ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ

Αναδιατάξεις «εντός των τειχών»

sklias

Ένα χρόνο πριν τις βουλευτικές εκλογές, την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκαν στο Μεγάλο Δουκάτο οι δημοτικές εκλογές. Πέρα από τοπικές ιδιομορφίες, αποτυπώθηκε η γενική πολιτική τάση: άνοδος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSV), του αναπόφευκτα γνωστού μας Γιούνκερ, κάμψη των Φιλελευθέρων (DP), του πρωθυπουργού Xavier Bettel, υποχώρηση των σοσιαλιστών (LSAP), εδραίωση των Πράσινων (déi Grénge), που παίζουν ρόλο πασπαρτού μέσα στα πλαίσια του mainstream.

Το CSV συγκέντρωσε πάνω από 30% των ψήφων σε όλη τη χώρα, μπροστά από τους Σοσιαλιστές (24%), τους Φιλελεύθερους (DP, 18%) και τους Οικολόγους (16%). Στις βουλευτικές εκλογές του 2013, το CSV, παρόλο ότι βγήκε πρώτο κόμμα σε ψήφους και έδρες, στάλθηκε στα έδρανα της αντιπολίτευσης από μια συμμαχία Σοσιαλιστών – Φιλελευθέρων – Πρασίνων. Αυτό επέδρασε αρνητικά για τα συνασπισμένα κόμματα, και ιδίως για τα δύο πρώτα.

Ποια είναι, όμως, η αντιπροσωπευτικότητα αυτών των εκλογών; Για να πάρουμε την πρωτεύουσα της ομώνυμης χώρας, το Λουξεμβούργο, από τους αλλοδαπούς, που αντιπροσωπεύουν 71% των κατοίκων, μόνο το 12% γράφτηκε για να ψηφίσει. Δηλαδή επί του συνολικού πληθυσμού της πόλης ήσαν εγγεγραμμένοι 29,2% (Λουξεμβουργέζοι) + 5,6% (αλλοδαποί).

Το Λουξεμβούργο απολαύει «παρεκκλίσεων» από τους κανόνες της ΕΕ και απαιτεί 5 χρόνια διαμονής από τους αλλοδαπούς, πριν τους επιτρέψει να γραφούν στους εκλογικούς καταλόγους -για τις δημοτικές εκλογές βέβαια.

Τέλος, μιας εποχής για την άλλοτε μητρόπολη του χάλυβα, το Esch-sur-Alzette, που νυν ανακυκλώνεται σε πανεπιστημιακό πόλο: οι Σοσιαλιστές έχασαν παταγωδώς την πλειοψηφία από τους Χριστιανοσοσιαλιστές.

 

Mainstream και σταθερά

 

Τα συμπεράσματα:

 

  • Διολίσθηση του πολιτικού φάσματος προς τα δεξιά. Όχι, όμως, προς την άκρα δεξιά. Η πλειοψηφία των Λουξεμβουργέζων καταλαβαίνει ότι η πολυπληθής παρουσία των ξένων είναι προς όφελος της οικονομίας της χώρας και τα ξενοφοβικά ανακλαστικά παραμένουν περιορισμένα. Η λαϊκίστικη δεξιά ADR δεν έδραξε κανένα όφελος από την άνοδο της AfD στη γειτονική Γερμανία.

  • Καθοδική τάση των Σοσιαλιστών, που οδηγεί όμως σε αναδιανομή των ψήφων εντός του πλαισίου του mainstream. Από την τρίχρωμη συγκυβέρνηση «Γκάμπια», οι σοσιαλιστές, όπως είναι φυσικό, είναι αυτοί που υφίστανται τη μεγαλύτερη φθορά. Βρίσκονται κι αυτοί σε μια αργή τροχιά πασοκοποίησης.


Με λίγες εξαιρέσεις, οι απώλειες των σοσιαλιστών δεν μετατρέπονται σε άνοδο της ριζοσπαστικής Αριστεράς (Déi Lénk). Η Αριστερά, με δύο βουλευτές στην εθνική βουλή, προέταξε το πρόβλημα της στέγης. Όλοι συνομολογούν ότι είναι οξύτατο, τα mainstream κόμματα, όμως, αφήνουν τους νόμους της αγοράς να ρυθμίζουν την τιμή της στέγης. Ταυτόχρονα, με δόλωμα την ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση, προσελκύουν την έδρα επιχειρήσεων, όπως της εξ ημετέρων ΦΑΓΕ International. Η Κομισιόν απαιτεί από το Λουξεμβούργο να εισπράξει φόρους 25 εκατ. ευρώ από την Amazon. Στα χνάρια της Ιρλανδίας για την Apple, το Λουξεμβούργο βέβαια αρνείται, ενώ κατά των whistleblowers της υπόθεσης LuxLeaks εκκρεμεί ποινική δίκη.

Η Αριστερά, η οποία κατέβασε συνδυασμούς σε 8 από τους 46 δήμους της χώρας στους οποίους ισχύει η απλή αναλογική, εξέλεξε δημοτικούς συμβούλους σε 5 δήμους: δύο στην κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα, δύο στη μητρόπολη του χάλυβα Esch-sur-Alzette, από μία στις πόλεις Differdange και Dudelange. Αξιοσημείωτη η επιτυχία της Αριστεράς στο Sanem, με 13% των ψήφων και 2 έδρες, χάρη στην προσχώρηση μιας συμβούλου από τους Πράσινους και ενός από τους Σοσιαλιστές.

Στο μικρό αυτό εύπορο κράτος των 590.000 κατοίκων στην καρδιά της Ευρώπης, επικρατεί η συναίνεση και τα «άκρα» δεν βρίσκουν εύφορο έδαφος. Έτσι οι ανακατατάξεις εντοπίζονται κυρίως μεταξύ των κομμάτων του mainstream. Η εκκλησία παραμένει στο κέντρο του χωριού …

Βασίλης Σκλιας

 
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet