Ανεξάρτητες κατοικίες των κρατουμένων γυναικών, όπου διαμένουν ανά τρεις με τα παιδιά τους μέσα σε καλλιεργήσιμη έκταση, στη νέα αγροτική φυλακή γυναικών στον Ελαιώνα Θηβών, Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017.   ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Του Παναγιώτη Σχίζα

Την περασμένη Τετάρτη στον Ελαιώνα Θήβας, εγκαινιάστηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρο Κοντονή, η πρώτη Αγροτική Φυλακή Γυναικών. Είναι ένα ιστορικό και πρωτοποριακό έργο στην εξέλιξη της ιστορίας του θεσμού των Αγροτικών Φυλακών, σε αντίθεση με το ζοφερό περιβάλλον των Κλειστών Φυλακών που διεθνώς έχουν χαρακτηριστεί από κοινωνιολόγους, εγκληματολόγους, πολιτικούς και διανοητές ως «σχολεία του εγκλήματος» .
Ο υπουργός το χαρακτήρισε εμβληματικό έργο που ήλθε να καλύψει το κενό της Πολιτείας ως προς την ίση μεταχείριση γυναικών και ανδρών,  ο δε ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Ευτύχης Φυτράκης  μίλησε για ημέρα χαράς για τη δημιουργία της πρώτης Αγροτικής Φυλακής Γυναικών, που αναδεικνύει μια δημιουργική Ελλάδα με σημαντικά έργα χωρίς μεγάλα λόγια και κονδύλια.

Με καθυστέρηση δεκαετιών η ισότητα

Ο θεσμός των Αγροτικών Φυλακών της χώρας, δημιουργήθηκε το 1911 από το νομομαθή υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Δημητρακόπουλο της κυβέρνησης του Ελευθέριου Βενιζέλου και άρχισε να υλοποιείται το 1925 με τις πρώτες Αγροτικές Φυλακές της Τίρυνθας στο Ναύπλιο, της Κασσαβέτειας στον Αλμυρό του Βόλου και του Βίδου της Κέρκυρας, η οποία δεν λειτουργεί πια. Ακολούθησαν το 1927 στον Άσσο και το 1937 στο Λειβάδι Κεφαλλονιάς αλλά και τις δύο, οι σεισμοί της Κεφαλλονιάς τις έθεσαν εκτός λειτουργίας, ενώ το 1929 δημιουργήθηκε η Αγροτική Φυλακή Αγιάς Χανίων και το 1930 η αντίστοιχη στη Κασσάνδρα Χαλκιδικής οι οποίες λειτουργούν μέχρι σήμερα.
Τη δεκαετία του 1950, λειτούργησε για ένα περίπου χρόνο, στη θέση «Κοσκινού» της Ρόδου σε πιλοτική βάση, Γυναικεία Αγροτική Φυλακή, με είκοσι περίπου γυναίκες επιλεγμένες με αυστηρά κριτήρια, ένα εγχείρημα που στην αναφορά του ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου χαρακτήρισε με ενθουσιασμό πολύ πετυχημένο. Δυστυχώς, οι τότε ανάγκες για διάφορες κατασκευές, καλάθια, ρούχα κ.ά. της Γυναικείας Κλειστής Φυλακής στην Λεωφ. Αλεξάνδρας, έθεσε το οριστικό τέλος της. Από τότε μέχρι σήμερα, οι τέσσερις Αγροτικές Φυλακές Ανδρών λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία σε πολλαπλά επίπεδα τόσο ως προς τον ευεργετικό υπολογισμό των ημερών της ποινής μέσω της εργασίας, αλλά και της προετοιμασίας των κρατουμένων μέσω της εκπαίδευσης ως προς την ανάπτυξη δεξιοτήτων παρέχοντάς τους εφόδια για την ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία. Πολύ σημαντικό γεγονός είναι και οι συνθήκες ημιελεύθερης διαβίωσης παράλληλα με τις αξιοπρεπείς συνθήκες που διαβιούν οι κρατούμενοι. Την Τετάρτη, η νέα Αγροτική Φυλακή Γυναικών Ελαιώνα ήλθε να καλύψει ένα μεγάλο κενό  με καθυστέρηση δεκαετιών ως προς την ισότητα των δυο φύλων, την ίση μεταχείριση των κρατουμένων και την υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Οι πρώτες 12 γυναίκες μεταφέρθηκαν

Το συγκρότημα των φυλακών του Ελαιώνα Θήβας περιλαμβάνει σήμερα την Κλειστή Γυναικεία Φυλακή με περίπου 400 γυναίκες (17 μωρομάνες, 3 εγκυμονούσες), το Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων με περίπου 50 κρατούμενους και την νέα Αγροτική Φυλακή Γυναικών με τις πρώτες 12 γυναίκες να την στελεχώνουν.
Σύμφωνα με το διευθυντή της νέας Αγροτικής Φυλακής Ελαιώνα Θήβας κύριο Γεώργιο Μακρή, ο οποίος είναι και διευθυντής της Κλειστής Φυλακής Γυναικών Ελαιώνα κομμάτι της οποίας μετατράπηκε σε αγροτική φυλακή, με πολύ μεγάλο έργο στην ανάπτυξη και των δυο τύπων φυλακών, το νέο αγροτικό κατάστημα περιλαμβάνει επτά οικίσκους και ο κάθε οικίσκος περιέχει τέσσερις γκαρσονιέρες. Τα στρέμματα που διαθέτει το τμήμα είναι 25 περίπου, περιλαμβάνει ελιές, συκιές ροδιές, και εκτάσεις όπου θα καλλιεργούνται λαχανικά κηπευτικά κ.ά. Η αρχή έγινε με την καλλιέργεια 4.000 λαχανικών  εποχής. Στη συνέχεια θα φτιαχτεί το πτηνοτροφείο για παραγωγή αυγών για το συσσίτιο των γυναικών κρατουμένων. Μπορούμε να επεκταθούμε και εκτός της περίφραξης με άλλες καλλιέργειες.
Στόχος του διευθυντή του αγροτικού καταστήματος είναι  η δημιουργία αγροτο – βιοτεχνικού τμήματος με την αγορά ή δωρεά ενός φούρνου για την παρασκευή ψωμιού  για τις ανάγκες της φυλακής των Γυναικών και του Κέντρου Απεξάρτησης και στην συνέχεια εφόσον υπάρχει η δυνατότητα να παράγεται ψωμί, γλυκίσματα, αρτοσκευάσματα στα γειτονικά καταστήματα, Χαλκίδας και Αυλώνα.

* Ο Π. Σχίζας είναι διδάκτορας Εγκληματολογίας στο Πάντειο. Για το θεσμό των Αγροτικών Φυλακών με πλούσιο φωτογραφικό υλικό μπορείτε να διαβάσετε τη διατριβή του στη διεύθυνση : http://hdl.handle.net/10442/hedi/28700.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet