dali1

Την προηγούμενη Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου, η Βουλή παρέλαβε και επισήμως το έργο του Σαλβαδόρ Νταλί, «Φόρος τιμής στους Έλληνες φοιτητές», από την Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ). Η άτυπη δωρεά του είχε πραγματοποιηθεί ήδη από τον Δεκέμβριο του 2016 στα πλαίσια επιστημονικού συνεδρίου της Εταιρείας για τη νεολαία της ΕΔΑ, όπου ο κ. Νίκος Βούτσης, πρόεδρος της Βουλής παρέλαβε το εν λόγω έργο.
Πρόκειται για ένα σχέδιο σε χαρτί διαστάσεων 40x45εκ. φιλοτεχνημένο με κάρβουνο και πενάκι. Το συγκεκριμένο έργο δημιουργήθηκε το 1963, έτος που πραγματοποιήθηκε το Δ’ Πανσπουδαστικό Συνέδριο (22-28 Απριλίου 1963), κατά το οποίο ιδρύθηκε η φοιτητική οργάνωση ΕΦΕΕ. Το Δ’ Πανσπουδαστικό Συνέδριο —αλλιώς επονομαζόμενο συνέδριο για την αναγέννηση της παιδείας— έλαβε χώρα μια περίοδο όπου το φοιτητικό κίνημα διένυε μια φάση ανάκαμψης, που έμεινε στην Ιστορία για τους φοιτητικούς αγώνες για το άσυλο και το 1-1-4. Εν μέσω της παραπάνω πολιτικής συγκυρίας, ο Σαλβαντόρ Νταλί δημιούργησε και δώρισε στους έλληνες φοιτητές το εν λόγω σκίτσο, το οποίο ταξίδεψε πολύ μέχρι να φτάσει στη Βουλή των Ελλήνων. Ο ελληνικός φοιτητικός σύλλογος «Μινέρβα» της Γενεύης έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διάσωση του έργου, καθώς μέλη του συλλόγου έκαναν την επικοινωνία με το ζωγράφο και παρέδωσαν το έργο στον τότε γραμματέα της ΕΦΕΕ, και σήμερα ομότιμο καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, κ Γιάνη Γιανουλόπουλο, ο οποίος και φύλαξε το σχέδιο μέχρι το 2000, έτος δημιουργίας της ΕΜΙΑΝ.
Την εκδήλωση στην Βουλή άνοιξε ο κ. Γιώργος Αγγελόπουλος, γενικός διευθυντής Βιβλιοθήκης και εκδόσεων, ο οποίος αναφέρθηκε στα κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα της προδικτατορικής περιόδου, τονίζοντας τη σημασία της δωρεάς: «Για να θυμίζει σε βουλευτές, υπαλλήλους και επισκέπτες, σε ελαφρώς ανορθόγραφα γαλλικά και δυσερμήνευτα σύμβολα, τους φοιτητικούς αγώνες, τις προσδοκίες και ίσως τη νοσταλγία της δεκαετίας του ‘60».
Τον λόγο, έπειτα, έλαβε ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος μίλησε για την αναγκαιότητα της ανασύστασης της ιστορικής μνήμης και τη διαμόρφωση ενός διαφορετικού αποτυπώματος. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «όλο αυτό το διάστημα είμαστε κυριολεκτικά υποχρεωμένοι, το αισθάνομαι σαν απόλυτη ευθύνη μας ενώπιον της Ιστορίας, ενώπιον ανθρώπων, καταστάσεων, πραγμάτων, διαδρομών, συσχετισμών, να φωτίσουμε, επαναλαμβάνω, απολύτως αμερόληπτα, χωρίς ιδεοληψίες και μονομέρειες τη σύγχρονη ιστορία».
Μίλησε, επιπλέον, και για τη σημασία του ανοίγματος της Βουλής στο κοινό: «Η Βουλή υπήρξε πάντοτε το επίκεντρο, σε όλες τις στιγμές, δραματικές, ιστορικές, θριαμβευτικές —ακόμα και κατά την επταετία είχαν μέσα στο γραφείο μου τους πολυγράφους και η Χούντα έβγαζε τους αναγκαστικούς της νόμους. Εδώ έγιναν όλα και δεν είμαστε διατεθειμένοι, η Βουλή να μείνει μόνο ένα κτίριο που είτε έχει αρχαιολογικούς θησαυρούς για τις ξεναγήσεις είτε είναι στο επίκεντρο των διαφωνιών, των αντιπαραθέσεων ή των οδυνηρών συμβιβασμών με τις μνημονιακές πολιτικές οι οποίες υπογράφονται και εφαρμόζονται».

dali2
Ο κ. Γιάνης Γιανουλόπουλος, ο οποίος και παρέδωσε το έργο εκ μέρους της ΕΜΙΑΝ, αναφέρθηκε αναλυτικά στις συνθήκες απόκτησης του έργου, καθώς και στις πολιτικές διεργασίες που λάμβαναν χώρα εκείνη τη περίοδο στο φοιτητικό κίνημα. Τόνισε μεταξύ άλλων πως «η μακρά δεκαετία του ΄60, σύμφωνα με όλους τους μελετητές είχε ένα εντελώς ξεχωριστό, ένα εξεγερσιακό πνεύμα».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν τα ΔΣ και τα μέλη της ΕΜΙΑΝ και του ΣΦΕΑ (Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών), καθώς και στελέχη και συγγενείς στελεχών του προδικτατορικού φοιτητικού κινήματος. Παραβρέθηκαν επιπλέον υφυπουργοί, αντιπρόεδροι της Βουλής, καθώς και βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι.

Δανάη Ψωμοπούλου
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2025 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet