Επιμέλεια: Κατερίνα Αναστασίου
• catana@freemail.gr 
Μιχάλης Κατζουράκης.
Παραλλαγές
1954-2014 


Το πολύπλευρο εικαστικό έργο του Μιχάλη Κατζουράκη ξεδιπλώνεται στην πρόσφατη αναδρομική του έκθεση, αναδεικνύοντας, τη στενή του σχέση με τη φωτογραφία. Αυτό που τον απασχολεί είναι τα ίχνη που αφήνουν οι άνθρωποι με τις επεμβάσεις τους στην πόλη και προκειμένου να συλλέξει αυτά τα ίχνη, περπατά εντός της για να τα εντοπίσει, να τα παρατηρήσει αλλά και να καταγράψει τις μεταβολές του αστικού τοπίου, καθώς ξαναπερνά από τα ίδια μέρη με διαφορά ετών. Στην παρούσα έκθεση, που διαρκεί μέχρι τις 5 Απριλίου, το φωτογραφικό αρχείο του καλλιτέχνη παίζει πρωτεύοντα ρόλο, δεδομένου ότι αποτελεί τον τόπο μέσα από τον οποίο προκύπτουν οι αφηγήσεις. Παράλληλα, όμως, μέσω αυτού φανερώνεται ο τρόπος που το ίδιο το έργο μετασχηματίζει το χώρο της πόλης. Παρότι η έκθεση καλύπτει σχεδόν έξι δεκαετίες πειραματισμών με τη φόρμα, το χρώμα και την ύλη, αυτή δε σηματοδοτεί το τέλος μιας εικαστικής πορείας αλλά ένα σημείο συνάντησης, προτού ο καλλιτέχνης ξεκινήσει τη νέα του εικαστική διαδρομή στην πόλη. Ωράριο: Πέμπτη, Κυριακή 10π.μ. - 6μ.μ., Παρασκευή, Σάββατο 10π.μ. - 10μ.μ.
Μουσείο Μπενάκη - Κτίριο Οδού Πειραιώς (Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Αθήνα, τηλ.: 2103453111) 

Διάφανος χρόνος

Η νεαρή καλλιτέχνις Έλλη Κουτσουκέλλη παρουσιάζει 30 έργα με μελάνι σε χαρτί μεγάλων διαστάσεων και με θεματική αφετηρία όψεις και εσωτερικά ιστορικών κτιρίων. Το μελάνι χρησιμοποιείται με το βάρος του λαδιού, σε συμπαγείς πάστες που αναδεικνύουν τα ίχνη μιας χειρονομιακής ζωγραφικής, ενώ το άσπρο του χαρτιού, το μοναδικό φόντο αυτών των συνθέσεων, υποδύεται ένα απόλυτο φως που μπαινοβγαίνει αμείλικτο στα χαλάσματα ναών και σπιτιών, και τα εξαϋλώνει προβάλλοντας στις μαύρες επιφάνειές τους τη δύναμη μιας μετέωρης ομορφιάς. Αποκαλύπτοντας τις κρυφές δομές του μελανιού, που εδώ ταυτίζονται με τους φθαρμένους σκελετούς των αρχιτεκτονημάτων, τα έργα της καλλιτέχνιδας περνούν από την αφαιρετική αναπαράσταση της εξωτερικής πραγματικότητας στη μνημειακή απόδοση μιας εσωτερικής θέασης του κόσμου. Η έκθεση διαρκεί μέχρι τις 7 Μαρτίου. Ωράριο: Τρίτη έως Παρασκευή 11π.μ. - 2.30μ.μ. και 6.30μ.μ. - 9.30μ.μ., Σάββατο 11π.μ. - 3μ.μ.
Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης (Ξενοκράτους 7, Αθήνα, τηλ.: 2107244552) 

Περί Ορίων

Στις 12 Φεβρουαρίου εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση της Ηούς Αγγελή, παρουσιάζοντας μια σειρά έργων που διαπραγματεύονται το θέμα των ορίων. Η δουλειά αυτή αποτελεί μια τοπογραφία –πολλές φορές αδιόρατων– ορίων, τα οποία συνθέτουν ένα καινούργιο τοπίο, αυτό που δημιουργείται από τον ιστό που υφαίνουν οι προσδιορισμοί του «ορίζω και περιορίζω». Παρατηρούμε, λοιπόν, μια χαρτογράφηση από σημάδια στο έδαφος, σημαδούρες στο νερό ή σκηνές στις κατοικημένες περιοχές. Μπάρες που μοιάζουν με κλωστές σηματοδοτούν το συμβολισμό του κλουβιού με την αρχετυπική έννοια του περιορισμού, ενώ τα επίπεδα του τοπίου διαφοροποιούνται από το κατοικημένο στο ακατοίκητο, από το εύφορο στο άγονο, από το προσωπικό στη δημόσιο. Η έκθεση διαρκεί έως τις 14 Μαρτίου. Ωράριο: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11π.μ. - 3μ.μ. και 5 - 8μ.μ., Τετάρτη 11π.μ. - 3μ.μ., Σάββατο 11π.μ. - 2μ.μ.
Zoumboulakies Galleries (Πλατεία Κολωνακίου, Αθήνα, τηλ.: 2103608278) 

Φτιάχνω το δικό μου σπιτικό 

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΜΣΤ Χωρίς Σύνορα, οργάνωσε σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ εν δράσει, εκπαιδευτικό πρόγραμμα στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού. Στην πρώτη φάση του προγράμματος τα μέλη της θεραπευτικής κοινότητας προσεγγίζουν το θέμα του σπιτιού μέσω έργων σύγχρονης τέχνης, τα οποία αναδεικνύουν το σπίτι ως οίκημα, ως καταφύγιο, ως τόπο απομόνωσης, περισυλλογής κ.ά. Κατά τη δεύτερη φάση πραγματοποιείται εργαστήρι με τη συνεργασία της εικαστικού Αϊλίν Μπότσφορντ, όπου τα μέλη της ομάδας χρησιμοποιούν ποικίλα υλικά και μέσα καλλιτεχνικής έκφρασης, όπως χαρτόνι, ύφασμα, φως αλλά και το γραπτό λόγο, προκειμένου να δημιουργήσει η καθεμία συμμετέχουσα το δικό της σπιτικό και όλες μαζί μια κοινότητα. Το πρόγραμμα διαρκεί μέχρι την άνοιξη. Πληροφορίες: 
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Βασ. Γεωργίου Β’ 17–19 & Ρηγίλλης, Αθήνα, τηλ.: 2109242111).
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet