ΝΔ: ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ

Εμμονή στην ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική

kovanis

Η ΝΔ προχώρησε στην πραγματοποίηση του 1ου προσυνεδρίου, την προηγούμενη Κυριακή, στη Νίκαια για τους εργαζόμενους και τους άνεργους. Παράλληλα, ανάρτησε στον ιστότοπό της με τίτλο «Για τους εργαζόμενους και τους άνεργους» ερωτηματολόγιο, καλώντας τους όλους να απαντήσουν.

Το ερωτηματολόγιο αυτό προκάλεσε πολλές αντιδράσεις σχετικά με τον τρόπο που διατυπώθηκαν τα ερωτήματα. Γιατί ήταν έκδηλα φανερή η πολιτική βούληση της ηγεσίας της ΝΔ να συνεχίσει την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική, έχοντας ως άλλοθι την εκφρασμένη θέληση του κόσμου που την ακολουθεί. Έτσι τώρα μπορεί να «κρύβεται» πίσω από τις απαντήσεις της μεγάλης πλειοψηφίας των 17.844 επισκεπτών του ιστοτόπου της.

Τα ερωτήματα αυτά -όπως και τα προσυνέδρια που θα ακολουθήσουν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου που θα γίνει το 11ο συνέδριό της- για την παιδεία, την υγεία, το ασφαλιστικό εντάσσονται στην ίδια λογική του ανοίγματος στην κοινωνία και της επαφής της με νέους ανθρώπους, γιατί χωρίς αυτούς «ο κάθε πολιτικός σχηματισμός θα κινδυνεύσει να μετατραπεί σε μουσείο πολιτικής ιστορίας», μια διατύπωση από την οποία δεν εξαιρείται ούτε η ΝΔ, όπως είπε και ο Γιάννης Κ. Τρουπής.

Το 11ο προσυνέδριο στη Νίκαια είχε μεγάλη πολιτική σημασία για την επίτευξη των στόχων. Η ΝΔ φαίνεται, όμως να μην έμεινε αρκετά ικανοποιημένη, όχι γιατί απουσίαζε ο ένας από τους αντιπροέδρους, ο Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά για τον τρόπο που εξελίχθηκε η όλη διαδικασία και οι συζητήσεις. Τα πυκνά πολιτικά γεγονότα της εβδομάδας που πέρασε, τράβηξαν το ενδιαφέρον αλλού, στις συζητήσεις της Βουλής. Εμείς θα επιμείνουμε να δούμε τα αποτελέσματα της έρευνας και τα του προσυνεδρίου.

 

Ερωτηματολόγιο και απαντήσεις

 

 

Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις δεν αποτελούν έκπληξη. Το 77,9% θεωρεί πως «μια πολιτική προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων» είναι προτιμότερη από μια «προστατευτική πολιτική για την αγορά εργασίας». Το 87% εκφράζει τη βούληση η επόμενη κυβέρνηση «να υιοθετήσει ένα φιλικό πλαίσιο για την επιχειρηματικότητα, για να δημιουργηθούν δουλειές», όπως ακριβώς αναφέρεται, ενώ μόνο το 11% τάχθηκε με την άποψη να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις στο σημείο που ήταν πριν. Για «τον έλεγχο της μαύρης εργασίας» φαίνεται πως το ενδιαφέρον είναι μειωμένο.

Το 51,2% θεωρεί ότι η «υψηλή φορολογία των επιχειρήσεων και του εισοδήματος αποτελεί απειλή για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας». Το 67,7% σημείωσε πως προτιμάει «οι όροι της εργασίας του να διαμορφωθούν από τον ίδιο (τον κάθε εργαζόμενο χωριστά),σε συνεννόηση με τη διοίκηση της εταιρίας». Και όχι από ένα εργατικό σωματείο πολιτικού χαρακτήρα, που θα διαπραγματευόταν σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

 

«Πολιτικός χαρακτήρας σωματείου»!

 

Εδώ εισάγεται ένας νέος όρος περί πολιτικού χαρακτήρα σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, με σαφή πρόθεση και στόχο την πλήρη απαξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος σε δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο, που έχουν το δικαίωμα διαπραγμάτευσης σε κλαδικό-ομοσπονδιακό επίπεδο, και την ΓΣΕΕ. Το μήνυμα της ερώτησης είναι σαφές: μην ελπίζεται σε Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Την κατάργησή της δεν επέβαλε το ΔΝΤ το 2011; Και δεν επιμένει μέχρι σήμερα σ’ αυτή τη θέση του; Εδώ βρίσκει απήχηση και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τέλος, το 47,4% θεωρεί προτεραιότητα «τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα για δημιουργία θέσεων εργασίας». Το 52,6% τάχθηκε υπέρ των ανέργων, των συνταξιούχων, του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΕΥ) και του εκπαιδευτικού συστήματος.

 

 

Για την επιχειρηματικότητα

 

 

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής σχολιάστηκαν στο προσυνέδριο στη Νίκαια, εκεί όπου παρευρέθηκαν και μίλησαν «πετυχημένοι επιχειρηματίες», «πανεπιστημιακοί» και «άνθρωποι της αγοράς», όπως αναφέρουν οι οργανωτές. Δεν έγινε, όμως, γνωστό αν μετείχαν και αν πήραν το λόγο συνδικαλιστές ή εκπρόσωποι, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, των εργαζομένων. Τέλος, στο προσυνέδριο μίλησε ο Κ. Μητσοτάκης. Όχι με «τον κλασικό τρόπο» από το βήμα, αλλά συνομιλώντας με τους παρευρισκόμενους. Η παρέμβασή του στράφηκε, όπως πάντα, στα ίδια ζητήματα με τα γνωστά επιχειρήματα: την ανταγωνιστικότητα, το κλίμα εμπιστοσύνης, τις «μεγάλες επενδύσεις, όπως το Ελληνικό και τις Σκουριές».

Με την ομιλία του δεν έφερε τίποτα το καινούριο, που να σηματοδοτεί ένα στοιχειώδη διαφορετικό προβληματισμό ή μια υποψία μιας άλλης ματιάς. Παρ’ όλα αυτά είναι σκόπιμο να σημειώσουμε εδώ αυτά που είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, κ. Χατζηδάκης, πως «μόνο η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να δημιουργήσει πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας… που έχει ανάγκη η χώρα». Στη συνέχεια πρόσθεσε: «όπως δεν μπορούν να υπάρξουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις, έτσι δεν μπορούν να υπάρξουν επιχειρήσεις με τους εργαζόμενους στα κεραμίδια». Και συμπλήρωσε: «Γι’ αυτό το λόγο μιλάμε για την υιοθέτηση του ολλανδικού μοντέλου κοινωνικού διαλόγου, σύμφωνα με το οποίο εργοδότες και εργαζόμενοι -και όπου χρειάζεται η κυβέρνηση- σε συνθήκες διαλόγου, θα καταλήγουν σε συνοπτικές διαδικασίες».

Η παρέμβαση αυτή του κ. Χατζηδάκη δεν αλλάζει σε τίποτα τη βασική κατεύθυνση της ΝΔ, που παραμένει προσκολλημένη σε μια σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική, οχυρωμένη πίσω από ένα σκληρό, παραμορφωτικό της πραγματικότητας, αντιπολιτευτικό λόγο. Έτσι αρνείται να μπει σε μια ουσιαστική συζήτηση για τα πραγματικά και ζωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι, καθώς και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

 

Η μείωση της ανεργίας

 

Η ΝΔ δεν θέλει να μιλήσει με πραγματικούς όρους για τη μείωση της ανεργίας, έτσι όπως καταγράφεται σήμερα από διάφορους οργανισμούς. Ενδεικτικά, από αυτή την άποψη, είναι όσα αναφέρει η έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, «Η Ελληνική Οικονομία και η Απασχόληση».

«Η κατάσταση στην αγορά εργασίας το α΄ εξάμηνο του 2017 είναι βελτιωμένη σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η εξέλιξη αυτή, που αποτυπώνει μια σωρευτική μεταβολή στην αγορά εργασίας με μείωση των ανέργων κατά 263,5 χιλιάδες και με αύξηση της απασχόλησης κατά 252,3 χιλιάδες την περίοδο 2014-2017, δείχνει την αργή μεν, αλλά σταθερή έξοδο της οικονομίας από τη μεγάλη ύφεση της περιόδου 2010-2013».

 

Οι αντιδράσεις

 

Στη θέση της ΝΔ απάντησε η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας έντονη κριτική στον Κ. Μητσοτάκη ότι «υπόσχεται νέες απολύσεις και εργασιακή ζούγκλα». Τα άλλα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, πιο συγκεκριμένα η Δημοκρατική Συμπαράταξη, που βρίσκεται σε διαδικασία εκλογής του/της προέδρου που θα ηγηθεί της κεντροαριστεράς, δεν φαίνεται να ασχολείται με επιμέρους προβλήματα, με απόψεις και θέσεις άλλων κομμάτων, έστω κι αν αυτές αφορούν σημαντικά προβλήματα, όπως το μέλλον των εργασιακών σχέσεων.

Μ.Κ.

 
 

Γιατί σιωπά η ΓΣΕΕ;

Ιδιαίτερη εντύπωση έχει προκαλέσει η σιωπή της ΓΣΕΕ. Σιωπή στην οποία αναφερθήκαμε την προηγούμενη Κυριακή (9-10-2017), γράφοντας πως «περιμένουμε ακόμα την αντίδρασή της». Γιατί η ανώτατη συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας μας, αλλά και οι άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις-ομοσπονδίες κ.λπ. δεν μπορούν να μένουν αδιάφορες, όταν διατυπώνονται τόσο ακραίες αντεργατικές θέσεις, όπως αυτές της ΝΔ. «Ο κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, στην ομιλία του τάχθηκε υπέρ των επιχειρησιακών συμβάσεων αντί των συλλογικών, καθώς και υπέρ της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου, υποστηρίζοντας ότι ο νόμος που ισχύει τώρα ενδιαφέρει περισσότερο τους συνδικαλιστές και λιγότερο κατοχυρώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων», όπως η έγραψε η «Καθημερινή» στις 13-10-2017.

 

 
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet