Η κυβερνητική παράταξη των Μπολιβαριανών κέρδισε 18 κρατίδια (περιφέρειες) και 5, από τα 23 σε σύνολο, ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης.

kovanis

«Στο Θεό» εναπόθεσαν τώρα τις ελπίδες τους και στα περιφερειακά συμβούλια, στα οποία «θα δώσουν τον όρκο τους» με την ανάληψη των καθηκόντων τους οι εκλεγμένοι κυβερνήτες της αντιπολίτευσης. Τη δήλωση αυτή έκαναν, λίγο πριν την ορκωμοσία, σε ειδική συνεδρίαση οι 5 εκλεγμένοι κυβερνήτες της συμμαχίας «Τραπέζι για τη Δημοκρατική Ένωση» (MUD). Ο συνασπισμός στον οποίο μετέχουν όλες οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης και έχει σαν στόχο την ανατροπή του προέδρου Μαδούρο, για να θέσει τέρμα στο καθεστώς του Τσάβες, όπως διακήρυξε.
Το αποτέλεσμα των εκλογών, όμως, της Κυριακής 15 Οκτωβρίου ήταν μια μεγάλη απογοήτευση για τις δυνάμεις αυτές, «ένα κρύο ντους για τους μεν και μια ανέλπιστη νίκη για τους άλλους τους κυβερνητικούς», αναφέρει ανταποκριτής της γαλλικής εφημερίδας «Ουμανιτέ».
Στις εκλογές ψήφισαν πάνω από 18 εκατομμύρια πολίτες, άνδρες και γυναίκες, δηλαδή το 61% των εγγεγραμμένων. Το ποσοστό αυτό είναι αρκετά υψηλό για χώρα της Λατινικής Αμερικής. Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν θα θυμηθούμε ότι για την επιλογή της προέδρου της Χιλής, Μισέλ Μπασελέτ, πήγε στις κάλπες μόνο το 23% των εγγεγραμμένων. Πέρα από την αυξημένη συμμετοχή το 2012, πήγε στις κάλπες το 59,9%, η νίκη των κυβερνητικών δυνάμεων (μπολιβαριανών) ήταν σημαντική και αναμφισβήτητη. Συγκέντρωσαν το 54% των ψήφων συνολικά, ενώ η αντιπολίτευση πήρε το 45%.
Το κυβερνητικό μπλοκ κέρδισε 18 περιφέρειες, ανάμεσα σε αυτές και τρεις περιφέρειες ιστορικά προπύργια της δεξιάς: τα κρατίδια της Αμαζόνας και της Λάρα, καθώς και –μια ιδιαίτερου συμβολισμού νίκη– του κρατιδίου της Μιράνδα, που για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα είχε κυβερνήτη το δισεκατομμυριούχο και για δυο φορές υποψήφιο της MUD στις προεδρικές εκλογές, τον Ενρίκε Καπρίλες Ραδόνσκι. Πρόκειται για τον πιο γνωστό πολιτικό στη Βενεζουέλα και όχι μόνο. Αυτός, λοιπόν, ο κύριος ηττήθηκε από τον νεαρό υποψήφιο των τσαβικών, Έκτορ Ροντρίγκες.
Η αντιπολίτευση διατήρησε τις δυνάμεις της κυρίως στα στρατηγικά κρατίδια της Μερίντα, Ταχίρα και Ζούλια, στα σύνορα με την Κολομβία, εκεί όπου βρίσκονται και οι εστίες των δυνάμεων της παραστρατιωτικής βίας. Το αποτέλεσμα αυτό ασφαλώς δεν ικανοποιεί τη δεξιά, που είχε καλλιεργήσει πολλές προσδοκίες και είχε σχεδόν προεξοφλήσει τη νίκη της, καθοριστική για τις παραπέρα εξελίξεις στη χώρα.

Καταδίκη της βίας

Τα αποτελέσματα, όμως, διέψευσαν όλες τις προγνώσεις. Απογοήτευσαν την αντιπολίτευση και δίνουν μια νέα δυνατότητα και δυναμική στην κυβερνητική παράταξη. Γιατί τα αποτελέσματα αυτά -που ήρθαν μετά τη μεγάλη επίθεση της αντιπολίτευσης, που κράτησε τέσσερις μήνες- εκφράζουν τη λαϊκή καταδίκη της βίας, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ζόργε Αρρεότα. Και συνέχισε «ο οικονομικός πόλεμος, οι κυρώσεις αντί να απογοητεύσουν το λαό τον οδήγησαν να πάει στις κάλπες να ψηφίσει». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο δύσκολο διεθνή περίγυρο, στις πιέσεις των ΗΠΑ, που συνοδεύονται και από αυτές της ΕΕ. Πιέσεις που πολλαπλασιάζουν ακόμα περισσότερο τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, τα οποία βρίσκονται στο κόκκινο.
Οι παρεμβάσεις αυτές δεν είχαν τα αποτελέσματα που υπολόγιζαν. Αντίθετα, φαίνεται πως συνέβαλαν στην κινητοποίηση ευρύτερων δυνάμεων του κυβερνητικού στρατοπέδου. Έτσι εξηγείται και το άνοιγμα των συζητήσεων για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και τις πολιτικές που θα πρέπει να ακολουθηθούν.

Αναταράξεις στη δεξιά

Η δεξιά αντιπολίτευση, μετά το ξάφνιασμα των αποτελεσμάτων, δεν φαίνεται ότι μπορεί να βρει γρήγορα το βηματισμό της. Αρχικά ταλαντεύτηκε αν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα ή θα τα καταγγείλει, όπως ζητούσαν οι ακραίες ομάδες που απείχαν από τις εκλογές. Αυτές επιμένουν ότι ο στόχος για την κατάληψη της εξουσίας δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τις εκλογές. Με την άποψη αυτή διαφωνεί η ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος - Δημοκρατική Δράση, που επιχειρεί να καλμάρει την κατάσταση, περιμένοντας την επαναθεώρηση των ψήφων των περιφερειακών εκλογών. Σύμφωνα με την άποψη της σοσιαλδημοκρατίας, η όξυνση της κατάστασης ενισχύει τα ακραία στοιχεία και από τις δύο πλευρές και καταστρέφει κάθε προοπτική συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων. Έτσι είναι φανερό ότι «όλοι οι υποψήφιοι δεν έχουν την ίδια άποψη και ασφαλώς δεν κρατάνε την ίδια στάση», γράφει η γαλλική «Λε Μοντ».
Οι εκλογές αυτές έδειξαν για μια ακόμα φορά –παρά τις συντονισμένες προσπάθειες των μίντια ΗΠΑ και Ευρώπης– ότι στη χώρα λειτουργεί η δημοκρατία και ότι ο λαός της θέλει να κρατήσει την τύχη της στα χέρια του, γράφει ο Όσκαρ Φορτέν. Αυτό αποδεικνύει το γεγονός ότι σε 17 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από το μπολιβοριανό μπλοκ, έχουν πραγματοποιηθεί 22 εκλογικές αναμετρήσεις, εκτός από τις κανονικές εκλογικές διαδικασίες, και έχουν πολλές φορές οργανωθεί συζητήσεις για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας, παρά τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Μετά τις εκλογές αυτές θα ακολουθήσουν οι δημοτικές εκλογές και το 2018 οι προεδρικές.

Μαδούρο: Να επαναμετρηθεί το 100% των ψήφων

Ο Νίκολας Μαδούρο απαντώντας στις αντιδράσεις και τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, που καταγγέλλει εκλογική «νοθεία», δήλωσε πως δέχεται να ξαναμετρηθούν όλοι οι ψήφοι, το 100% και όχι μόνο σε μερικές περιφέρειες. Για τη γνησιότητα ή όχι των εκλογών έχουν εκφραστεί οι πενήντα ειδικοί που μετείχαν στην αντιπροσωπία των διεθνών παρατηρητών, όπως ο Κολομβιανός Γουλιέλμο Ρέγες, εκπρόσωπος του γνωστού Κολλεγίου των Ειδικών για τις εκλογές στη Λατινική Αμερική.
Τέλος, να αναφέρουμε ότι το ηλεκτρονικό σύστημα της Βενεζουέλας είναι από τα πιο σύγχρονα στην περιοχή και πολλές ημέρες πριν τις εκλογές όλα τα κόμματα της δεξιάς και της αριστεράς συμμετείχαν σε δοκιμαστικές ψηφοφορίες, σημειώνοντας την αξιοπιστία του. Από το 2012 το αυτόματο ηλεκτρονικό σύστημα των εκλογών της Βενεζουέλας είχε χαρακτηριστεί σαν το «καλύτερο του κόσμου» από το Ίδρυμα Κάρτερ. Η δεξιά, όμως, πάντα φωνάζει, εκτός αν το αποτέλεσμα την ευνοεί, όπως στις βουλευτικές εκλογές το 2015.

Μπ. Κοβάνης
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet