ΠΡΩΗΝ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»

Προς οριστική λύση για την αξιοποίηση

 kariotakis-orfanotrofeio

Μια ανάσα πριν από την οριστική συμφωνία φαίνεται να βρίσκονται οι εμπλεκόμενοι φορείς για την αξιοποίηση του χώρου του πρώην ορφανοτροφείου «Μέγας Αλέξανδρος» στην Τούμπα Θεσσαλονίκης, παρά τις εντάσεις του μητροπολίτη της πόλης, Άνθιμου.

«Έχουμε συζητήσει με το δεσπότη και πιστεύω πως τα όποια προβλήματα θα λυθούν σύντομα. Όσο υπάρχει καλή διάθεση απ' όλους θα ξεπεραστούν τα εμπόδια και θα ανεγερθεί το ίδρυμα», ανέφερε προσφάτως στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

 

Εμπόδιο ο Άνθιμος

 

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Θεσσαλονίκη την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοίνωσαν την αξιοποίηση του χώρου του πρώην ορφανοτροφείου «Μέγας Αλέξανδρος» για τη δημιουργία ενός πάρκου ευρωπαϊκών προδιαγραφών με κονδύλια του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Το πάρκο αναμένεται να είναι ανοιχτό σε όλους, με βασικό στόχο την αποτελεσματική πρόσβαση στα Άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ).

Ο Γιάννης Μπουτάρης συμφώνησε με την κυβερνητική απόφαση και πρότεινε να δοθεί στη Μητρόπολη της πόλης ένας άλλος χώρος πέντε στρεμμάτων, στα Λουτρά Θέρμης, ώστε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ιδρύματος για την περίθαλψη χρονίως πασχόντων. Ωστόσο, η Μητρόπολη θέλει να πάρει το χώρο του πρώην ορφανοτροφείου. Θεωρεί ότι θα υπάρχει πρόβλημα με την αξιοποίηση του χώρου στα Λουτρά Θέρμης διότι υπάγεται εκκλησιαστικά στη Μητρόπολη Κασσανδρείας. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο ο δήμαρχος της συμπρωτεύουσας πρότεινε στη Μητρόπολη να δουν μαζί όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα πέντε στρέμματα στη Θέρμη, ώστε να διευθετηθούν τα σχετικά προβλήματα.

 

Με εντολή Λοβέρδου

 

Οι διεκδικήσεις της εκκλησίας σχετικά με το ορφανοτροφείο έχουν να κάνουν, κυρίως, με τις αποφάσεις του πρώην υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου. Το 2011 το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης είχε ζητήσει το χώρο για να στεγάσει κάποιο νομικό πρόσωπο που θα ασκεί κοινωνική πολιτική ή κάποιο βρεφονηπιακό σταθμό λόγω των τεράστιων σχετικών αναγκών του δήμου. Ωστόσο, ο τότε υπουργός Υγείας αποφάσισε να παραχωρήσει το ορφανοτροφείο στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία εκκλησιαστικού ιδρύματος. Η εκκλησία θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί το χώρο για μισό αιώνα με τον όρο της αξιοποίησή του εντός δύο ετών από τη μεταβίβαση ή της ανέγερσης του κοινωφελούς ιδρύματος μέσα σε πέντε έτη. Διαφορετικά, θα ανακαλούνταν η παραχώρηση. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος για τον οποίο αμέσως η εκκλησία με τη συνδρομή των ΜΑΤ εξεδίωξε από τον κτίριο κακήν κακώς αλληλέγγυους, πρόσφυγες και μετανάστες, διαλύοντας την κοινωνικά χρήσιμη αυτοοργανωμένη δομή τους. Είχε, μάλιστα, εκφράσει την αντίθεσή της προς την ύπαρξη αυτής της δομής, η οποία παρείχε εθελοντικά και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Παρά τα προαναφερθέντα προβλήματα, η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης λίγο καιρό μετά τάχθηκε υπέρ της απόφασης Λοβέρδου, νομιμοποιώντας την.

Η κυβερνητική απόφαση για την παραχώρηση του χώρου του πρώην ορφανοτροφείου στο δήμο φαίνεται να έρχεται σε συμφωνία με τις ευρύτερες κοινωνικές ανάγκες των πολιτών και, σύμφωνα με τη δημοτική κίνηση «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη», «αποτελεί σημαντικότατη παρέμβαση στον αστικό ιστό και ειδικότερα της περιοχής της Τούμπας».

 

Μίνως-Αθανάσιος Καρυωτάκης

 
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet