Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΑΡΧΙΣΕ, ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΑΚΟΥΝ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ

Ζούμε μέρες ανατροπών και για να το επιβεβαιώσει κανείς, δεν έχει παρά να δει ένα μόνο δελτίο ειδήσεων, οποιουδήποτε καναλιού, ή να διαβάσει τους τίτλους των εφημερίδων ένα πρωινό. Απόψεις, ατμόσφαιρα, κλίμα, πρόσωπα, όλα είναι διαφορετικά, πιο ευχάριστα αισιόδοξα.

Η δέσμευση δεν ήταν σχήμα λόγου

Αυτή την εικόνα εισπράττεις για τη νέα κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά συζητώντας είτε στη δουλειά, είτε στο καφενείο, είτε στην οικογενειακή ή φιλική συναναστροφή, παντού. Δεν αναφέρομαι μόνο στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε πολύ μεγαλύτερο εύρος συμπολιτών μας, που έσπασε το φράγμα του φόβου μετά τις εκλογές και τώρα ισότιμα συμμετέχει στην παρακολούθηση των καθημερινών εξελίξεων με αισιοδοξία και ελπίδα ότι, επιτέλους, κάτι καλύτερο μπορεί να κερδηθεί για τη χώρα. Η επιρροή, η συναίνεση προς την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διευρύνεται, η ευθύνη της πολλαπλασιάζεται.
Πάνω απ’ όλα οι έλληνες πολίτες από την Τρίτη, ήδη, πρόσεξαν ότι κάποιος, επιτέλους διαπραγματεύεται. Διότι όντως η διαπραγμάτευση έχει αρχίσει και είναι και αληθινή και σκληρή. Ότι η Ελλάδα είναι στο κέντρο της προσοχής διεθνώς με θετικό τρόπο. Ότι πολύ σημαντικές χώρες δηλώνουν ότι θεωρούν τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θετική εξέλιξη και αξιωματούχοι της ΕΕ συζητούν μαζί με τους νέους επίσημους Έλληνες ισότιμα. Και πάνω απ’ όλα ξαφνιάζονται ευχάριστα που οι νέοι υπουργοί και αναπληρωτές τους, ο ένας μετά τον άλλο, εξαγγέλλουν τα πρώτα μέτρα επιβεβαιώνοντας ότι το προεκλογικό σύνθημα «δεσμευόμαστε» δεν ήταν σχήμα λόγου. Είναι η ξεχωριστή συνεισφορά της κυβέρνησης σε αξιακό επίπεδο.
Εκείνο, όμως, που πρώτα απ’ όλα επαληθεύεται από την πρώτη κιόλας εβδομάδα, είναι η προεκλογική μας πεποίθηση ότι τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει μια εντελώς νέα κατάσταση! Αυτό συνέβη και υπερβαίνει τους φραγμούς που έθεταν οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά. Οι θέσεις του συναντούν θετικό κλίμα, είναι αποφασιστική συμβολή στην προσπάθεια επίλυσης του ευρωπαϊκού προβλήματος της ανεργίας, του αποπληθωρισμού και της ύφεσης. Αυτό καθιστά την ΕΕ πρόβλημα για όλο τον κόσμο της εύθραυστης μικρής του ανάπτυξης. 

Μηνύματα με κόμμα

Πλήθος οι δηλώσεις που πιστοποιούν τη θέση αυτή με πιο σημαντική και πεντακάθαρη αυτή των ΗΠΑ, όπως προκύπτει από το συγχαρητήριο τηλεφώνημα Ομπάμα προς τον Αλέξη Τσίπρα. Πέρα από τον πολύ φιλικό και προσωπικό τόνο, όπως ενημέρωσε μετά ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου κ. Έρικ Σουλτς, ο κ. Ομπάμα έδωσε έμφαση στο οικονομικό πεδίο και εξέπεμψε ένα μήνυμα στήριξης. Τόνισε δε ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν στη συνεργασία με τον νέο πρωθυπουργό και τη νέα κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι ο ελληνικός λαός έχει κάνει πολλά δύσκολα, αλλά σημαντικά βήματα, για να θέσει τα θεμέλια της οικονομικής ανάπτυξης. Πρόσθεσε δε ότι «οι ΗΠΑ συνεχίζουν να συζητούν τρόπους με τους οποίους η Ευρώπη θα μπορούσε να δώσει ώθηση στη ζήτηση και στη δημιουργία θέσεων εργασίας». 
Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, μαζί με τις θερμές ευχές του για καλή δουλειά, πρόσθεσε ότι «μια ολόκληρη ήπειρος παρακολουθεί τις ελληνικές εξελίξεις συμμετέχοντας με μεγάλη συγκίνηση». Ο δε ιταλός υπουργός Οικονομικών κ. Παντοάν μιλώντας στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος και ότι πιστεύει ότι θα βρεθεί λύση με την Ελλάδα. Όσον αφορά τη χώρα του, δήλωσε ότι «εργάζεται για να υπάρξει από κοινού αποδεκτή λύση για το ελληνικό χρέος, διότι είναι προς το συμφέρον όλων». 
Ο αυστριακός καγκελάριος κ. Φάιμαν σε συνέντευξή του ανέφερε επίσης ότι σε πολλά σημεία συμφωνεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Συμμεριζόμαστε τον προβληματισμό κατά πόσο με περικοπές και λιτότητα μπορεί να επιστρέψει η ανάπτυξη», σημείωσε. Όσο για το δημόσιο τομέα, τόνισε ότι «οι ιδιωτικοποιήσεις όσων συνιστούν κρατική περιουσία είναι ο λάθος δρόμος». 

Ραντεβού με Ολάντ

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήδη έχει κλείσει ραντεβού με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, που θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την επίσκεψή του στην Κύπρο, όπου θα συναντηθεί με τον κ. Αναστασιάδη, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης από τη Δευτέρα αρχίζει σειρά συναντήσεων με ομολόγους του, όπως ο κ. Όζμπρον της Μ. Βρετανίας, ο κ. Σαπέν της Γαλλίας και ο κ. Παντοάν της Ιταλίας. Η διαπραγμάτευση έχει ήδη αρχίσει και οι απόψεις για το ελληνικό ζήτημα ποικίλλουν. 

Σε αντίθετη κατεύθυνση η Μέρκελ

Σε εντελώς διαφορετική και άκρως αμυντική κατεύθυνση κινείται η Γερμανία. Η κ. Μέρκελ έστειλε ασφαλώς ένα πολύ ευγενικό ευχετήριο τηλεγράφημα, όμως παράλληλα δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει ότι θεωρεί τουλάχιστον αξιοπερίεργη τη συζήτηση για κούρεμα του ελληνικού χρέους, για το οποίο δεν βλέπει καμία αναγκαιότητα, ενώ σε σχέση με το πρόγραμμα τόνισε ότι «την ευθύνη για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα την έχει η ελληνική κυβέρνηση». Ο κ. Σόιμπλε, ακόμα πιο σκληρός, επέμεινε στην τήρηση των κανόνων, την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία, έθεσε ως βάση για περαιτέρω αλληλεγγύη την οποία, όπως είπε, όλοι στην Ευρώπη χρειάζονται. «Σε αυτό δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει μαζί μας και επιπλέον θα είναι και δύσκολο να μας εκβιάσει». 
Υ.Γ: Είναι να απορεί κανείς, ύστερα από την έκδηλη απόκλιση των γερμανικών θέσεων από αυτές άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, με την επιμονή του Spiegel. Στη χθεσινή έντυπη έκδοσή του έχει εξώφυλλο τον Αλέξη Τσίπρα, βλοσηρό βεβαίως, με τίτλο «Αλέξης Τσίπρας, ο εφιάλτης της Ευρώπης: ο οδηγός που κινείται στο αντίθετο ρεύμα». Να το πει αυτό στον Ομπάμα, τον Ολάντ, τον Ρέντσι. Προς το παρόν... 

Πλήγματα, εκ των έσω, στον «θεσμό» Τρόικα

Τα πρώτα πλήγματα, εκ των έσω, στην τρόικα είναι γεγονός, προς απογοήτευση όσων διαλαλούσαν ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, που συνοψιζόταν στη φράση «δεν αναγνωρίζουμε ως συζητήτρια καμιά τρόικα», είναι μαξιμαλισμός. Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή  Δημ. Παπαδημούλη ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, ασκώντας εμμέσως κριτική στη δομή και τη λειτουργία της τρόικας, είπε ότι «η δημοκρατική λογοδοσία της στρατηγικής επίλυσης κρίσεων είναι πράγματι θεμελιώδους σημασίας». Ο Δημ. Παπαδημούλης συγκεκριμένα έθετε το θέμα της λειτουργίας της τρόικας και των προτεραιοτήτων της νέας Κομισιόν, αναφορικά με την αντικατάσταση του μοντέλου της τρόικας στις χώρες με Πρόγραμμα Μακροοικονομικής Προσαρμογής, ζητώντας να τον ενημερώσει σχετικά με το «χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει για την ‘αντικατάσταση’ της τρόικας», καθώς επίσης, «ποιους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα περιλαμβάνει». 
Ο κ. Μοσκοβισί απάντ��σε ότι «η Επιτροπή θα εξετάσει τον ρόλο της αποκαλούμενης τρόικας, μεταξύ άλλων και το ενδεχόμενο αντικατάστασής της, με την πάροδο του χρόνου, με μια δομή που θα διαθέτει μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και λογοδοσία, θα βασίζεται στα ευρωπαϊκά όργανα και θα υπόκειται σε μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό έλεγχο σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο». Πρόσθεσε πως ότι «δεδομένου ότι η αλλαγή της υπάρχουσας δομής συνεπάγεται την εξέταση σύνθετων θεσμικών, νομικών και δημοσιονομικών θεμάτων, οι προτάσεις θα πρέπει να συζητηθούν και να συμφωνηθούν από τα κράτη-μέλη».
Έχει ενδιαφέρον επίσης η δέσμευση του Επιτρόπου ότι στο πλαίσιο των κατευθυντήριων γραμμών του κ. Γιούνκερ πρέπει να επανεξισορροπηθεί ο τρόπος που παρέχεται «υπό όρους στήριξη», εφόσον προκύψει στο μέλλον αυτή η ανάγκη. «Αυτή η επανεξισορρόπηση θα περιλαμβάνει την εκπόνηση εκτιμήσεων του κοινωνικού αντικτύπου ως αναπόσπαστο μέρος κάθε μελλοντικής υπό όρους στήριξης προγράμματος σταθερότητας για τις χώρες της ζώνης του ευρώ». 
Να σημειώσουμε ότι κατά τη συνάντηση του ο κ. Σουλτς στην Αθήνα την Πέμπτη, στο ίδιο μήκος κύματος, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο, εξέφρασε τη διάθεση των εταίρων να μην απαιτήσουν το αίτημα της επιμήκυνσης να συνοδευθεί με επιστροφή της τρόικας. 
ΥΓ: Το ίσως ειρωνικό αστείο του κ. Ντάιζελμπλουμ προς τον Γ. Βαρουφάκη, «You just killed troika» («Μόλις σκότωσες την τρόικα») μπορεί να αποδειχθεί βιαστικό. Αν μη τι άλλο, αποκάλυψε ότι το διευθυντήριο στο οποίο συμμετέχει διαφωνεί ως προς το μέλλον της τρόικας.

Παύλος Κλαυδιανός
 
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet