servetas1

Του Ρένου Γεωργίου

Οταν τα λάθη επαναλαμβάνονται, παύουν να προσμετρώνται ως λάθη, θεωρούνται τακτική. Όμως, η έξαλλη τακτική που ακολουθεί περίπου δύο χρόνια τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να μην οδηγεί πουθενά ούτε το κόμμα του ούτε, πολύ περισσότερο, τον ίδιο ως αρχηγό του. Οι ψίθυροι αμφισβήτησης, γίνονται φωνές οι οποίες μάλιστα ακούγονται από πολλές και διαφορετικές πλευρές, καθώς καμία εσωκομματική πτέρυγα δεν είναι ικανοποιημένη μαζί του. Ακόμα και στη δική του ομάδα οι αλληλοκατηγορίες και τα μαχαιρώματα μαρτυρούν τον πανικό που επικρατεί, πλέον, εν όψει της αναμενόμενης ανοικτής αμφισβήτησης.
Τελευταίο χαρτί στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το επικείμενο συνέδριο του κόμματος, προς το οποίο, όμως, βαδίζει χωρίς κάποιες νέες πολιτικές θέσεις που θα συσπειρώσουν κατ’ αρχάς τα μέλη του κόμματος και κατόπιν τους ψηφοφόρους. Για το λόγο αυτό η κλειστή ομάδα του προσπαθεί να ελέγξει το σώμα των συνέδρων, προκειμένου να μην έχει να αντιμετωπίσει εκεί πρόβλημα σε πιθανή ψηφοφορία, όσοι κι αν είναι τελικά οι ex officio σύνεδροι. Όπως είπε χαρακτηριστικά στην «Εποχή» πολύ καλά ενημερωμένη πηγή: «ο πιο “αντιμητσοτακικός” σύνεδρος είναι κολλητός του Μητσοτάκη».

Οργανόγραμμα πολυεθνικής

Επί της ουσίας, οι θέσεις που διαμορφώνονται για το συνέδριο αναμένεται να θυμίζουν περισσότερο οργανόγραμμα λειτουργίας ληστρικής πολυεθνικής παρά σύγχρονο πολιτικό κόμμα της λαϊκής δεξιάς, όπως ήταν κάποτε η ΝΔ. Οι θέσεις αυτές διαμορφώνονται μέσω του διαδικτύου και βασίζονται σε οκτώ ερωτήσεις που απευθύνονται προς όλους όσοι θέλουν να συμμετέχουν. Οι ερωτήσεις, στηριζόμενες στην πρακτική των απαντήσεων πολλαπλής επιλογής, περιστρέφονται στο πλαίσιο της πολιτικής που ανέπτυξε ήδη ο πρόεδρος της ΝΔ από τη Θεσσαλονίκη. Ενδεικτικά μπορεί να αναφερθεί ότι οι πολίτες που θα μπουν στη διαδικασία του ερωτηματολογίου, καλούνται να απαντήσουν, μεταξύ και άλλων επιλογών, εάν θα προτιμούσαν οι όροι της εργασίας τους να διαμορφώνονται από τους ίδιους σε συνεννόηση με τη διοίκηση της εταιρίας ή από τους εκλεγμένους εκπροσώπους των εργαζομένων σε επίπεδο επιχείρησης. Οι συμμετέχοντες καλούνται να επιλέξουν, επίσης, μεταξύ δυο πολιτικών: της προσέλκυσης των ιδιωτικών επενδύσεων ή μιας προστατευτικής πολιτικής για την αγορά εργασίας. Ή εάν προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης θα έπρεπε να είναι, μεταξύ άλλων, η δημιουργία ενός φιλικού πλαισίου επιχειρηματικότητας ή η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Το περίφημο μητρώο στελεχών —το οποίο ήθελε να χρησιμοποιήσει η ομάδα Μητσοτάκη σαν δεξαμενή απ’ όπου θα αλιεύονται άτομα που θα μπορούσαν να παίξουν κάποιο ρόλο στον κομματικό ή μελλοντικά στο κρατικό μηχανισμό— αρχίζει να γίνεται μπούμερανγκ και παράλληλα να αποδεικνύει τις απόλυτες αδυναμίες συγκρότησης κομματικού μηχανισμού, όταν τα μέλη του κόμματος διέπονται από τις ιδέες του νεοφιλελευθερισμού. «Από τη στιγμή που κάποιος επιλέγεται, αρχίζει αμέσως να συζητάει για τον μισθό που απαιτεί να είναι ανάλογος των προσόντων του, ή διασφαλίσεις ότι σίγουρα θα έχει ηγετική θέση σε κάποια δημόσια υπηρεσία, όταν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση. Υπάρχει και μία μεγάλη ομάδα ατόμων που απαιτεί από τώρα να βρίσκεται το όνομα τους στα ψηφοδέλτια όποτε κι αν γίνουν οι επόμενες εκλογές», ήταν τα λόγια πηγής της «Εποχής» στην ΝΔ.

Βάλλεται πανταχόθεν

Με τα πιστόλια του άσφαιρα, λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να αντιμετωπίσει την εσωκομματική αντιπολίτευση, η οποία πλέον δεν μασάει το λόγια της. Η τραγική εμφάνιση του στη Βουλή σχετικά με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τον Πάνο Καμμένο ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Δεξιοί, κεντροδεξιοί και ακροδεξιοί βουλευτές δεν μπορούσαν να πιστέψουν, όπως έλεγαν, την «πλαδαρή» παρουσία του, καθώς πήγε για να στηρίξει όχι το αίτημα για εξεταστική αλλά συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και αμέσως μετά αποχώρησε. Το εντυπωσιακό στην όλη υπόθεση ήταν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν πήγε ούτε καν να ψηφίσει το αίτημα για εξεταστική. Η επίσημη εξήγηση που δόθηκε από την Πειραιώς, ότι είχε ραντεβού με τον Γερούν Ντάισεμπλουμ, έγινε αντικείμενο χλευασμού από πολλούς βουλευτές της ΝΔ. «Χάθηκε μια χρυσή ευκαιρία να στριμώξουμε τον Τσίπρα. Επί τέσσερις μήνες είχαμε πρώτο θέμα στην αντιπολιτευτική μας ατζέντα το θέμα της εξεταστικής για τον Καμμένο, και όταν ήρθε η στιγμή να αναδείξουμε τις πτυχές του θέματος ο Κυριάκος επέλεξε να κάνει αγγαρεία» είπε το πρωί της περασμένης Τρίτης στο εντευκτήριο της Βουλής ο Μάκης Βορίδης.
Στο καραμανλικό στρατόπεδο πιστεύουν ότι στο συνέδριο της ΝΔ πρέπει να αποκαθηλωθεί ο Άδωνις Γεωργιάδης από τη θέση του αντιπροέδρου. «Στην περίπτωση που ο Κυριάκος επιμείνει να τον έχει αντιπρόεδρο, θα βρεθεί προ δυσάρεστων καταστάσεων», τονίζουν σε ιδιωτικές συνομιλίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές με αναφορά στον Κ. Καραμανλή δηλώνουν αποφασισμένοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, ώστε να σταματήσει ο «ακροδεξιός κατήφορος» του κόμματος. «Δεν θα αφήσουμε το κόμμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στα ορφανά του Καρατζαφέρη και στους ομοϊδεάτες του Λεπέν», υποστηρίζουν.
Βαρύ είναι το κλίμα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στο περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά. Μπορεί να χαίρονται και να υπερηφανεύονται για τις ακροδεξιές εμφανίσεις του δικού τους Άδωνι, ωστόσο πιστεύουν και μουρμουρίζουν εδώ και καιρό ότι ο πρόεδρος της ΝΔ είναι «αναποτελεσματικός και λίγος». Είναι γνωστό ότι ο τέως πρωθυπουργός ποτέ δεν πίστεψε στις «ηγετικές ικανότητες του Μητσοτάκη» ούτε φυσικά πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει σε εκλογές τον Αλ. Τσίπρα. «Είναι αμφίβολο αν ο Κυριάκος μπορεί να κερδίσει τον Τσίπρα, ακόμη και σε εκλογές για δεκαπενταμελές μαθητικό συμβούλιο», έλεγε σε φιλική συντροφιά στενός συνεργάτης του Σαμαρά, χάριν αστεϊσμού. Εξάλλου, ο Αντώνης Σαμαράς, δεν έχει κρύψει ποτέ την επιθυμία να «δικαιωθεί πολιτικά» για τη διακυβέρνησή του και συνεργάτες του ισχυρίζονται ότι καταστρώνει με μεθοδικότητα το σχέδιό του για «ολική επαναφορά».

Συνέδριο επανεκκίνησης

Κοινός τόπος στα στρατόπεδα του Κ. Καραμανλή και του Αντ. Σαμαρά είναι ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης «δεν τραβάει» καθώς και ότι «δεν μπορεί να κερδίσει τον Αλέξη Τσίπρα». Στο ερώτημα τι σκοπεύουν να κάνουν για να αντιστρέψουν αυτή την αρνητική εικόνα η απάντηση από την καραμανλική πλευρά είναι ότι ή θα αλλάξει ριζικά η στρατηγική της ΝΔ ή θα αναλάβουν οι ίδιοι τις αναγκαίες πρωτοβουλίες. «Η ΝΔ πρέπει να κάνει restart, δεν γίνεται διαφορετικά. Με ή χωρίς τον Κυριάκο» τονίζουν με νόημα.
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet