«Είμαστε με την Ελλάδα και την Ευρώπη»

Τριακόσιοι οικονομολόγοι και πανεπιστημιακοί απ’ όλες τις ηπείρους συνυπογράφουν κείμενο με τίτλο «Είμαστε με την Ελλάδα και την Ευρώπη». Με το κείμενό τους ζητούν από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τους διεθνείς θεσμούς να «σεβαστούν την απόφαση του ελληνικού λαού» και «να αρχίσουν με καλή πίστη διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους». Το κείμενο υπογράφουν γνωστές προσωπικότητες, όπως Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, Στέφανι Γκρίφιθ Τζόουνς, Ζακ Σαπίρ, Ντομινίκ Μεντά κ.ά.

Στο κείμενο τονίζεται:
«Καλούμε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ να σεβασθούν την απόφαση του ελληνικού λαού και να ξεκινήσουν με καλή πίστη τις διαπραγματεύσεις με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για την επίλυση του θέματος του χρέους».
Στη συνέχεια υπογραμμίζεται ότι «δικαίως η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι αναγκαίος ένας εκ βάθρων αναπροσανατολισμός, διότι οι πολιτικές που εφαρμόσθηκαν έως τώρα αποδείχθηκαν ένα απόλυτο φιάσκο. Δεν προσέφεραν ούτε την οικονομική ανάκαμψη, ούτε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ούτε την απασχόληση, αλλά ούτε καν τις ξένες επενδύσεις. Αντίθετα, αποδείχθηκαν επιζήμιες για την ελληνική κοινωνία και αποδυνάμωσαν τους θεσμούς. Η προσέγγιση που ακολουθήθηκε αποδείχθηκε ξεκάθαρα καταστροφική και δεν επέτρεψε καμία πρόοδο από αυτές που προοριζόταν να επιφέρει.
Ζητούμε από τους ευρωπαίους εταίρους να λάβουν υπ’ όψιν τους αυτήν την πραγματικότητα, στην οποία άλλωστε οφείλεται και η εκλογή της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από άμεσα ανθρωπιστικά μέτρα, ένα μεγαλύτερο κατώτατο μισθό, δημιουργία θέσεων απασχόλησης, επενδύσεων και μέτρων για τη διόρθωση και καλυτέρευση των βασικών υπηρεσιών, όπως της υγείας και της παιδείας».
Οι υπογράφοντες αναφέρονται στη συνέχεια στην πάταξη της διαφθοράς και στην ανάγκη για ένα πιο αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, που να βασίζεται λιγότερο στους έμμεσους φόρους. «Για να εφαρμοσθούν οι πολιτικές αυτές και να τους δοθεί ο χρόνος να αποδείξουν την αποτελεσματικότητά τους, απαιτούνται κάποια δημοσιονομικά περιθώρια», τονίζουν. «Εν τω μεταξύ, η χώρα έχει ανάγκη να χρηματοδοτηθεί από την ΕΚΤ για να σταθεροποιήσει το τραπεζικό της σύστημα. Ζητούμε από τις ευρωπαϊκές αρχές και από τις κυβερνήσεις, να δοθούν στην Ελλάδα αυτά τα δημοσιονομικά περιθώρια και να διασφαλισθεί αυτή η χρηματοδότηση», υπογραμμίζουν.
Στη συνέχεια, υποστηρίζουν ότι δικαίως η ελληνική κυβέρνηση ζητά διαγραφή χρέους διότι δεν είναι βιώσιμο και όπως και να έρθουν τα πράγματα δεν πρόκειται να αποπληρωθεί. Επομένως δεν υπάρχει οικονομική απώλεια για τις άλλες χώρες και τους φορολογούμενούς τους. Αντίθετα, μια νέα εκκίνηση για την Ελλάδα θα τονώσει τη δραστηριότητα, θα αυξήσει τα εισοδήματα, θα δημιουργήσει απασχόληση και θα επωφεληθούν συγχρόνως και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. « Καλούμε επειγόντως τους πιστωτές της Ελλάδας να αδράξουν την ευκαιρία αυτή και να παρουσιάσουν με σαφήνεια και εντιμότητα αυτά τα δεδομένα στους λαούς τους», επισημαίνουν.
«Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι μόνο η τύχη της Ελλάδας, αλλά επίσης το μέλλον της Ευρώπης στο σύνολό της. Μια πολιτική απειλών, τελεσιγράφων, ισχυρογνωμοσύνης και εκβιασμών θα ερμηνευόταν στα μάτια όλων ως αποτυχία, ηθική, πολιτική και οικονομική του ευρωπαϊκού οράματος», καταλήγουν. Και ζητούν «επειγόντως από τους ευρωπαίους ηγέτες να απορρίψουν και να καταδικάσουν όλες τις απόπειρες εκφοβισμού και εξαναναγκασμού της κυβέρνησης και του λαού της Ελλάδας. Η επιτυχία της Ελλάδας μπορεί να υποδείξει το δρόμο για την ευημερία και τη σταθερότητα στην Ευρώπη. Θα επέτρεπε να αναπτερωθεί η δημοκρατία. Είμαστε με την Ελλάδα και την Ευρώπη για τη δημοκρατία και την αλλαγή. Οι ευρωπαίοι ηγέτες οφείλουν να αναγνωρίσουν την αποφασιστική δημοκρατική επιλογή του ελληνικού λαού μέσα σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Οφείλουν να προχωρήσουν σε μια ρεαλιστική αξιολόγηση της κατάστασης και να δεσμευθούν χωρίς καθυστέρηση στην πορεία για μια λογική διαπραγμάτευση».

ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤ

Χρηματοπιστωτικό πραξικόπημα κατά της Ελλάδας

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα συνεχίζει να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των διεθνών μίντια, γιατί είναι αρκετοί αυτοί που πιστεύουν ότι επιταχύνει τις πολιτικές διαδικασίες όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, δημιουργεί νέες ελπίδες για να αλλάξει ο συσχετισμός μετά από 30 χρόνια κυριαρχίας των δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού. «Είναι μια ευκαιρία όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη. Είναι μια ευκαιρία για την κοινωνική και οικονομική αναβάθμιση των εργαζομένων με την απεμπλοκή από τις σκληρές πολιτικές της λιτότητας, που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια με ολέθριες συνέπειες για τους πολλούς και τον πλουτισμό των λίγων», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα ευρωπαϊκά συνδικάτα.
Οι τεράστιες λαϊκές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών στην Ισπανία με το Ποδέμος, το Σιν Φέιν στην Ιρλανδία και τα συνδικάτα στην Πορτογαλία και το Βέλγιο ενισχύουν την ελπίδα.
Στο κλίμα αισιοδοξίας των πρώτων ημερών μετά τις εκλογές στην Ελλάδα, κυριάρχησαν στα ευρωπαϊκά μίντια οι πολιτικές πρωτοβουλίες του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Στην προσπάθεια αυτή βρίσκονται αντιμέτωποι με μια σκληρή και άκαμπτη πολιτική ελίτ των κυβερνήσεων και των ευρωπαϊκών θεσμών. Ποια μπορεί να είναι η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων; Ποια τα περιθώρια μιας μικρής χώρα που έχει βυθιστεί στην κρίση, απέναντι σε μια δογματική ηγεσία προσκολλημένη στην πολιτική της λιτότητας και της δημοσιονομικής προσαρμογής;

Μια απόφαση αυταρχικού χαρακτήρα

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα «Φιγκαρό» ότι δεν μπορεί να είναι δημοκρατική μια εκλογή, όταν στρέφεται κατά των ευρωπαϊκών συνθηκών (!) Όμως αυτές ακριβώς οι ευρωπαϊκές συνθήκες είναι που επιβλήθηκαν σε αντίθεση με τη δημοκρατική θέληση των λαών. Ας θυμηθούμε τα δημοψηφίσματα κατά των ευρωπαϊκών συνθηκών της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Ιρλανδίας. Η πιο πρόσφατη αντιδημοκρατική απόφαση είναι αυτή του Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ, να μην επιτρέπει τα ελληνικά ομόλογα να κατατίθενται ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Η πράξη αυτή καταδικάστηκε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο από πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις στην Ευρώπη και όχι μόνο. Στη Γαλλία, ιδιαίτερα, οι δυνάμεις της Αριστεράς προχώρησαν ακόμα και σε διαδηλώσεις στο Παρίσι κατά της απόφασης αυτής.
Οι κινηματικές συλλογικότητες Attac οι Έκπληκτοι Οικονομολόγοι της Γαλλίας χαρακτήρισαν την ενέργεια αυτή «χρηματοπιστωτικό πραξικόπημα κατά της Ελλάδας, που μπορεί να συμπαρασύρει την Ευρώπη σ’ ένα πρωτοφανή αυταρχικό δρόμο». Ποιος μπορεί να καταδικάσει μια χώρα σε οικονομικό αποκλεισμό; Πρόκειται «για μια   απόφαση εντελώς απαράδεκτη και ανεύθυνη της ΕΚΤ, που μπορεί να προκαλέσει πανικό με ανυπολόγιστες καταστροφικές συνέπειες για την Ελλάδα και την Ευρώπη» τονίζει η Attac. Με προηγούμενη ανακοίνωσή της είχε προτείνει να συσταθεί «επιτροπή λογιστικού ελέγχου για το ελληνικό χρέος» δηλώνοντας τη διαθεσιμότητά της να παραχωρήσει το μηχανισμό για την επιτυχία του έργου της και για την πραγματοποίηση μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος.

 Μ. Κ.

Έκπληκτοι Οικονομολόγοι Γαλλίας
Κίνδυνος για οικονομικό και κοινωνικό χάος

Με ανακοίνωσή τους η κίνηση των Έκπληκτων Οικονομολόγων τονίζει: «Η αυταπάτη ότι η ΕΚΤ θα ακολουθούσε μια ελαστική νομισματική πολιτική, που θα συνέτεινε να ξεφύγει η ευρωζώνη από τον αποπληθωρισμό, διήρκεσε δυο βδομάδες. Η ΕΚΤ μονομερώς αποφάσισε να μη δέχεται τα κρατικά ομολόγα της Ελλάδας για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες. Έτσι, ο Μάριο Ντράγκι θέτει σε κίνδυνο την ευρωζώνη, αθετώντας τη δέσμευσή του να «κάνει τα πάνα για να διασώσει το ευρώ». Πρόκειται για ποινή που η ΕΚΤ επιβάλλει στη νέα κυβέρνηση της χώρας, αντί να έχει την τόλμη να θέσει τέρμα στη λιτότητα. Ο κίνδυνος είναι να προκληθεί οικονομικό και κοινωνικό χάος με πολιτικές παρενέργειες. Πριν ακόμα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τη νέα κυβέρνηση η ΕΚΤ έστειλε ένα μήνυμα προς όλες τις χώρες της ευρωζώνης: Η δημοκρατία δεν μετράει. Οι Έλληνες, βέβαια, ψήφισαν. Η ψήφος τους, όμως, δεν έχει καμία τύχη. Η νέα κυβέρνηση είναι εξαναγκασμένη να εφαρμόσει τις αποφάσεις της προηγούμενης. Η απόφαση αυτή είναι ένα κτύπημα με συνέπειες για τους λαούς της ΕΕ, που είναι καταδικασμένοι σε μαρασμό με τις πολιτικές της λιτότητας. Το αποκορύφωμα του παραλογισμού θα επηρεάσει και τις χώρες που σήμερα φαίνεται να μην έχουν πρόβλημα, όπως η Γερμανία, η οποία δεν μπορεί να ζει πάντα από τα ελλείμματα των άλλων.»
Πρόσφατα άρθρα ( Οικονομία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2025 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet