mihalas

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη το πέμπτο κατά σειρά πρωτοποριακό συνέδριο «Ο δυτικός και οι λαϊκοί πολιτισμοί. Οι ρίζες και τα φτερά του λαϊκού πολιτισμού και το αστικό περιβάλλον» που διοργάνωσε η «Οργάνωση Γη» στις 10 Οκτώβρη, υπό την επιμέλεια των Αλέξη Καπόπουλου και Θάνου Μιχαλά. Οι εισηγήσεις ήταν υψηλού επιπέδου και εξαιρετικά επίκαιρες, όπως εκείνη του γραμματέα του συνεδρίου Θάνου Μαχαλά, ανθρωπολόγου του Πολιτισμού και σκηνοθέτη, που συνέθεσε στη δική του παραστατική ομιλία το πνευματικό και  το καλλιτεχνικό με τη Βιοπολιτική, με τίτλο « Δημιουργώντας πρακτικές ελευθερίας: Οι διαστάσεις ανθρωπισμού των λαϊκών πολιτισμών».
Το συνέδριο επιχείρησε να κρατήσει ζωντανό το διάλογο και την έρευνα γύρω από το θέμα του, έχοντας επίγνωση των αιτιών και των επιπτώσεων που έχει - και για τη χώρα μας - η συντριπτική έκπτωση και μετάλλαξη του δυτικού πολιτισμού.
Αντλήθηκαν πολύτιμα στοιχεία, γνώση, εμπειρίες και ερωτήματα από τον ελληνικό και παγκόσμιο λαϊκό πολιτισμό, τις πηγές και τις προεκτάσεις του, διερευνώντας την ίδια στιγμή και τις πολυπρισματικές σχέσεις του με τον κυρίαρχο δυτικό. Έτσι, το συνέδριο επιχείρησε να συμβάλλει ενεργά ώστε να δημιουργηθούν βάσεις συζήτησης, με στόχο την τίμια και υπεύθυνη προσέγγιση του προβλήματος μέσα από πολλές σκοπιές.
Συνέδρια σαν το συγκεκριμένο έχουν το χαρακτήρα της πειραματικότητας και της καινοτομίας, δεν είναι προκατασκευασμένα με δεδομένα εν πολλοίς πορίσματα και αποτελέσματα, όπου η εξέταση των προβλημάτων έχει τελειώσει πριν τη διεξαγωγή τους.
Το στοιχείο του ρίσκου συνοδεύει όμως σχεδόν πάντα το αντίστοιχο στοιχείο της αυθεντικότητας. Και ας δούμε πριν από όλα τι είδους πολιτισμό έχουμε σήμερα στον τόπο μας και μέσα σε ποιο πεδίο ανθρώπινων σχέσεων εκδιπλώνεται, καθορίζοντας τις ποιότητες. «Ο βαθμός ποιότητας ενός πολιτισμού καθορίζεται αποφασιστικά από το μέγεθος της ελευθερίας της σκέψης, της φαντασίας, και των πράξεων των ανθρώπων που τον παράγουν, καθορίζεται από την ουσιαστική ύπαρξη συλλογικότητας στο μέγιστο δυνατό και από τη δύναμη της βιωμένης πίστης των ατόμων και του κοινωνικού συνόλου, σε βαθιά προαιώνιες και σταθερές αξίες ζωής» .(Αλέξης Καπόπουλος)
Η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος έγινε σκόπιμα, όχι για να αποφευχθεί ο προβληματισμός για το δυσμενές κοινωνικοπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, ή για να παραλειφθούν τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας και μας επηρεάζουν αρνητικά και ανασταλτικά. Αντιθέτως, επιχειρήθηκε εμβάθυνση στην καρδιά και την υπόσταση του προβλήματος: δηλαδή από την σκοπιά της αντιμετώπισης, αυτού του νέου προτεινόμενου και επιβαλλόμενου τρόπου ζωής και επιβίωσης μας, που επισήμως κατονομάστηκε και προσδιορίστηκε ως κρίση, και η οποία δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά αφορά στο σύνολο της λειτουργίας του δυτικού πολιτισμού, όντας ένα ζήτημα ηθικό και πολιτισμικό, που σοβεί χρόνια τώρα στη χώρα μας, αλλά και σε όλο τουλάχιστον τον δυτικό κόσμο.
Η πυρηνική, συνεκτική βάση του κάθε πολιτισμού και η ουσία του είναι ο λαϊκός πολιτισμός. Αυτός αποτελεί και συμπυκνώνει το διακριτό «είναι» του. Καθ ΄ αυτό ανθρώπινος και γι αυτό προαιώνιος, με απροσμέτρητη ποιοτική αξία, αυτός ο πολιτισμός ως μήτρα ζωής, στέκει στον αντίποδα όλων των αντίστοιχων της δύναμης και του πολέμου που κατισχύουν. Ο λαϊκός πολιτισμός δεν είναι στην ουσία του κτητικός, και γι ΄ αυτό δεν συναινεί στους πολύμορφους θανάτους της γης, των ανθρωπίνων σχέσεων, των κοινωνικών και των πνευματικών αγαθών, που μέχρι τώρα διατηρήθηκαν και διασώθηκαν εκατοντάδες και χιλιάδες χρόνια.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet