«Φοβάμαι τους ανθρώπους

που με καταλερωμένη τη φωλιά

πασχίζουν τώρα να βρουν λεκέδες στη δική σου».

Μ. Αναγνωστάκης

 

 

 

Το όνομα της Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού, έγινε ευρέως γνωστό το τελευταίο διάστημα, καθώς συνδέθηκε ευθέως με το ζήτημα του Ελληνικού. Έγινε φανερό και στον πλέον ανυποψίαστο πως, για να πολεμηθεί η, εν τέλει δικαιωθείσα, ανυποχώρητη στάση της για την τήρηση του νόμου και την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος, η αντιπολίτευση και ΜΜΕ, που αλληλοσυνδέονται και με επιχειρηματικά συμφέροντα, έψαχναν απεγνωσμένα να βρουν «λεκέδες» επί προσωπικού. Αφού δεν βρήκαν τίποτα μεμπτό οι «άριστοι» προφανώς στην επαγγελματική, επιστημονική και υπηρεσιακή της διαδρομή, παρά το διασυρμό της ιδίας, του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και της «συντεχνίας» των αρχαιολόγων γενικώς, σκέφτηκαν να ξανά βάλουν θέμα για τα επιστημονικά της προσόντα και να αμφισβητήσουν το διδακτορικό της.

Δυόμιση χρόνια πριν, άμα τη αναλήψει των καθηκόντων της ως αναπληρώτριας γενικής γραμματέως στο (τότε ενοποιημένο) υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, συγκεκριμένη εφημερίδα του ομίλου Παραπολιτικά ξεχύθηκε σε ένα ανελέητο πόλεμο λάσπης και κατασυκοφάντησης, αμφισβητώντας το επιστημονικό κύρος και την ηθική ακεραιότητά της και, ειδικότερα, την εγκυρότητα της διδακτορικής της διατριβής. Ακολούθησε ερώτηση στη Βουλή, που εμπεριστατωμένα απάντησε ο υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, ανασκευάζοντας μία προς μία τις συκοφαντικές καταγγελίες και καταθέτοντας αδιάσειστα στοιχεία. Μεταξύ άλλων, υποστήριξε: «Η κ. Βλαζάκη είναι στέλεχος υψηλού επιπέδου, διαθέτοντας διδακτορικό δίπλωμα με βαθμό άριστα μετά συγχαρητηρίων” που της απένειμε το Πανεπιστήμιο Clermont-Ferrand II της Γαλλίας, με επιβλέποντες τέσσερις σπουδαίους καθηγητές στο διεθνή χώρο της Αρχαιολογίας και Ιστορίας από διαφορετικές χώρες, οι οποίοι αναγνώρισαν και τίμησαν το συνολικό έργο της κ. Βλαζάκη στο χώρο της μινωικής αρχαιολογίας (…)». Μετά την αποστομωτική απάντηση, το θέμα φαινόταν να έχει κλείσει οριστικά.

Σαν να μη συνέβη, όμως, τίποτα από όλα αυτά, δύο μέρες πριν την ιστορική συνεδρίαση του ΚΑΣ που κήρυξε αρχαιολογικό χώρο τμήμα της έκτασης του Ελληνικού (γιατί αυτό είναι το θέμα), εφημερίδα του ομίλου συμφερόντων Μαρινάκη επιδόθηκε στον ίδιο ανελέητο πόλεμο σχετικά με την εγκυρότητα του διδακτορικού «της πρωταγωνίστριας του δράματος για την επένδυση στο Ελληνικό», βάλλοντας κατά της κυβέρνησης, επειδή δήθεν επιλέγει να «σπρώχνει το ηθικής και νομικής τάξης πρόβλημα κάτω από το χαλί, διατηρώντας την κ. Βλαζάκη ακλόνητη στο πόστο της».

Επιλεκτική μνήμη

Είναι προφανές ότι από τους ίδιους κύκλους που εκπορευόταν στο παρελθόν η αρρωστημένη σταυροφορία κατασυκοφάντησης της Μαρίας Βλαζάκη, εκπορεύεται και τώρα. Μόνο που τώρα έγινε πιο απροκάλυπτη η σύνδεση, διότι μπορεί τότε να ήταν ο βουλευτής (της συγκυβέρνησης ακόμη) Νίκος Νικολόπουλος που απηύθυνε την ερώτηση στον Νίκο Ξυδάκη, αλλά τώρα το κίτρινο δημοσίευμα έσπευσε να υιοθετήσει σε ερώτησή της, ενώπιον της Βουλής προς την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χαρά Κεφαλίδου. Διόλου τυχαία, η ερώτηση αναπαράχθηκε πάραυτα από την ιστοσελίδα Liberal. Δεν θυμάται η κ. Κεφαλίδου την απάντηση του συναδέλφου της; Μα θα αρκούσε και ένα απλό γκουγκλάρισμα για να τη βρει, αν θεωρεί κουραστικό το να ανατρέξει στους φακέλους της Βουλής. Και εν πάση περιπτώσει, πόσες φορές μπορεί να επανέρχεται η Βουλή για να ενημερώσει τους βουλευτές για το ίδιο θέμα; Στην πολιτική δικονομία πάντως ισχύει η αρχή του δεδικασμένου.

Πίσω από όλα αυτά βρίσκονται σαφώς οι ίδιοι κύκλοι που λυμαίνονταν επί χρόνια το υπουργείο Πολιτισμού και μάλλον ακόμη το φυσάνε και δεν κρυώνει που έχασαν τις καρέκλες τους. Είναι αυτοί που ασκούν ακόμα εξουσία, όμως, με μονταζιέρες, συκοφαντίες, απειλές, τόνους λάσπης υπό ένα δίκτυο βρώμικων συμμαχιών με δημοσιογράφους και βουλευτές που βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία, και εν τέλει με το κομματικό κράτος που στήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και εν πολλοίς διοικεί ακόμη. Μάλλον έχουν καλούς λόγους να το κάνουν αυτό, καθώς φαίνεται ότι έχουν δώσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις σε συγκεκριμένους επενδυτές για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους και προσπαθούν λυσσαλέα ακόμη και τώρα να τις τηρήσουν.

 

 

 

 

 

 

 

 
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet