Sweeney ToddΤο πιο επιτυχημένο μιούζικαλ του φετινού καλοκαιριού, ο «Sweeney Todd, ο δαιμόνιος κουρέας της Fleet Street» που ανέβηκε σε πρώτη πανελλήνια στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, επιστρέφει για τρεις μόνο παραστάσεις. Ένα συναρπαστικό ταξίδι στο βικτοριανό Λονδίνο που γοήτευσε κοινό και κριτικούς, υποδειγματικά σκηνοθετημένο από τον Γιώργο Πέτρου και ερμηνευμένο από τους Μουσικούς της Καμεράτας – Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, ενός συνόλου γνωστού διεθνώς για την ποιότητα των παραγωγών του και την τόλμη των επιλογών του στο πεδίο του μουσικού θεάτρου (όπερα, οπερέτα, μιούζικαλ). «Σουίνι Τοντ», ένα αριστουργηματικό έργο που συνδυάζει τη μαύρη μουσική κωμωδία με τη ρομαντική κομεντί και το λυρικό θρίλερ. Μια λαμπερή διανομή, με τον γνωστό βαρύτονο Χάρη Ανδριανό και την αγαπημένη ηθοποιό Νάντια Κοντογεώργη στους κεντρικούς ρόλους. Ένας 26μελής θίασος από δημοφιλείς ηθοποιούς και λυρικούς τραγουδιστές και ένα 35μελές συμφωνικό σύνολο με σημαντική καλλιτεχνική πορεία στο εξωτερικό υπό τη διεύθυνση του νεαρού μαέστρου Στάθη Σούλη. Παρουσιάζεται σε ελληνική μετάφραση.
στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη.
Την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου, στις 9μ.μ., την Κυριακή 29 Οκτωβρίου, στις 4μ.μ. και την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου στις 8μ.μ. Τιμές εισιτηρίων: από 12 έως 45 ευρώ, 9 ευρώ (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι).
Μεσοπόλεμος:έργα για σαξόφωνο και πιάνοΜια μουσική που γεννήθηκε ανάμεσα σε δύο πολέμους. Δύο καλλιτέχνες με διεθνή πορεία. Ένας σαξοφωνίστας, ο Στάθης Μαυρομμάτης, και μια πιανίστα, η Χριστίνα Παντελή, σε έναν αναπάντεχο συνδυασμό οργάνων που δεν συνηθίζεται στο «κλασικό» ρεπερτόριο. Δεξιοτεχνικά έργα, νοσταλγικές μελωδίες από την Αμερική, συνθέσεις γνωστών και άγνωστων δημιουργών από την εποχή της μεγάλης δόξας του γερμανικού και γαλλικού καμπαρέ.
Μια μουσική διαδρομή, το πρώτο κομμάτι της οποίας επιχειρεί να χτίσει γέφυρες ανάμεσα δύο ηπείρους, την Ευρώπη και την Αμερική της δεκαετίας του 1930, μέσα από δύο έργα που σπάνια παίζονται στις μέρες μας: του Τσέχου Έρβιν Σούλχοφ και του Αμερικανού Πολ Κρέστον. Αμερικανός –γερμανικής καταγωγής– είναι άλλωστε και ο Ρούντι Γουίντοεφτ ένας από τους σημαντικότερους πρεσβευτές της μουσικής για σαξόφωνο του προηγούμενου αιώνα. Επίσης θα ακουστούν έργα των Τζορτζ Γκέρσουιν, Κουρτ Βάιλ και Ζαν Ματισιά.
Ο Στάθης Μαυρομμάτης είναι το πρώτο σαξόφωνο της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πνευστών του Δήμου Αθηναίων και τακτικός συνεργάτης της ΚΟΑ, έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ και συναυλίες, ενώ έχει εμφανιστεί ως σολίστ με ελληνικές και ξένες ορχήστρες σε διεθνή φεστιβάλ. Η πιανίστα Χριστίνα Παντελή έχει στο ενεργητικό της πολυάριθμα ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Σύγχρονοι συνθέτες έχουν αφιερώσει στη Χριστίνα Παντελή έργα τους τα οποία έχει ερμηνεύσει σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση. Μαζί δίνουν συναυλίες μουσικής δωματίου εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, ενώ εμφανίζονται και ως σολίστ με ορχηστρικά σύνολα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου, στις 8.30μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Tιμές εισιτηρίων: 10 και 15 ευρώ, 7 ευρώ (φοιτητές, νέοι).
ΡιγολέτοςΙσως το πιο σκοτεινό από τα αριστουργήματα του Τζουζέπε Βέρντι, ο Ριγολέτος, φέρνει τον σπουδαίο Έλληνα βαρύτονο Δημήτρη Πλατανιά στο ρόλο που τον καθιέρωσε σε Λονδίνο, Μόναχο, Άμστερνταμ, Βρυξέλλες, Βενετία. Μαζί του η διακεκριμένη Ελληνίδα κολορατούρα υψίφωνος Χριστίνα Πουλίτση, στον ιδιαιτέρως απαιτητικό ρόλο της Τζίλντας, καθώς και ο τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος. Στο ρόλο του Σπαραφουτσίλε ο σπουδαίος βαθύφωνος Δημήτρης Καβράκος, ενώ στον ρόλο της Μανταλένας η Ειρήνη Καράγιαννη. Μαζί τους μια πλειάδα Ελλήνων μονωδών της ΕΛΣ. Την Ορχήστρα της ΕΛΣ διευθύνει ο αρχιμουσικός Ηλίας Βουδούρης και τη Χορωδία της ΕΛΣ ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος. Η διαχρονική παραγωγή της ΕΛΣ αναβιώνει για τέσσερις μοναδικές παραστάσεις σε μουσική διεύθυνση Ηλία Βουδούρη και σκηνοθεσία Νίκου Πετρόπουλου.
Στον Ριγολέτο οι αντιθέσεις συνιστούν βασικό στοιχείο, καθώς οι μεταπτώσεις ανάμεσα σε λυρικές και δραματικές σκηνές εξασφαλίζουν τη διαρκή ροή της υπόθεσης, με μεγάλη ταχύτητα. Άλλωστε, η αντιφατική, σκοτεινή προσωπικότητα του χαρακτήρα του Ριγολέτου είναι το στοιχείο που ενέπνευσε και παρακίνησε τον Βέρντι να συνθέσει την όπερα αυτή. Η ιστορία μιλά για τον έρωτα της Τζίλντας, κόρης του καμπούρη αυλικού γελωτοποιού Ριγολέτου, για τον έκλυτο Δούκα της Μάντοβας, ο οποίος της παρουσιάζεται ως φτωχός φοιτητής. Προκειμένου να εκδικηθεί για τη χαμένη τιμή της κόρης του, ο Ριγολέτος καταστρώνει τη δολοφονία του Δούκα. Ανακαλύπτοντας τα σχέδια του πατέρα της, η Τζίλντα αποφασίζει να σώσει τον αγαπημένο της και να θυσιαστεί, παίρνοντας τη θέση του.
Ο σκηνοθέτης Νίκος Σ. Πετρόπουλος έχει μεταφέρει τη δράση του Ριγολέτου από τη Μάντοβα του 16ου αιώνα στην Ιταλία του Μουσολίνι, λίγο πριν το ξέσπασμα του δευτέρου παγκόσμιου πολέμου. Ο σκηνοθέτης σημειώνει: «Μιλάνο, Μάρτιος του 1938. Η Ιταλία αυτοκρατορία πλέον, από το 1936. Το απόγειο της φασιστικής δόξας. Ένα κράτος πριν την αρχή της κατάρρευσης και της καταστροφής. Ήθη έκλυτα, υπεροψία της εξουσίας, αυθαιρεσία, καμαρίλα, συνωμοσίες, οίηση. Το ιδανικότερο πλαίσιο για μια χρονολογική, τίμια, μεταφορά του Ριγολέτου σε ένα φιλμ νουάρ. Όμως, όλα αυτά δεν τα αντιμετωπίζουμε ακόμα και σήμερα; Να λοιπόν η δυναμική του έργου».
Στις 25, 27, 29 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου, στις 8μ.μ., στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Τιμές εισιτηρίων: από 15 έως 60 ευρώ, 12 ευρώ (φοιτητικό, παιδικό), 10 ευρώ (περιορισμένης ορατότητας).
Σοφία ΠαπάζογλουO Σταυρός του Νότου, έχοντας κλείσει τα είκοσι χρόνια του και συνεχίζοντας για την τρίτη δεκαετία μιας σπουδαίας μουσικής πορείας, φιλοξενεί και φέτος καλλιτέχνες που έχουν τιμήσει τις τρεις σκηνές με την παρουσία τους τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και νέους, πρωτοεμφανιζόμενους καλλιτέχνες που βρίσκουν έδαφος να παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους. Η Σοφία Παπάζογλου, με αφορμή τον τελευταίο της δίσκο «Στου ονείρου τις στροφές», σε μουσική του Παναγιώτη Στεργίου και στίχους του Δημήτρη Τσάφα, παρουσιάζει τα καινούρια της τραγούδια, καθώς και στιγμές από την προσωπική της δισκογραφία αναμεμειγμένα με νέα και παλιά λαϊκά, σμυρναίικα και ρεμπέτικα με στόχο τη διασκέδαση, το κέφι και τη σύνδεση των παλιών και καινούριων ακουσμάτων. Καλεσμένοι της είναι στις 22 Οκτωβρίου ο Παντελής Θαλασσινός και ο Κώστας Μακεδόνας και στις 29 Οκτωβρίου ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος και ο Βασίλης Λέκκας, ενώ αναμένονται και άλλες ευχάριστες εκπλήξεις. Παίζουν οι μουσικοί: Παναγιώτης Στεργίου: μπουζούκι, Τάσος Αθανασιάς: ακορντεόν, Βασίλης Κετεντζόγλου: κιθάρες, Νίκος Γύρας: μπάσο, Στράτος Σαμιώτης: κρουστά.
Κυριακή 22 και 29 Οκτωβρίου, στις 10.30μ.μ., στο Σταυρό του Νότου Plus (Φραντζή 14, Νέος Κόσμος). Τιμή εισόδου στο μπαρ: 12 ευρώ (με μπίρα ή κρασί).