Συναινέσεις και ανησυχίες στη θεσσαλική πεδιάδα

Ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας – Ανησυχία για τη διαχείριση του υδατικού ισοζυγίου

 

thessalia1 thessalia2

Το τέταρτο σε σειρά συνέδριο για την περιφερειακή ανασυγκρότηση, που ολοκληρώθηκε στα μέσα της εβδομάδας στη Λάρισα, κατέδειξε συναινέσεις, αλλά και διαφωνίες σχετικά με τα προβλήματα της περιφέρειας της Θεσσαλίας. Οι συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των διήμερων εργασιών συνοψίστηκαν στην κεντρική εκδήλωση της Τετάρτης, όταν πραγματοποιήθηκαν οι ομιλίες του δημάρχου Λάρισας, Απόστολου Καλογιάννη, του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

 

 

 

Ο δήμαρχος Λάρισας χαρακτήρισε πρωτόγνωρη τη διαδικασία του συνεδρίου και επεσήμανε τη μεγάλη συμμετοχή παραγωγικών, επιστημονικών και κοινωνικών φορέων. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πόλη με κατάλληλο σχεδιασμό μπορεί να κάνει ένα σημαντικό, αναπτυξιακό άλμα την επόμενη δεκαπενταετία. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, διατύπωσε πέντε ώριμα, όπως τα χαρακτήρισε, αιτήματα του δήμου Λάρισας προς τον πρωθυπουργό. Το πρώτο έχει να κάνει με τη παραχώρηση και την αξιοποίηση στρατιωτικών εκτάσεων στη Λάρισα, σε συνεννόηση με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Αναφέρθηκε στο στρατόπεδο Τζήμα, τμήμα του στρατοπέδου Μπουγά και το πρώην στρατιωτικό πρατήριο. Πρόκειται για αδόμητες εκτάσεις των οποίων η απόδοση στο δήμο θα αναβαθμίσει το οικιστικό περιβάλλον της πόλης.

Ο κ. Καλογιάννης επεσήμανε την αναγκαιότητα επιτυχούς ολοκλήρωσης των συζητήσεων μεταξύ δήμου Λάρισας, υπουργείου Υποδομών και εταιρειών του ΟΣΕ για τη δημιουργία εμπορευματικού κέντρου εκτός πόλης, στα πλαίσια της ανάδειξής της σε διαμετακομιστικό κέντρο. Σύμφωνα με το δήμαρχο Λάρισας, η δημιουργία του παίζει σημαντικό ρόλο στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της πόλης σε συνδυασμό με την κατασκευή σιδηροδρομικής παράκαμψης, με νέα γραμμή κατά μήκος της ΠΑΘΕ, διατηρώντας εντός της πόλης μόνο το επιβατικό έργο του ΟΣΕ, ώστε να αποσυμφορηθεί ο αστικός ιστός από την αναμενόμενη αύξηση του μεταφορικού σιδηροδρομικού έργου.

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο κ. Καλογιάνης τόνισε τη σημασία της ίδρυσης του Ογκολογικού Κέντρου Ανδρονικής Θεραπείας, που θα ενισχύσει την έρευνα και την καινοτομία, προσδίδοντας στην περιοχή υπερεθνικά χαρακτηριστικά, καθώς πρόκειται για μια θεραπεία αιχμής σε ότι αφορά την καταπολέμηση του καρκίνου. Τέλος, αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση των έργων αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου Λάρισας, που θα αποτελέσει τουριστικό πόλο έλξης, και στην στήριξη των πρωτοβουλιών για την Αβερώφειο Γεωργική Σχολή, η οποία μπορεί να αποτελέσει κέντρο παραγωγικής ανασυγκρότησης του αγροτοδιατροφικού τομέα της Θεσσαλίας.

 

Μεγαλύτερη αυτονομία στις περιφέρειες

 

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, αναγνώρισε στην ανεργία το μεγαλύτερο αγκάθι της περιφέρειας, ζητώντας να δημιουργηθούν καλύτερες και περισσότερες ευκαιρίες για δουλειά με αξιοπρεπή αμοιβή. Προς τούτο, υπερασπίστηκε την ενίσχυση της αυτονομίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, και κυρίως των περιφερειών, από το κεντρικό κράτος, το οποίο χαρακτήρισε «πελατειακό, δυσκίνητο, γραφειοκρατικό, αθηνοκεντρικό και ενίοτε ακίνητο ή άκαμπτο». Επίσης,  υπεραμύνθηκε της μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη», με στόχο την κατάργηση των αποκεντρωμένων διοικήσεων και τη μετεξέλιξη της περιφερειακής αυτοδιοίκησης σε περιφερειακή διακυβέρνηση.

Επεσήμανε ότι η Θεσσαλία χρειάζεται σύγχρονες υποδομές με δημόσιο έλεγχο σε όσες έχουν στρατηγικό χαρακτήρα, σταθερότητα στην οικονομική και κυρίως τη φορολογική πολιτική, ταχεία απονομή δικαιοσύνης, επίλυση των προβλημάτων χρήσης γης και χωροταξίας, και καθαρούς κανόνες στον ανταγωνισμό. Ζήτησε, επίσης, ένα αξιόπιστο κράτος σε ότι αφορά τις πληρωμές των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων και την οικονομική πολιτική, ενώ επεσήμανε την ανάγκη έγκρισης, χρηματοδότησης και ολοκλήρωσης επενδυτικών αγροτικών προγραμμάτων και έργων οδοποιίας στη Θεσσαλία.

 

Τομείς παρέμβασης στον πρωτογενή τομέα

 

Ο πρωθυπουργός διαπίστωσε την επιτυχία της περιφερειακής διαβούλευσης ως τρόπου επίλυσης των προβλημάτων της κάθε περιφέρειας, και τόνισε ότι θα πρέπει να βρεθεί μια θεσμική συνέχεια αυτής της μεθοδολογίας, και να επεκταθεί στα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και των περιφερειών. Στα πλαίσια αυτής της συζήτησης για τη μεταρρύθμιση του πλαισίου λειτουργίας και των θεσμών της τοπικής αυτοδιοίκησης ενέταξε και το διάλογο για την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

O πρωθυπουργός περιέγραψε τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη ως μια ανάπτυξη που θα δημιουργεί αξιοπρεπείς και σταθερές θέσεις εργασίας, διαχέοντας το όφελος σε όλη την κοινωνία, θα συμβαδίζει με το περιβάλλον, θα σέβεται τους φυσικούς πόρους και θα βασίζεται στη διασύνδεση των παραγωγικών κλάδων, στην εξωστρέφεια και την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Στόχος είναι, όπως είπε, αφού ολοκληρωθεί ο κύκλος των περιφερειακών συνεδρίων να συγκροτηθεί το Εθνικό αναπτυξιακό Σχέδιο.

Στα πλαίσια του αναπτυξιακού σχεδιασμού για κάθε περιφέρεια, ο πρωθυπουργός ανέπτυξε τα βήματα με τα οποία θα αντιμετωπιστούν οι παθογένειες της παρελθούσης πολιτικής για τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας:

  • Ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού μέσω της υποστήριξης των νέων αγροτών,

  • Επανεκκίνηση των συλλογικών–συνεργατικών σχήματα των αγροτών χωρίς τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες του παρελθόντος.

  • Ανάδειξη της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων με εθνική και τοπική πιστοποίηση σε ανταπόκριση με τα απαιτητικά συστήματα της Κίνας και της Ρωσίας.

  • Έλεγχος και εξορθολογισμός λειτουργίας της αγοράς αγροτικών προϊόντων και προστασία του καταναλωτή

  • Μέτρα και δράσεις, ενάντια στην παράνομη διακίνηση αγροτικών προϊόντων, τις παράνομες ελληνοποιήσεις, τις παράνομες εισαγωγές και τις εναρμονισμένες πρακτικές σε κάθε κλάδο και τομέα

  • Βελτίωση της εμπορίας γεωργικών προϊόντων

  • Ανάπτυξη στοχευμένων κλαδικών σχεδίων και επενδύσεων σε ειδικούς κλάδους της αγροτικής παραγωγής με μεγάλη προστιθέμενη αξία

  • Ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας και υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής από νέο επιστημονικό δυναμικό

  • Επέκταση και η αναβάθμιση των αγροτικών υποδομών.


Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για την ολοκλήρωση της αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου στη Λάρισα, που θα ανοίξει το δρόμο και σε άλλες πολιτισμικές παρεμβάσεις σε όλη την περιφέρεια, αναγνώρισε τη δυνατότητα συμμετοχής της Αβερώφειου Σχολής στο Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας, Τεχνολογίας και Διεπιστημονικής Έρευνας, έναν ενιαίο φορέα φορέα έρευνας και τεχνολογίας, και συμφώνησε με την απόδοση των στρατοπέδων στην πόλη της Λάρισας μετά από συνεννόηση με το υπουργείο Άμυνας.

 

Ο Αχελώος δεν ησυχάζει

 

Στο προσκήνιο επανήλθε, επίσης, το ζήτημα διαχείρισης των υδάτων και, επομένως, και της εκτροπής του Αχελώου. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι συμφωνεί με την προσέγγιση του δημάρχου, κ. Καλογιάννη, ο οποίος έθεσε το ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων στη βάση ενός συνολικού σχεδίου, που πρέπει, πρωτίστως, να περιλαμβάνει την ορθολογική διαχείριση, έργα ταμίευσης χειμερινών απορροών και όχι μόνο, και δίκτυα διανομής νερού, μακριά από μεγάλες ιδέες, όπως αυτή της εκτροπής του Αχελώου. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε τον κίνδυνο ερημοποίησης της θεσσαλικής γης, καθώς πλέον το νερό που αντλείται από τον υδροφόρο ορίζοντα δεν ανανεώνεται.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλο, η εκτροπή του Αχελώου δεν αποτελεί τμήμα του σχεδιασμού της κυβέρνησης, καθώς έχει μεγάλη νομική ανασφάλεια. Το συγκεκριμένο έργο αντιμετωπίζει την άρνηση χρηματοδότησης της ΕΕ, λόγω μεταφοράς νερού από άλλη υδατική λεκάνη, γεγονός που έχει δημιουργήσει μεγάλες εντάσεις, τόσο με την Αιτωλοακαρνανία όσο και άλλες περιοχές, καθώς περιλαμβάνει μεταφορά νερού και δεν καλύπτει με τοπικούς πόρους τοπικές ανάγκες, όπως προβλέπει κατά προτεραιότητα η περιβαλλοντική νομοθεσία. Δημιουργεί, δε, περιβαλλοντικά προβλήματα, καθώς υπάρχει ζήτημα για το δέλτα του Αχελώου. Αντ' αυτού προτείνεται ο εξορθολογισμός της αρδευτική κατανάλωση και η κάλυψη του υδατικού ισοζυγίου με τοπικούς πόρους, πολλά φράγματα περιμετρικά της Θεσσαλίας, ώστε να αποταμιεύεται και να αξιοποιείται το νερό των χειμερινών και χειμαρρικών ροών.

Μια αποστροφή, ωστόσο, του πρωθυπουργού διατηρεί ζωντανές τις ανησυχίες σχετικά με την ολοκλήρωση της εκτροπής του Αχελώου. Σε απάντηση στον περιφερειάρχη Αγοραστό, ο οποίος είναι αναφανδόν υπέρ τόσο της εκτροπής όσο και της δημιουργίας τοπικών φραγμάτων, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λειτουργίας και του φράγματος της Συκιάς ως υδροηλεκτρικού μετά την περιβαλλοντική αδειοδότηση του φράγματος της Μεσοχώρας για τον ίδιο λόγο.

Οι συλλογικότητες που εναντιώνονται στην εκτροπή του Αχελώου επισημαίνουν ότι η τμηματική λειτουργία των επί μέρους έργων της εκτροπής του άνω ρου του ποταμού είναι χαρακτηριστικό επιχείρημα όσων τελικά έχουν σκοπό την πραγματοποίηση του ανοικονόμητου και περιβαλλοντικά επιζήμιου, φαραωνικού έργου. Εξάλλου, όπως έχει επισημανθεί, όσο δεν σφραγίζεται η σήραγγα στη Συκιά (θέση που έχει εκφραστεί και από περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως η WWF) και η εκτροπή παραμένει ως εναλλακτική στα σχέδια διαχείρισης υδάτων, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πραγματοποίησή της αν αποτύχει το σχέδιο των τοπικών φραγμάτων και του εξορθολογισμού της κατανάλωσης, έστω και σε κάποια χρόνια από τώρα. Ήδη, συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή έχουν εκδώσει ανακοινώσεις επισημαίνοντας την αναντιστοιχία λόγων και έργων της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι το ζήτημα της εκτροπής δεν κλείνει όσο η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

 

Πέτρος Κοντές
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet