ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ

Ερίζουν οι καναλάρχες για τις άδειες

thanos

Του Ορέστη Αθανασίου

 

Η ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου είτε με βάση την αντίληψη πως πρόκειται για δημόσιο αγαθό, είτε με βάση τους «κανόνες» της αγοράς και του ανταγωνισμού, θα αποτελέσει ένα από τα κύρια κυβερνητικά διακυβεύματα.

Μετά την πολιτικο-δικαστική διαμάχη για το νόμο Παππά που έληξε με τη γνωστή απόφαση του ΣτΕ αρχίζει μια δεύτερη φάση: Με νέα προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) και οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΣΚΑΪ και Star Channel ζητούν να ακυρωθούν οι δύο υπουργικές αποφάσεις για τις 7 τηλεοπτικές άδειες και την τιμή εκκίνησης των 35 εκατομμυρίων ευρώ για καθεμία από αυτές.

Η προσφυγή αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου της νέας σύγκρουσης. Όπως αποκάλυψε η «Εφημερίδα των Συντακτών» οι αξιώσεις των καναλαρχών είναι πολύ ευρύτερες. Όσον αφορά το τίμημα, δεν αντιδρούν μόνο στο ύψος της τιμής εκκίνησης, αλλά στο ενδεχόμενο να εμφανιστούν περισσότεροι από επτά υποψήφιοι και έτσι το τίμημα να ανέβει πολύ ψηλότερα από τα 35 εκατ. (το οποίο πάντως προβλέπεται σε δέκα ετήσιες δόσεις, δηλαδή 3,5 εκατομμύρια το χρόνο, ποσό μικρότερο από τα διαφημιστικά έσοδα του Survivor για παράδειγμα). Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι καναλάρχες έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να κατοχυρωθεί με νόμο ότι μέσα στη δεκαετία διάρκειας των αδειών δεν θα δοθούν άλλες. Αυτό σημαίνει να οριστεί από τώρα και ο αριθμός και το τίμημα για περιφερειακά κανάλια και για θεματικά εθνικής εμβέλειας, ώστε να μη μοιράζεται σε περισσότερους η διαφημιστική πίτα. Ζητούν επίσης να καταργηθεί η δικτύωση των περιφερειακών σταθμών, ένα σημείο του νόμου Παππά που, όπως είχε επισημανθεί και από τις στήλες της «Εποχής», μπορεί να λειτουργήσει ως «παράθυρο» για συγκεκριμένους επιχειρηματίες που έχουν συγκροτήσει παρόμοια δίκτυα.

 

Είναι πολλά τα λεφτά...

 

Η κατανομή της διαφημιστικής πίτας είναι κομβικής σημασίας για τους καναλάρχες, οι οποίοι ζητούν να απαγορευθεί στην ΕΡΤ να έχει έσοδα από εμπορικές διαφημίσεις, ενώ θέλουν τα ιδιωτικά κανάλια να εισπράττουν τρία ευρώ από κάθε συνδρομητή της Nova και της OTETV. Επιπλέον, ζητούν την κατάργηση του 1,5% για τον κινηματογράφο ή τη μείωσή του στο 0,5%, με απαλλαγή από το τέλος αυτό των σταθμών που εμφανίζουν ζημίες.

Τέλος, ζητούν μείωση του ειδικού φόρου τηλεόρασης και άλλες φορολογικές ελαφρύνσεις με το επιχείρημα ότι έτσι θα ενισχυθεί η ελληνική παραγωγή εκπομπών μυθοπλασίας και ψυχαγωγίας. Δηλαδή ζητούν επιδότηση για να εκπέμπουν σαπουνόπερες ελληνικής παραγωγής και για να πολλαπλασιαστούν τα προσοδοφόρα ριάλιτι.

Ταυτόχρονα, δεν ικανοποιούνται με τη χαλάρωση της ρήτρας για τον αριθμό των εργαζομένων που προβλεπόταν στην αρχική μορφή του νομοσχεδίου. Στον ελάχιστο αριθμό των τετρακοσίων εργαζομένων που προβλέπει ο νόμος -αφού αφαιρέθηκε η πρόβλεψη της συγκεκριμένης κατανομής του ανά κλάδο (δημοσιογράφοι, τεχνικοί κ.λπ.)-ζητούν να υπολογίζονται και όσοι απασχολούνται σε εταιρείες παραγωγής ή άλλες που προσφέρουν τεχνική υποστήριξη ή διανομή προγραμμάτων και βρίσκονται υπό κοινό έλεγχο με το κανάλι. Δηλαδή περαιτέρω εδραίωση της εργολαβικής και επισφαλούς απασχόλησης. Το μοντέλο αυτό εφαρμόζουν ήδη το Star και ο ΣΚΑΪ.

Τέλος, θέλουν να ορίσουν στα μέτρα τους το διαγωνισμό. Εκτός από τον αποκλεισμό της δυνατότητας να εμφανιστεί στο μέλλον και άλλος ανταγωνιστής, ζητούν, σε περίπτωση που το ΣτΕ αποδεχθεί την πρόβλεψη για τιμή εκκίνησης, να επιτραπεί η συμμετοχή στο διαγωνισμό σε διεθνή funds, αλλά χωρίς ονομαστικοποίηση μετοχών και δίχως όσα προβλέπονται από την ελληνική νομοθεσία για το «πόθεν έσχες». Δηλαδή οι βαρώνοι των media να μην μπουν καν στον κόπο να στήσουν εταιρεία με έδρα την Ελλάδα και με ονομαστικοποιημένες μετοχές, αλλά να χρησιμοποιήσουν ένα από τα εξωχώρια «οχήματα» που έχουν συστήσει για να αποφεύγουν τη φορολογία.

 

Παλιοί και νέοι βαρώνοι

 

Με άλλα λόγια, οι καναλάρχες ζητούν όχι μόνο να μην πληρώσουν για ένα δημόσιο αγαθό το οποίο νέμονται ανεξέλεγκτα πάνω από 25 χρόνια, αλλά να εδραιώσουν συνθήκες ολιγοπωλίου. Με μια απλή καταγραφή συνάγεται πως υπάρχουν πέντε ως επτά υποψήφιοι για τις άδειες:

- Σίγουροι διεκδικητές θεωρούνται ο ΣΚΑΪ (Αλαφούζος), ο ΑΝΤ1 (Κυριακού), το Star (Βαρδινογιάννης), ο Alpha (Κοντομηνάς) και το E-TV (Σαββίδης)

- αναμένεται τουλάχιστον άλλη μια υποψηφιότητα εκ των Μακεδονία TV, Mega (αν οι υπόλοιποι μέτοχοι συμφωνήσουν με τον Μαρινάκη, αλλιώς πιθανόν θα συμμετάσχει στη δημοπρασία με την  Alter Ego) και

- πιθανόν να εμφανιστεί κάποιο άλλο σχήμα από όσους είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον παλαιότερα: Γιαννακόπουλος (CNN Greece), Μάρης (24 Media), Καραγιώργης (Hellasnet) ή κάποιος από τους επιχειρηματίες που μέχρι τώρα δεν έχουν εμφανιστεί στο προσκήνιο αλλά εμμέσως χρηματοδοτούν ή διατηρούν επαφές με παράγοντες των Media και της πολιτικής.

 

Τρεις επιλογές

 

Το ερώτημα τώρα είναι αν η κυβέρνηση θα επιλέξει να προχωρήσει στη διενέργεια της δημοπρασίας ή θα αναμείνει την απόφαση του ΣτΕ, η οποία μπορεί να καθυστερήσει αρκετούς μήνες. Έχοντας την ομόφωνη γνώμη του ΕΣΡ για τον αριθμό των αδειών και το τίμημα θα ήταν εύλογο να το κάνει. Θα λέγαμε ότι είναι πολιτικά υποχρεωμένη να το κάνει αν θέλει να παραμείνει συνεπής με τις διακηρύξεις της. Άλλωστε, δεν προβλέπεται να συναντήσει άλλα εμπόδια, πέρα από την αντίδραση των καναλαρχών. Ακόμη και η ΝΔ είχε ψηφίσει αρκετές από τις διατάξεις του νόμου για τα ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και ορισμένες τις οποίες τώρα οι καναλάρχες ζητούν να καταργηθούν.

Υπάρχει όμως και ένα δεύτερο σενάριο: να περιμένει την απόφαση του ΣτΕ διατηρώντας ταυτόχρονα ανοικτό το θέμα στο οποίο βρίσκεται εκτεθειμένη με τη στάση της όχι μόνο η ΝΔ, αλλά και τα άλλα κόμματα που συντάχθηκαν με τους καναλάρχες.

Μια τρίτη, ενδιάμεση, εκδοχή είναι να προχωρήσει η διαδικασία αφού γίνουν αποδεκτές κάποιες από τις αξιώσεις των καναλαρχών, ώστε να μείνουν όλοι ικανοποιημένοι. Ήδη ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Ροδόλφος Μορώνης, κατά την ακρόαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, δήλωσε πως πριν από τη διενέργεια του διαγωνισμού απαιτούνται «επιπρόσθετες νομοτεχνικές βελτιώσεις του νόμου Παππά» τις οποίες όπως είπε, «επεξεργάζονται οι νομικοί σύμβουλοι του ΕΣΡ». Το ποιες θα είναι αυτές θα είναι καθοριστική ένδειξη για το αν και πώς θα προχωρήσει η διαδικασία. Πάντως, σύμφωνα με τον Ρ. Μορώνη, απαιτούνται τουλάχιστον τρεις μήνες από τη στιγμή που θα ψηφιστούν αυτές οι βελτιώσεις για να μπούμε στην τελική φάση το διαγωνισμού. Μέχρι τότε παλιοί και νέοι καναλάρχες θα έχουν το χρόνο να οικοδομήσουν τις συμμαχίες τους.

 

 
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet