ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟ

Για αυτό το άβατο ποιος θα μιλήσει;

Ασπρόπυργος 10/10/2017 Παρεμβαση διαμαρτυρίας του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και της Πακιστανικής Κοινότητας στο Αστυνομικό Τμημα και το Δημαρχείο Ασπροπύργου, με αφορμή την τελευταία ρατσιστική επίθεση είs βάρος Πακιστανών μεταναστών στον Ασπρόπυργο.©Ελένη Γρηγοριάδου Ασπρόπυργος 10/10/2017 Παρεμβαση διαμαρτυρίας του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και της Πακιστανικής Κοινότητας στο Αστυνομικό Τμημα και το Δημαρχείο Ασπροπύργου, με αφορμή την τελευταία ρατσιστική επίθεση είs βάρος Πακιστανών μεταναστών στον Ασπρόπυργο.©Ελένη Γρηγοριάδου

«Από τις αρχές του 2016 μέχρι και τον Απρίλιο του 2017 έχουμε καταγράψει πάνω από 50 θύματα ρατσιστικής βίας στον Ασπρόπυργο. Παρότι στις περισσότερες περιπτώσεις έγινε καταγγελία στην αστυνομία, η υπηρεσία κατέγραψε τα συμβάντα σαν ξυλοδαρμούς ή ληστείες, παραμελώντας το ρατσιστικό κίνητρο των επιθέσεων στους μετανάστες εργάτες», καταγγέλλει στην «Εποχή» ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας.

Το περασμένο Σάββατο άλλη μία τέτοια ρατσιστική επίθεση σημειώθηκε στην περιοχή σε βάρος του Ασφάκ Μαχμούντ, φέρνοντας στο προσκήνιο της δημοσιότητας αυτό το «άβατο», για το οποίο όμως σχεδόν κανείς δεν μιλά και δεν ενδιαφέρεται -σημειωτέον πως η Νέα Δημοκρατία, που έχει μότο της το «τάξις και ασφάλεια», δεν μπήκε στον κόπο να κάνει ούτε μία απλή δήλωση για το περιστατικό.

«Αν δεν φύγεις, θα σε κάψουμε ζωντανό», άρχιζαν να φωνάζουν οι δράστες στον Ασφάκ Μαχμούντ και στο συνάδελφό του, εργάτη στα χωράφια, Βακά Χουσεΐν το απόγευμα του Σαββάτου. Ο δεύτερος κατάφερε να ξεφύγει, ο Μαχμούντ δεν ήταν τόσο τυχερός και δέχθηκε τα χτυπήματα από τις σιδερογροθιές της πενταμελούς δολοφονικής ομάδας στο κεφάλι. Η επίθεση σε βάρος του, όπως περιέγραψε ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε τη Δευτέρα, δεν ήταν τυχαία, καθώς είχε ήδη στοχοποιηθεί για τη συνδικαλιστική και αντιρατσιστική του δράση ως μέλος της Ένωσης Μεταναστών Εργατών. Το θύμα της επίθεσης εδώ και μήνες δεχόταν απειλές και τον παρακολουθούσαν, βγάζοντάς τον φωτογραφίες την ώρα που δούλευε στα χωράφια.

 

Οι γνωστοί άγνωστοι φασίστες

 

«Τα άτομα που κάνουν τις επιθέσεις είναι πολύ γνωστά σε όλους. Άλλωστε δεν κρύβονται, αφού δεν φοβούνται ούτε την αστυνομία, ούτε το νόμο. Για αυτό και δεν φοράνε κουκούλες όταν επιτίθενται», περιγράφει ο Τζαβέντ Ασλάμ για μια ομάδα περίπου 30-50 ατόμων, που «κυριαρχεί και τρομοκρατεί την περιοχή σαν μαφία».

«Το φαινόμενο αυτό άρχισε να παρουσιάζεται τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, κυρίως στην περιφέρεια της περιοχής, και πρέπει να τονιστεί ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για οργανωμένες επιθέσεις βίας. Από τη δεκαετία του 70’ μένουν και εργάζονται στον Ασπρόπυργο πακιστανοί μετανάστες και συνυπάρχουμε όλοι ειρηνικά. Με την αύξηση της παρουσίας της Χρυσής Αυγής στην περιοχή κατά την κρίση ξεκίνησαν και οι επιθέσεις. Είναι γνωστό ότι υπάρχει πυρήνας στην περιοχή, από αυτόν είχαμε δεχτεί και εμείς επίθεση το 2012», περιγράφει ο Κώστας Γκολέμης από τη δημοτική παράταξη του Ασπρόπυργου «Ανθρώπινη Πόλη».

Μέχρι και την Παρασκευή το πρωί έχουν γίνει τρεις συλλήψεις για την επίθεση στον Ασφάκ Μαχμούντ, ενώ το θύμα έχει ταυτοποιήσει στην αστυνομία και τους άλλους δύο δράστες. Οι πρώτοι συλληφθέντες που ομολόγησαν, είναι ένας 18χρονος και δύο 17χρονοι Πόντιοι, γεγονός που γίνεται προσπάθεια από κάποιους να εμφανισθεί σαν εθνοτική διαπάλη, προκειμένου να αποκρυφτεί η φασιστική δράση. «Δεν υπάρχει καμία διαμάχη μεταξύ Ποντίων και Πακιστανών, όπως κάποιοι διαλαλούν. Αυτά λέγονται για να καλυφθεί η δράση της Χρυσής Αυγής, η οποία βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις», τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας.

Το τοπικό γραφείο του νεοναζιστικού κόμματος, άλλωστε, έχει καταφερθεί πολλάκις δημόσια κατά των μεταναστών εργατών στον Ασπρόπυργο. «Όπου υπάρχουν γραφεία της Χρυσής Αυγής παρατηρούνται ρατσιστικές επιθέσεις, λειτουργούν σαν ορμητήρια. Οι χρυσαυγίτες το λένε ευθαρσώς ότι εκπαιδεύονται και πάνε γυμναστήριο για να χτυπάνε πιο δυνατά τους μετανάστες. Για αυτούς είναι δουλειά οι επιθέσεις», υπογραμμίζει στην «Εποχή» και ο Τζαβέντ Ασλάμ. Το γεγονός, μάλιστα, πως οι συλληφθέντες είναι νεαρής ηλικίας δεν είναι τυχαίο, όπως περιγράφει, αφού το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι εκπαιδεύουν τη νέα «φουρνιά» δραστών, με τις πιο πρόσφατες επιθέσεις να έχουν πραγματοποιηθεί όλες από νεαρά άτομα 17-23 χρονών.

 

Η ασυλία

 

Αυτή τη φορά οι συλλήψεις μπορεί να έγιναν γρήγορα, η μέχρι τώρα εμπειρία, όμως, δείχνει ότι οι δράστες ρατσιστικών επιθέσεων στον Ασπρόπυργο απολαμβάνουν μία σκανδαλώδη ασυλία. «Αν είχαν συλλάβει και καταδικάσει τους δράστες των προηγούμενων επιθέσεων, δεν θα γίνονταν τώρα αυτά, γιατί θα καταλαβαίνανε ότι δεν μπορούν να δρουν ανενόχλητοι. Ακόμα, όμως, και αυτούς που συνέλαβαν άλλες φορές, μετά από τρεις μήνες αφήνονται ελεύθεροι και έχουμε ξανά τα ίδια», εξηγεί ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας.

Ταυτόχρονα, αυτό το καθεστώς ατιμωρησίας προκαλεί φόβο στην τοπική κοινωνία να αντιδράσει ενάντια στο φαινόμενο της ρατσιστικής βίας. «Πολλοί εργοδότες που απασχολούν μετανάστες, προσπάθησαν να επέμβουν για να σταματήσουν αυτά τα σκηνικά, αλλά μάταια. Τον Μάρτιο, για παράδειγμα, ένας εργοδότης, ο Γ., τους φώναξε να σταματήσουν να παρενοχλούν τους εργάτες και ως απάντηση του έσπασαν τα δόντια. Κάλεσε την αστυνομία και συνέλαβαν τα παιδιά που του είχαν επιτεθεί. Επειδή, όμως, οι νεαροί ειδοποίησαν να έρθει κι άλλος κόσμος και οι γονείς τους κτλ, ο Γ. φοβήθηκε να κάνει μήνυση, όταν είδε το πλήθος που τον γιουχάιζε.  Έτσι αφέθηκαν και πάλι ελεύθεροι. Και είναι φυσικό να φοβούνται τα θύματα, αλλά η αστυνομία γιατί δεν δρα αυτεπάγγελτα σε τέτοια περιστατικά που μπορεί;», σημειώνει ο Τζαβέντ Ασλάμ.

Πέραν του φόβου, όμως, παρατηρείται και μία εν γένει συντηρητικοποίηση της κοινωνίας, σύμφωνα με τον Κώστα Γκολέμη. «Η τοπική κοινωνία καταδικάζει αυτά τα φαινόμενα, αλλά δεν ενεργοποιείται. Λόγω της οικονομικής κρίσης έχουμε οδηγηθεί στην ιδιώτευση και ο καθένας κοιτά μόνο τα προσωπικά προβλήματα της καθημερινότητας που έχει να αντιμετωπίσει».

 

Το χρέος της κοινωνίας και της πολιτείας

 

Υπό αυτή την έννοια, είναι σημαντικό που την Τρίτη διοργανώθηκε πορεία για τη σύλληψη των ενόχων από το  τμήμα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ, τη νεολαία του κόμματος, την ΚΕΕΡΦΑ, την Πακιστανική Κοινότητα και τη δημοτική παράταξη Ανθρώπινη Πόλη. «Οι πακιστανοί εργάτες, που δέχονται δολοφονικές επιθέσεις από συμμορίες, δεν είναι μόνοι τους, δεν μπορεί να μείνουν μόνοι τους μπροστά στην αγέλη του φασισμού. Ο τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό των εργατών γης στα ματωμένα χωράφια. Με την παρουσία μας στον Ασπρόπυργο θέλουμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα. Υπάρχει και μία άλλη Ελλάδα που στέκεται σαν οδόφραγμα, σαν τοίχος προστασίας, μπροστά στο μίσος, το ρατσισμό, τη φασιστική απειλή», τονίζει ο Πάνος Λάμπρου από τον τομέα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη στήριξης των μεταναστών από την κοινωνία.

Πέραν, όμως, του θάρρους που πρέπει να δείξει η κοινωνία απέναντι στις ρατσιστικές επιθέσεις και της αλληλεγγύης στα θύματά της, είναι χρέος και της οργανωμένης πολιτείας. Δυστυχώς, η τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχής δεν στάθηκε δυναμικά απέναντι στο φαινόμενο. «Το να καταδικάσουμε μόνο στα λόγια δεν αρκεί. Πιέσαμε τη δημοτική αρχή την Τρίτη πριν την πορεία, να δημιουργήσουμε μια διαπαραταξιακή επιτροπή να επισκεφθεί το αστυνομικό τμήμα και να παρεμβαίνει σε αυτά τα ζητήματα. Δεν έγινε δεκτό, όμως», σημειώνει ο Κώστας Γκολέμης.

Οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής πήραν εξαρχής θέση για την επίθεση, με τον δεύτερο να επισκέπτεται μάλιστα προσωπικά το θύμα. Ζητούμενο, όμως, είναι να οριστεί ένα πλαίσιο πραγματικής ασφάλειας για τους μετανάστε��, που θα προλαμβάνει τέτοια φαινόμενα, και όχι απλά θα τα καταστέλλει, όπως επισημαίνει κι ο δημοτικός σύμβουλος. «Αυτοί οι άνθρωποι που δέχονται τις επιθέσεις, ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα πάνω από 10 χρόνια. Αν η πολιτεία τους είχε δώσει νομιμοποιητικά χαρτιά, τότε θα είχαν καλύτερες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, δεν θα ήταν τα “εύκολα θύματα” και δεν θα φοβόντουσαν να πάνε στην αστυνομία», καταλήγει ο Τζαβέντ Ασλάμ.

 

 

Τζέλα Αλιπράντη

 
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet