ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΙΜΙΤΟΣΙ ΜΟΡΙΧΑΡΑ, ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ

Απίθανη μια άνετη νίκη του Άμπε

morihara1

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, μετά από μια κακή εκλογική χρονιά και εκμεταλλευόμενος τη διάλυση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκήρυξε πρόωρες εκλογές με στόχο να εξασφαλίσει μια άνετη πλειοψηφία για να διαχειριστεί την κρίση της Β. Κορέας ισχυροποιώντας μια αυταρχική πολιτική εθνικής ασφαλείας που αντίκειται στο ιαπωνικό Σύνταγμα. Η έκβαση, ωστόσο, δεν είναι τόσο βέβαιη σε ένα πολιτικό σκηνικό που μοιάζει να ανασυντίθεται. Ο υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΙ) συζητά με την «Εποχή» για την πολιτική συγκυρία και τους στόχους του κόμματος του.

 

Τη συνέντευξη πήρε ο Πέτρος Κοντές

 

 

Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε προκήρυξε πρόωρες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 22 Οκτώβρη. Ποιοι οι λόγοι που τον οδήγησαν σ' αυτή την απόφαση;

Ο κυριότερος λόγος είναι η κατακόρυφη πτώση της δημοφιλίας του πρωθυπουργού, λόγω δύο πρόσφατων σκανδάλων, τα οποία προκάλεσαν την ήττα του κόμματός του στο δήμο του Τόκιο τον Ιούλιο. Μετά την ήττα γνώριζε ότι θα υφίστατο πιέσεις στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο. Ένας επιπλέον λόγος είναι η διαλυτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η αξιωματική αντιπολίτευση, το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΚ). Πιστεύει ότι θα καταφέρει να κερδίσει άνετα το ΔΚ.

 

Ποια κόμματα θα πάρουν μέρος στις ερχόμενες εκλογές και με ποια πλατφόρμα; Στο τελευταίο σας συνέδριο αποφάσισατε να ενισχύσει τη συνεργασία των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ποια είναι η έκβαση αυτής της συνεργασίας; Σκοπεύετε να συνεργαστείτε και εκλογικά;

Από τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν η κυβέρνηση πέρασε την καινούρια νομοθεσία εθνικής ασφαλείας παραβιάζοντας το πασιφιστικό Σύνταγμα της Ιαπωνίας, τα τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης (Δημοκρατικό Κόμμα, ΚΚΙ, Κόμμα Φιλελεύθερων και οι Σοσιαλδημοκράτες) συνέπηξαν μια στενή συνεργασία με πολλά κοινωνικά κινήματα εναντίον της κυβέρνησης, ώστε να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη. Ο συνασπισμός των τεσσάρων κομμάτων και των κινημάτων κέρδισε σε αρκετές τοπικές εκλογές και είχε σκοπό να κατέλθει στις επόμενες εκλογές ενωμένος. Ωστόσο, το ΔΚ στο οποίο συνυπάρχει ένα ευρύ φάσμα πολιτικών ρευμάτων, από φιλελεύθερους μέχρι δεξιούς, και υποστηρίζεται από αρκετά δεξιά σωματεία, εξέλεξε καινούρια ηγεσία, αλλάζοντας και τη θέση της για το συνασπισμό.

Την ημέρα που προκηρύχθηκαν οι εκλογές, στις 25 Σεπτεμβρίου, ανακοινώθηκε και η δημιουργία ενός νέου λαϊκιστικού κόμματος, που ονομάζεται Κόμμα της Ελπίδας. Ηγέτιδα του κόμματος αυτού είναι η κ. Κόικε, η δημοφιλής κυβερνήτης του Τόκιο, νικήτρια των εκλογών του περασμένου Ιουλίου. Ξαφνικά, η νέα ηγεσία του ΔΚ ανακοίνωσε ότι θα συγχωνευθεί με το Κόμμα της Ελπίδας, διαλύοντας τον εκλογικό συνασπισμό με το ΚΚΙ. Ωστόσο, το Κόμμα της Ελπίδας αρνήθηκε τη συγχώνευση, λόγω των πολιτικών θέσεων του ΔΚ.

Πριν την άρνηση αυτή, μια μερίδα φιλελεύθερων στελεχών του ΔΚ, δημιούργησαν το Συνταγματικό Δημοκρατικό Κόμμα (ΣΔΚ). Το ΣΔΚ, το ΚΚΙ και οι Σοσιαλδημοκράτες κατεβαίνουν μαζί στις εκλογές, έχοντας κοινούς υποψηφίους σχεδόν σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες.

Συνοπτικά ο πολιτικός χάρτης αποτελείται από τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του Άμπε και το μικρότερο Κομέι· δύο μικρότερα, δεξιά, λαϊκιστικά κόμματα, το Κόμμα της Ελπίδας και το Ισίν, που στηρίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό· και το συνασπισμό της αντιπολίτευσης που αποτελείται από το ΚΚΙ, το ΣΔΚ, τους Σοσιαλδημοκράτες και κοινωνικά κινήματα που εναντιώνονται στον κυβερνητικό συνασπισμό.

 

Ποια είναι τα ζητήματα που απασχολούν την προεκλογική περίοδο; Πώς κρίνετε τη στρατηγική του Άμπε σε ότι αφορά τη διαχείριση της κρίσης της Βόρειας Κορέας και ποια η θέση του ΚΚΙ;

Το κύριο ζήτημα των εκλογών είναι η απερίσκεπτη πολιτική του Άμπε, ο οποίος προωθεί αντισυνταγματικά νομοθετήματα σε ζητήματα εθνικής ασφαλείας και κατασκοπείας. Επίσης, σημαντικό ρόλο θα παίξει και η αδιαφορία της λαϊκής βούλησης σε ζητήματα όπως η δημιουργία νέας αμερικάνικης βάσης στην Οκινάουα και η επαναλειτουργία νέων πυρηνικών εργοστασίων. Οι πολιτικές αυτές πρέπει να σταματήσουν.

Το άλλο ζήτημα, που αναφέρατε κι εσείς, είναι οι απειλές της Β. Κορέας και ο κίνδυνος της ανάπτυξης πυρηνικών. Το ΚΚΙ δεν αποδέχεται την κατοχή πυρηνικών όπλων από κανένα κράτος, ούτε και από τη Β. Κορέα. Ο μόνος τρόπος, όμως, επίλυσης αυτού του προβλήματος είναι ο διάλογος και η διπλωματία. Υποστηρίζουμε τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για τις κυρώσεις εναντίον της Β. Κορέας, αλλά, πέρα από την εφαρμογή των κυρώσεων, πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να λυθεί το πρόβλημα μέσω διαλόγου, άμεσων επαφών χωρίς όρους μεταξύ ΗΠΑ – Β. Κορέας. Η πρόσφατη κλιμάκωση πρέπει να εκτονωθεί, ώστε να μην υπάρχουν πολεμικές συγκρούσεις λόγω ατυχήματος ή εσφαλμένης κρίσης.

Το τρίτο ζήτημα που απασχολεί την προεκλογική περίοδο είναι ο φόρος κατανάλωσης. Ως ΚΚΙ θα πρέπει να εμποδίσουμε την περαιτέρω αύξησή του. Θα πρέπει να εφαρμοστούν οικονομικές πολιτικές για να περιοριστούν οι οικονομικές ανισότητες και να ενισχυθεί το βιωτικό επίπεδο των πολιτών. Χρειάζεται επίσης ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, στο οποίο οι πλούσιοι θα πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί. Ο προϋπολογισμός θα πρέπει να θέσει ως προτεραιότητες τις κοινωνικές δαπάνες, την εκπαίδευση, τους νέους και την παιδική πρόνοια. Η εργατική νομοθεσία θα πρέπει να εξασφαλίζει ότι η οκτάωρη εργασία είναι αρκετή για την αξιοπρεπή διαβίωση των εργαζομένων. Τέλος, θα πρέπει να επανακάμψουν οι περιφερειακές οικονομίες με τη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ αστικών κέντρων και περιφερειών, όπως επίσης και μεταξύ μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων.

 

Ποιο είναι το πολιτικό πρόγραμμα του ΚΚΙ για τις εκλογές αυτές; Ποιοι οι στόχοι του για το εκλογικό αποτέλεσμα;

Το ΚΚΙ εναντιώνεται στην κατάχρηση εξουσίας του Άμπε και ζητά την εξονυχιστική έρευνα των πρόσφατων σκανδάλων «Μοριτόμο» και «Κάκε». Επιζητά την αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας και του πασιφισμού με την απόσυρση της νέας νομοθεσίας εθνικής ασφαλείας. Το κόμμα μας είναι έτοιμο να αναλάβει πρωτοβουλίες για μια «ειρηνική επίλυση μέσω διαλόγου» στο ζήτημα της Β. Κορέας. Η χώρα μας πρέπει να υπογράψει τη συνθήκη πλήρους απαγόρευσης πυρηνικών όπλων ως η μόνη χώρα που έχει πληγεί απ' αυτά. Τέλος υποστηρίζουμε την εξάλειψη των διακρίσεων απέναντι στις γυναίκες και είμαστε υπέρ της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας.

Στόχος του ΚΚΙ στις εκλογές αυτές είναι να αποσπάσει το 15% των ψήφων, που σημαίνει περίπου 8,5 εκατ. ψηφοφόρους από τα 6,06 εκατ. ψήφους και 11,3% στις εκλογές του 2014. Η Βουλή των αντιπροσώπων αποτελείται από 465 έδρες, με τις 176 να κατανέμονται αναλογικά και τις 289 πλειοψηφικά από μονοεδρικές περιφέρειες. Τώρα έχουμε 21 έδρες, 20 από την αναλογική κατανομή και μία από μονοεδρική περιφέρεια. Ελπίζουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των εδρών μας και στις δύο κατηγορίες.

 

 

 
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet