naxos

Ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της Νάξου και των γύρω νησιών πήρε σάρκα και οστά πριν από λίγες ήμερες. Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου ξεκίνησε τη λειτουργία της στις 11 Αυγούστου και πριν από λίγες ημέρες τελέστηκαν τα εγκαίνια, παρουσία του αν. υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, των τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στις Κυκλάδες, Νίκου Μανιού, Αντώνη Συρίγου και Νίκου Συρμαλένιου, των εκπροσώπων της δημοτικής αρχής, του προέδρου του ΕΚΑΒ, Κώστα Καρακατσιανόπουλου, της διοικήτριας του Τζανείου, Μαρίας Αρβανίτη, της υποδιοικήτριας του ΚΑΤ, Μαρίας Μπαγιάνη και πολλών κατοίκων του νησιού.
"Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης ήταν το σημαντικότερο στοιχείο για να υλοποιηθεί αυτό το έργο" λέει ο διοικητής του νοσοκομείου Νάξου, Κώστας Απιδόπουλος.  Χαρακτηριστικό της αδράνειας των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι το γεγονός, πως παρά το ότι τα μηχανήματα είχαν αγοραστεί το 2008, ήταν κλειδωμένα και ανενεργά, ενώ δεν υπήρχε καν στο οργανόγραμμα θέση νεφρολόγου. Με τη νέα διοίκηση του νοσοκομείου, προσλήφθηκαν δύο νεφρολόγοι, ήρθε μία έμπειρη νοσηλεύτρια και εκπαιδεύτηκαν άλλες τέσσερις. Λειτούργησε η όσμωση, η οποία συνδέθηκε με τη Μονάδα, ελέγχθηκαν τα μηχανήματα, και με την αξιέπαινη δωρεά ιδιωτών, αυτή τη στιγμή υπάρχουν επτά κρεβάτια στη διάθεση των ασθενών.

Νεφροπαθείς της Νάξου, που είχαν αναγκαστεί είτε να ταξιδεύουν, είτε να μετακομίσουν σε Σύρο και Αθήνα, μπορούν πλέον να ζήσουν στον τόπο τους. Αυτή τη στιγμή έντεκα συνάνθρωποί μας (μεταξύ αυτών κάτοικοι της Πάρου και του Κουφονήσιου) απολαμβάνουν τις υπηρεσίες της Μονάδας.
"Είναι μία από τις καλύτερες μέρες της ζωής μου" είπε στη σύντομη ομιλία του ο Κώστας Απιδόπουλος. "Υπάρχουν πολλά να γίνουν ακόμα. Τα καλύτερα έρχονται" είπε χαρακτηριστικά ο διοικητής του Νοσοκομείου Νάξου, φανερώνοντας την πρόθεση όλων να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο ο τομέας της Υγείας στο νησί.
Όταν ανέλαβε η νέα διοίκηση, τον Αύγουστο του 2016, στο νοσοκομείο υπήρχαν δώδεκα γιατροί. Σήμερα, υπηρετούν εικοσιτρείς και αναμένεται να προσληφθεί ένας ακόμα αναισθησιολόγος, μία παιδίατρος, ένας γαστρεντερολόγος, ένας ορθοπεδικός και ένας χειρουργός. Επίσης, στα άμεσα σχέδια του νοσοκομείου είναι και η εγκατάσταση ενός αξονικού τομογράφου.

Πολάκης: Γυρνάμε οριστικά σελίδα

«Και στο Νοσοκομείο της Σύρου και της Νάξου έχουμε ανεβάσει 40% τη χρηματοδότηση. Έχουμε σχέδιο και το υλοποιούμε. Ξέρουμε τις ανάγκες που έχει το σύστημα Υγείας. Είναι σε εξέλιξη η ψηφιοποίηση των ακτινολογικών μηχανημάτων, η αντικατάσταση του εξοπλισμού πληροφορικής και η λειτουργία του συστήματος τηλεϊατρικής. Κάναμε τη βάση του ΕΚΑΒ στη Σύρο και μέχρι τώρα έχουν διακομισθεί 197 άτομα. Επιθυμούμε να ενισχυθεί η βάση στη Ρόδο και να δημιουργηθεί νέα βάση στη Μυτιλήνη, που θα εξυπηρετεί το Βόρειο Αιγαίο. Στόχος μας είναι η ενίσχυση του στόλου του ΕΚΑΒ και η δημιουργία τριών βάσεων πλωτών διακομιδών στη Ρόδο, στη Λέρο και στη Νάξο» δήλωσε ο Παύλος Πολάκης, κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στο κυβερνητικό έργο για την Υγεία στο Αιγαίο. Κλείνοντας, ο αναπλ. υπουργός τόνισε: "Γυρνάμε σελίδα, πρέπει να κλείσουμε οριστικά λογαριασμούς με το παρελθόν. Το πελατειακό κράτος που χρεοκόπησε τη χώρα, έκλεισε τον ιστορικό του κύκλο".

ΣΥΡΙΖΑ Νάξου: Δικαίωμα πρόσβασης στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

"Μέσα σε ένα μόνο χρόνο, με την αποφασιστική ενίσχυση του Νοσοκομείου μας σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, την χρηματοδότησή του με τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, και την συνδρομή του εξοπλισμένου ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ Κυκλάδων, η διαβίωση μας στα νησιά γίνεται σημαντικά ασφαλέστερη" αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Νάξου. Και συμπληρώνουν:
Με βάση όλα τα παραπάνω, καταλαβαίνει ο καθένας, πως όταν υπάρχει η πολιτική βούληση, η κοινωνική ευαισθησία και οι κατάλληλοι άνθρωποι στις σωστές θέσεις, μπορεί να ξεπεραστεί κάθε εμπόδιο. Με πράξεις σαν και αυτή, η νησιωτικότητα αρχίζει επιτέλους να παίρνει σάρκα και οστά, ανεβάζοντας ουσιαστικά το βιοτικό επίπεδο των νησιωτών.

 

Χρήστος Κυμπιζής
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet