Σε προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας «Η Εποχή» (1/10/2017) δημοσιεύθηκε άρθρο της κας. Κατερίνας Κνήτου με τον τίτλο «Μην ξεχνάμε τις αρχές μας», το οποίο αναφερόταν σε δικό μου άρθρο (φ. 24/9/2017, «Διευκρινήσεις για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς»), που γράφτηκε με αφορμή άρθρο της Κ.Κ. υπό τον τίτλο «Ερωτήματα και ανησυχίες για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς» (φ.17/9/2017). Δεν θα θεωρούσα σκόπιμο να υπάρξει συνέχεια, αν δεν αναφερόταν εντός του άρθρου η τελευταία φράση: «το περιεχόμενο και το ύφος του άρθρου βρίσκονται, δυστυχώς, μακριά από τα όποια πλαίσια μιας αριστερής και κοινωνικά ευαίσθητης πολιτικής παρέμβασης».
Πιστεύω ότι στον καλόπιστο αναγνώστη έγινε κατανοητό πως το περιεχόμενο και το ύφος του άρθρου ήταν κατ’ εξοχήν τεχνικό και νομικό, με σκοπό να γίνει σωστή και έγκυρη ενημέρωση για τα ζητήματα που είχαν τεθεί στο αρχικό άρθρο, και που τίθενται συχνά στο πλαίσιο της συζήτησης για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Δυστυχώς, όταν εκ των πραγμάτων προσανατολίζεσαι σε ανάλυση τεχνικών και νομικών ζητημάτων και ως απάντηση λαμβάνεις μια μαξιμαλιστική πολιτική προσέγγιση, γίνεται φανερό ότι κάποιος θέτει το αριστερόμετρο στο τραπέζι. Ενδεικτικό το σημείο στο κείμενο της Κ.Κ. ότι «Το δίκαιο, κατά τον νομοθέτη, δεν είναι πάντα και δίκιο για την κοινωνία».
Το ότι ζούμε σε μια καπιταλιστική κοινωνία και σε ένα αστικό κράτος, στο οποίο εφαρμόζεται η αναγκαστική εκτέλεση ως διαδικασία, δεν το επιλέξαμε εμείς, εδώ το βρήκαμε. Το ίδιο και τους πλειστηριασμούς. Όσον αφορά τους ηλεκτρονικούς, που αποτελούν απόλυτο προαπαιτούμενο για τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας από τους θεσμούς, η παρούσα αριστερή κυβέρνηση πέτυχε να τους θέσει υπό το πιο προστατευμένο πλαίσιο δημόσιου χαρακτήρα που ήταν δυνατό να υπάρξει. Τη σπέκουλα ότι δήθεν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αφορούν τη λαϊκή πρώτη κατοικία την έχουμε απορρίψει σε όλα τα επίπεδα. Το αριστερόμετρο που τέθηκε στο τραπέζι για να υπολογίσει μια κυρίως νομική και τεχνική προσέγγιση, καλό θα ήταν να στραφεί και ως προς το ποια ακριβώς λύση θα πρότειναν όσοι πιστεύουν ότι μπορούσε να γίνει κάτι άλλο στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων. Μια αριστερή προσέγγιση της κοινωνικής πραγματικότητας δεν μπορεί να αγνοεί τις αντικειμενικές συνθήκες και τους συσχετισμούς δυνάμεων. Και μιας και αυτές τις ημέρες κλείνουν 100 χρόνια από την μεγάλη οκτωβριανή επανάσταση, καλό θα ήταν να δούμε αν έχουν ωριμάσει οι αντικειμενικές συνθήκες για άλλους χειρισμούς, προτού μετρήσουμε τι είναι αριστερό και κοινωνικά ευαίσθητο και τι όχι.

Δημήτρης Μελίδης,
Ειδικός Συνεργάτης Υπουργού
Δικαιοσύνης, Διαφάνειας
και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet