Επιμέλεια: Λιάνα Μαλανδρενιώτη
lianam@otenet.gr
Ντόρα Μπακοπούλου «Carte blanche»Η Ντόρα Μπακοπούλου προσκαλεί το κοινό σε μια ξεχωριστή περιπλάνηση στον κόσμο της μουσικής, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του νέου Κύκλου εκδηλώσεων «Πιανόραμα». Η διάσημη ελληνίδα πιανίστα αντιπαραθέτει ζωντανές και ηχογραφημένες ερμηνείες συνθέσεων από την εποχή του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ μέχρι σήμερα και τον Φίλιπ Γκλας, επιχειρώντας να ανιχνεύσει την εξέλιξη της μουσικής ιστορίας. Ταυτόχρονα, θα προσπαθήσει να αναδείξει τις διαφορές στα ηχοχρώματα του πιάνου και της ορχήστρας. Συνοδοιπόρος της στη μουσική της περιπλάνηση η πιανίστα Έλενα Χούντα. Η Ντόρα Μπακοπούλου γράφει στο σημείωμά της γι’ αυτό το νέο ταξίδι της στην εργογραφία της λόγιας μουσικής ανά τους αιώνες: «Με αυτή τη βραδιά, σκοπός μου είναι η έκθεση βασικών ρευμάτων, σε μια αντίστροφη αντιπαράθεση. Τα περισσότερα από τα έργα που επέλεξα γι’ απόψε, είναι αυτά που αγαπώ και μ’ έχουν συντροφέψει στη ζωή μου». Θα ερμηνευθούν ζωντανά οι ακόλουθες συνθέσεις: «Σισιλιάνα» του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ (1685-1750), «Σονάτα σε σι ελάσσονα» του Ντομένικο Σκαρλάττι (1685-1757), «Σονάτα σε λα ελάσσονα» (μέρος α΄) του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756-1791), «Ιντερμέτζο από το Καρναβάλι της Βιέννης» του Ρόμπερτ Σούμαν (1810-1853), το έργο «La plus que lente» του Κλοντ Ντεμπισί (1862-1918), «Κοντσερτίνο» του Ντμίτρι Σοστακόβιτς (1906-1975) και η σύνθεση «Vers la flamme, έργο 72» του Αλεξάντρ Σκριάμπιν (1872-1915). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, τέλος, το απόσπασμα «Chasse Neige» αρ. 12 (από τις 12 Σπουδές υπερβατικής δεξιοτεχνίας) του Φραντς Λιστ (1811-1886) και τη «Μεταμόρφωση» του Φίλιπ Γκλας (γενν. 1937).
Επίσης, θα ακουστούν ηχογραφημένα αποσπάσματα των εξής έργων: «Πιθοπρακτά» του Ιάνη Ξενάκη (1922-2001), «Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 2, έργο 10» του Άρνολντ Σένμπεργκ (1874-1951), «Δάφνις και Χλόη» του Μορίς Ραβέλ (1875-1937), «Τριστάνος και Ιζόλδη» (Πρελούδιο) του Ρίχαρντ Βάγκνερ (1813-1883), «Συμφωνία αρ. 7» του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827), Συμφωνία «Των παιχνιδιών» του Γιόζεφ Χάιντν (1732-1809), «Συμφωνία σε λα μείζονα» του Καρλ Φίλιπ Εμάνουελ Μπαχ (1714-1788) και «Κοράλ» από τα Κατά Ματθαίον Πάθη του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ (1685-1750).
Την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου, στις 8.30μ.μ., στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής. Τιμές εισιτηρίων: 12, 20 ευρώ, ειδικές τιμές: 5 ευρώ (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 8 ευρώ (65+, πολύτεκνοι).
«Suono Italiano»To «Suono Italiano» είναι ένας κύκλος συναυλιών που παρουσιάζει μερικούς από τους πιο σπουδαίους ιταλούς ερμηνευτές μουσικής δωματίου και διοργανώνεται σε συνεργασία με το CIDIM (Εθνική Επιτροπή Ιταλίας για τη Μουσική) και την υποστήριξη του ιταλικού υπουργείου Πολιτισμού. Στο πλαίσιο του κύκλου, το κοινό θα απολαύσει δύο λαμπρούς Ιταλούς καλλιτέχνες: τον κλαρινετίστα Καλότζερο Παλέρμο και τον πιανίστα Μικελάντζελο Καρμπονάρα, σε έργα Johannes Brahms, Carlos Guastavino, Ferruccio Busoni και Francis Poulenc. Ο Καλότζερο Παλέρμο, πρώτο κλαρινέτο της Ορχήστρας της Όπερας της Ρώμης, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους κλαρινετίστες στο διεθνές μουσικό στερέωμα. Ξεκίνησε νωρίς την καριέρα του αναλαμβάνοντας, από το 1993 έως το 1996, τη θέση του πρώτου κλαρινέτου στο Θέατρο «V. Bellini» στην Κατάνια, ενώ συχνά προσκαλείται για την ίδια θέση από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σκάλας του Μιλάνου και την Orchestra da Camera Italiana του Salvatore Accardo. Έχει πλούσια συναυλιακή δραστηριότητα στις σημαντικότερες πόλεις της Ιταλίας, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Ο Μικελάντζελο Καρμπονάρα γεννημένος το 1979 στο Σαλέρνο, ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές σε ηλικία πέντε ετών ενώ στην ηλικία των έξι ετών άρχισε να συνθέτει και να εμφανίζεται στο κοινό. Το 2003 έκανε το ντεμπούτο του στην Κίνα εμφανιζόμενος, μεταξύ άλλων, στο Κεντρικό Ωδείο του Πεκίνου. Τον Ιούνιο του 2007 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης και σήμερα εμφανίζεται σε πολλές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου, στις 9μ.μ., στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Τιμές εισιτηρίων: 7 και 5 ευρώ.
Θανάσης Δρίτσας
“Στον προσωπικό μου άγγελο”Με γενικό τίτλο «Στον προσωπικό μου άγγελο», οι μουσικοί Παντελής Σταματέλος (βιολί) και Γιάννης Μιχαηλίδης (πιάνο) παρουσιάζουν έργα του συνθέτη Θανάση Δρίτσα για βιολί και πιάνο, με παρεμβολές αφήγησης από ποιητικές ιστορίες και μουσικά παραμύθια του ίδιου του συνθέτη αλλά και αποσπάσματα ποίησης του Μίλτου Σαχτούρη. Αφηγητής επί σκηνής θα είναι ο ίδιος ο συνθέτης. Ο Θανάσης Δρίτσας ως καρδιολόγος στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο έχει επίσης αναγνωρισθεί διεθνώς για την πρωτοποριακή του επιστημονική δραστηριότητα στη χρήση της μουσικής ως θεραπευτικού μέσου στη σύγχρονη ιατρική.
Τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου, στις 8μ.μ., στο Αμφιθέατρο Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη (Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν). Εισιτήρια: 15, 10, 5 ευρώ.
«Θέλω να δω τον Πάπα»Η δημοφιλέστατη και εξαιρετικά σκανδαλώδης για την εποχή της οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη ανεβαίνει στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου Ολύμπια ως νέα παραγωγή. Το «Θέλω να δω τον Πάπα» είναι ένα από τα έργα σύγχρονης αστικής θεματολογίας του Σακελλαρίδη, στα οποία υποσκάπτονται τα θεμέλια της αστικής ζωής, ενώ ασκείται βιτριολική κριτική στο θεσμό της οικογένειας. Ακολουθώντας, βεβαίως, τα πρότυπα του είδους, ο συνθέτης επιδεικνύει ιδιαίτερη μουσικοθεατρική επινοητικότητα στη σκιαγράφηση των χαρακτήρων που δυναμιτίζουν τις σταθερές της οικογενειακής ζωής. Το ομότιτλο τραγούδι όχι μόνο τραγουδήθηκε, αλλά έγινε και νούμερο επιθεωρήσεων και οπωσδήποτε το μεγάλο σουξέ εκείνης της χρονιάς και βέβαια προκάλεσε τις αντιδράσεις από την Καθολική Εκκλησία, που διαμαρτυρήθηκε για το σκανδαλιστικό περιεχόμενο της οπερέτας και τη γελοιοποίηση του αρχηγού της. Το αποκορύφωμα της σκανδαλώδους διαδρομής του έργου ήρθε στις 11 Δεκεμβρίου του 1921, όταν το ομότιτλο τραγούδι έγινε αφορμή ενός φόνου μπροστά από την Καθολική Εκκλησία του Πειραιά. Συντελεστές της παράστασης: Μουσική διεύθυνση: Ανδρέας Τσελίκας - Γιώργος Αραβίδης, σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου, σκηνικά - κοστούμια: Γιώργος Ζιάκας, φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ, διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος. Πρωταγωνιστούν ως εξής: Βαρονάς: Παύλος Μαρόπουλος - Κωστής Ρασιδάκης, Κύριος Λατρούδης: Βαγγέλης Χατζησίμος - Σταμάτης Μπερής, Κυρία Λατρούδη: Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη - Λυδία Αγγελοπούλου, Άννα: Έλενα Κελεσίδη - Δέσποινα Σκαρλάτου, Ανδριανός: Δημήτρης Πακσόγλου - Νίκος Στεφάνου, Ρίτα: Γεωργία Ηλιοπούλου - Μαρία Κόκκα, Δημοσθένης: Θανάσης Δήμου, Ενωματάρχης: Κώστας Ντότσικας - Κώστας Μαυρογένης, Μίμης: Νίκος Τσαούσης - Αναστάσιος Στέλλας, Πέτρος: Μανώλης Λορέντζος - Σταύρος Γιαννούλης. Συμμετέχουν η Ορχήστρα, η Χορωδία της ΕΛΣ. Στις 14, 15, 18, 20, 21, 22 Φεβρουαρίου & 17, 19 Απριλίου, στις 8μ.μ., στο Θέατρο Ολύμπια. Εισιτήρια: 15, 25, 30, 40 ευρώ, παιδικό & φοιτητικό 15 ευρώ.
Αφιέρωμα στον Θεόδωρο Αντωνίου Tο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, συνεχίζοντας την παράδοση των Εργαστηρίων Νέων Συνθετών, παρουσιάζει, ένα αφιέρωμα στον Θόδωρο Αντωνίου για τα 80ά γενέθλιά του. Ο γνωστός συνθέτης, μαέστρος και πανεπιστημιακός, είναι ένας από τους διαπρεπέστερους και πολυγραφότερους σύγχρονους καλλιτέχνες. Είναι επίσης Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών από το 1989. Ήδη από το 1997, πραγματοποιεί σειρά εργαστηρίων νέων ελλήνων συνθετών στο ΜΜΑ, με σκοπό την ανάπτυξη της εκπαιδευτικής-δημιουργικής συνεργασίας ανάμεσα στον μαέστρο, τον συνθέτη και τους μουσικούς. Στα φετινά Εργαστήρια θα ακουστούν έργα τα οποία επελέγησαν από επιτροπή ελλήνων συνθετών και αρχιμουσικών. Το πρόγραμμα αρχίζει με τον Χορό των ξωτικών για ενόργανο σύνολο του Δημήτρη Τσιμπάνου. Ακολουθεί η σύνθεση Carthago_Delenda_Est (2014) για ενόργανο σύνολο που υπογράφει ο Άγγελος Μαστραντώνης. Το πρώτο μέρος της συναυλίας-αφιερώματος στα 80ά γενέθλια του Θόδωρου Αντωνίου θα κλείσει με το έργο Annus Rubini [Η χρονιά του ρουμπινιού] (2014) για οκταμελές ενόργανο σύνολο της Ειρήνης Χατζηθέμελη. Το δεύτερο μέρος θα αρχίσει με τη σύνθεση Labyrinth (2013) για ενόργανο σύνολο της Λίνας Τόνια. Ακολουθεί η σύνθεση Constructions for a picture (2014) και πάλι για ενόργανο σύνολο της Μαρίας Γούβαλη. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με τη Φρεναπάτη (2011-14) για ενόργανο σύνολο του Γιώργου Παπαμήτρου. Ερμηνεύει το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής (ΕΣΣΜ). Στο πόντιουμ ο Θόδωρος Αντωνίου. Την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου, στις 8.30μ.μ., στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Τιμές εισιτηρίων: 12, 20 ευρώ. Ειδικές τιμές: 5 ευρώ (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 8 ευρώ (πολύτεκνοι, 65+).