ΠAΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΡΩΣΗ

«Οι γυναίκες αποφασίζουν»

vovou

Η 28η Σεπτεμβρίου είναι η παγκόσμια ημέρα για το δικαίωμα σε νόμιμη, ασφαλή και δωρεάν παροχή έκτρωσης από τα δημόσια συστήματα υγείας της κάθε χώρας. Με αυτό το αίτημα, οργανώθηκαν πολλές και ποικίλες διαμαρτυρίες στην Ευρώπη και σε πολλά μέρη του κόσμου. Στις Βρυξέλλες, διαδήλωση 1500 ατόμων με ομιλίες, δρώμενα, μαρτυρίες και συναυλία γύρω από το ευρωκοινοβούλιο διεκδίκησε το χαρακτηρισμό των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στη νόμιμη, ασφαλή και δωρεάν έκτρωση, ως θεμελιωδών δικαιωμάτων για την ισότητα στην Ευρώπη.

Στην Ιταλία, συγκεντρώθηκαν γυναίκες σε πολλές πόλεις, με φορέα την καμπάνια «Ni Una Meno», που σημαίνει «Ούτε μια λιγότερη», και συνδέει το θέμα της έκτρωσης με τη βία κατά των γυναικών. Στη Γαλλία έγιναν κινητοποιήσεις σε 29 πόλεις, με το Παρίσι να έχει μαζική διαδήλωση 2000 ατόμων. Στην Ιρλανδία, η διαδήλωση ήταν πολύ μαζική και έγινε στις 30 του Σεπτέμβρη, απαιτώντας τη νομιμοποίηση της έκτρωσης, ενώ έχει εξαγγελθεί και σχετικό δημοψήφισμα για το 2018. Σε πολλές χώρες και περιοχές της Ευρώπης έγιναν διαφόρων ειδών κινητοποιήσεις μέσα από τοπικές φεμινιστικές πρωτοβουλίες.

 

Θεωρητικά νόμιμη, πρακτικά δύσκολη

 

Εδώ στην Αθήνα, επίσης, κάναμε μια σχετική εκδήλωση, στο πλαίσιο της καμπάνιας «Έκτρωση: οι γυναίκες αποφασίζουν» και υποβάλαμε ψήφισμα προς την κυβέρνηση την επόμενη ημέρα. Είναι γνωστό ότι η έκτρωση είναι νόμιμη στην Ελλάδα, από το 1986, με όριο τους 3 μήνες, και γίνεται σε δημόσια νοσοκομεία, με ασφάλεια και δωρεάν. Αυτό είναι το θεωρητικό σχήμα. Δυστυχώς, στην πράξη τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Είναι γνωστή η περίπτωση της Σάμου, όπου το Μάιο του 2017 οι αναισθησιολόγοι του μοναδικού νοσοκομείου του νησιού δήλωσαν «αντίρρηση συνείδησης» για συμμετοχή στη συγκεκριμένη επέμβαση, με αποτέλεσμα όποια θέλει να κάνει έκτρωση να υποχρεώνεται να καταφύγει στον ιδιωτικό τομέα ή να ταξιδέψει σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Δεν είναι, όμως, η μόνη περίπτωση άρνησης. Σήμερα, τα προβλήματα αυξάνονται καθημερινά, όπως φαίνεται από την άρνηση κάποιων νοσοκομείων, εκτός του ότι οι γυναίκες δεν γνωρίζουν, ιδίως οι νεότερες, το νόμιμο δικαίωμά τους, καθώς κανείς δεν φρόντισε να τις ενημερώσει. Αποτέλεσμα, να έχουμε μεγάλο αριθμό εκτρώσεων σε έφηβες.

Σε σχετική δήλωσή της, την ημέρα της κινητοποίησης, η Αλεξία Τσούνη ανέφερε: «Είναι οπισθοδρόμηση, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ότ��ν μετά από τόσα χρόνια, πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα αμφισβητούνται. Στην Ελλάδα οι περισσότερες νέες κοπέλες καταφεύγουν σε ιδιώτη γιατρό, δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν πρόσβαση στην έκτρωση στα δημόσια νοσοκομεία. Έχουμε, όμως, και καταγγελίες για δημόσιες δομές που παραπέμπουν τις γυναίκες στον ιδιωτικό τομέα, επικαλούμενες έλλειψη υποδομών». Η Ειρήνη δήλωσε στην ίδια εκδήλωση: «Φίλη μου στην Κρήτη απευθύνθηκε στο ΠΑΓΝΗ για διακοπή κύησης και της είπαν “δεν είναι επείγον”. Ήταν δύο μηνών έγκυος. Δηλαδή πόσο πιο επείγον έπρεπε να είναι; Τελικά κατέφυγε στο χάπι της έκτρωσης».

 

Άγνωστο αποτέλεσμα

 

Να πούμε ακόμα, ότι η Γενική Γραμματεία Ισότητας έβγαλε ανακοίνωση για την περίπτωση της Σάμου, όπου κατακεραυνώνει την απόφαση των αναισθησιολόγων να απέχουν από τη συγκεκριμένη επέμβαση. Όμως, μετά από τόσους μήνες δεν έχει ενημερώσει το κοινό και τις γυναικείες οργανώσεις αν η παρέμβασή της έφερε το ποθητό αποτέλεσμα, δηλαδή είτε να διορισθούν άλλοι/άλλες αναισθησιολόγοι στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, είτε να αλλάξουν τη στάση τους οι συγκεκριμένες.

Επίσης, 28 βουλεύτριες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν ερώτηση στη Βουλή για το συγκεκριμένο θέμα, ζητώντας από τον υπουργό Υγείας να πάρει τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να σταματήσει αυτή η άρνηση. Η ερώτηση αυτή, απ’ όσο μάθαμε, δεν έχει καν απαντηθεί. Άρα, είμαστε στο ίδιο σημείο, ενώ οι αρνήσεις όπως αναφέρεται πιο πάνω επεκτείνονται.

Στην Αθήνα στις 17 Οκτωβρίου, ώρα 18:00 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, θα γίνει μια ανοιχτή εκδήλωση/συνέλευση για τους σκοπούς της καμπάνιας. Έχουν κληθεί κοινωνικές οργανώσεις, μαίες, κοινωνικά ιατρεία, γιατροί/τρίνες πρόσφυγες, μετανάστριες, και κάθε γυναίκα που βιώνει άμεσα τα προβλήματα στην πρόσβαση των γυναικών στα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα. Θα ξεκινήσει η επεξεργασία μιας ελληνικής πλατφόρμας της καμπάνιας για τα αναπαραγωγικά και σεξουαλικά δικαιώματα και σχετικών κινητοποιήσεων.

Σίσσυ Βωβού

Από τη φεμινιστική συλλογικότητα «Τo Μωβ»
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet