγίρα. Η αβεβαιότητα που δημιουργεί η συγκεκριμένη απόφαση, ωστόσο, έρχεται σε μια περίοδο μεταβολής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και επαναπροσδιορισμού των δασικών περιοχών, γεγονός που αφήνει τον ορεινό όγκο του Υμηττού ευάλωτο. Άλλωστε, έτσι κι αλλιώς πάντα δεχόταν αυξημένες «κατασκευαστικές» πιέσεις, λόγω της προνομιακής του θέσης στο λεκανοπέδιο της Αττικής.
Οι δασικοί χάρτες του βουνού, ενώ έχουν κατατεθεί από το 2012, σύμφωνα με τη Διαδημοτική Επιτροπή για την Προστασία του Υμηττού, δεν έχουν ακόμα αναρτηθεί, γεγονός που σε συνδυασμό με την πρόβλεψη για την αποτύπωση, ως εξαιρέσιμων, των αυθαίρετων οικιστικών πυκνώσεων, δημιουργεί έντονο προβληματισμό. Άλλωστε, το νέο πλαίσιο τακτοποίησης των αυθαίρετων, έστω και σαν φιλοσοφία, δεν αποθαρρύνει τους επίδοξους καταπατητές, ενώ γίνεται ακόμα ευνοϊκότερο γι’ αυτούς με δεδομένη τη δεκαετή εξαίρεση κατεδάφισης για τα χαρτογραφημένα από το 2013 αυθαίρετα στο βουνό. Η μη έγκριση των δασικών χαρτών, επιπλέον, και η ταυτόχρονη ολοκλήρωση του κτηματολογίου στους δήμους που περιβάλλουν το βουνό, επιτρέπουν την περαιτέρω απώλεια δασικών εκτάσεων.
Οι επενδυτικές πιέσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν να παρενοχλούν το βουνό, που κατά καιρούς έχει μετρήσει μεγάλες πληγές από εμπρησμούς. Τα σχέδια για το γήπεδο του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού, ο οποίος σε μια δύσκολη για την ανώνυμη εταιρεία εποχή, επιθυμεί να αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία, ελκυστικά για πιθανούς επενδυτές, αλλά και οι συνεχόμενες πιέσεις για όλο και ευνοϊκότερους όρους στην επένδυση του Ελληνικού, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη μιας έγκαιρης και ολοκληρωμένης παρέμβασης προστασίας του βουνού.


Πέτρος Κοντές

 
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet