kariotakis

Εντάσεις και έντονες διαμαρτυρίες προκλήθηκαν τις τελευταίες μέρες της παράστασης «Η ώρα του Διαβόλου» (11-22 Οκτωβρίου) έξω από το θέατρο Αριστοτέλειον στη Θεσσαλονίκη από ακροδεξιές και παραθρησκευτικές οργανώσεις, που θεωρούν βλάσφημη πράξη το ανέβασμα της παράστασης του θεατρικού έργου του Φερνάντο Πεσσόα.
«Επειδή γίνεται μεγάλος θόρυβος με τη θεατρική παράσταση “Η ώρα του διαβόλου” του πορτογάλου ποιητή και συγγραφέα Φερνάντο Πεσσόα (Fernando Antonio Nogueira de Seadro Pessoa), ο οποίος γεννήθηκε το 1888 και πέθανε το 1935 διαλυμένος από τον αλκοολισμό σε ηλικία 47 ετών, αναφέρομαι ότι υπήρξε ενθουσιώδης με τον εσωτερισμό, τον αποκρυφισμό, τον ερμητισμό, την αριθμολογία και την αλχημεία», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, τονίζοντας ότι ο γνωστός πορτογάλος ποιητής είναι «άμεσος συνεργός του γνωστού σατανιστή και αποκρυφιστή» Άλιστερ Κρόουλι. Παράλληλα, στη συγκεκριμένη δήλωση ο μητροπολίτης Πειραιώς αφήνει να εννοηθεί ότι και ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής σχετίζεται με το χώρο του σατανισμού.
Οι προαναφερθείσες απόψεις σχετικά με το έργο του Πεσσόα δεν διαφοροποιούνται αισθητά από τα όσα λέχθηκαν από τα μέλη των ομάδων που σήκωναν πλακάτ, μαύρες σημαίες και σταυρούς έξω από το θέατρο Αριστοτέλειον της συμπρωτεύουσας. Το πρώτο δυναμικό παρόν κατά της παράστασης δόθηκε στις 18 Οκτωβρίου από μέλη της οργάνωσης «Ιερός Λόχος» και της «Πατριωτικής Ένωσης Ωραιοκάστρου». Ταυτοχρόνως, στη συγκέντρωση συμμετείχαν φίλοι της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, οι οποίοι μέσω της σελίδας τους στο Facebook από τις πρώτες μέρες της παράστασης καλούσαν τους «Χριστιανούς Ορθόδοξους να αντισταθούν στα σχέδια των Αντίχριστων». Τέλος, συμμετείχε και ο γνωστός παλαιοημερολογίτης Πάτερ Κλεομένης, οποίος είχε προκαλέσει στο πρόσφατο παρελθόν το έντονο ενδιαφέρον του διαδικτυακού κοινού της χώρας λόγω της γραφικότητάς του.

Εικόνες μεσαίωνα

Ο στόχος της διαμαρτυρίας ήταν να διακοπεί οριστικά «Η ώρα του Διαβόλου», ένα έργο το οποίο ανακαλύφθηκε το 1989 και καταπιάνεται με την ύπαρξη του διαβόλου και τις επιρροές του στον κόσμο. Ωστόσο, η αστυνομική παρουσία απέτρεψε αυτό το ενδεχόμενο, με τους διαδηλωτές να εκτοξεύουν ύβρεις κατά των Εβραίων, των Μασόνων, του Πεσσόα και των συντελεστών της παράστασης. Στη συνέχεια τραγουδήθηκε ο εθνικός ύμνος, ενώ ακούστηκαν και συνθήματα όπως «Ελλάδα σημαίνει Ορθοδοξία» και «Σεβασμός στην Παναγία». Την αμέσως επόμενη ημέρα έλαβε χώρα περίπου το ίδιο σκηνικό με τους διαδηλωτές να έρχονται σε σύγκρουση με την αστυνομία. Οι αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν τρεις άνδρες, οι οποίοι κατηγορούνται για απόπειρα απρόκλητης σωματικής βλάβης σε αστυνομικούς, διατάραξη κοινής ειρήνης, αντίσταση κατά των αρχών και απόπειρα ελευθέρωσης κρατουμένου. Στο χορό των διαμαρτυριών μπήκε το βράδυ του Σαββάτου (21 Οκτωβρίου) και η Χρυσή Αυγή μέσω τεσσάρων βουλευτών της (Χρήστος Χατζησάββας, Γιάννης Σαχινίδης, Αντώνης Γρέγος, Γιάννης Λαγός) και ενός δημοτικού της συμβούλου (Αρτέμης Ματθαιόπουλος). Επιπλέον, ο ακροδεξιός σχηματισμός κατέθεσε και μήνυση εναντίον των συντελεστών της παράστασης καθώς το έργο, σύμφωνα με τους ίδιους, προσβάλει τα χρηστά ήθη και την ορθοδοξία.
Η μήνυση αυτή έφερε την άμεση αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που επιτέθηκε ευθέως στη Χρυσή Αυγή τονίζοντας ότι «οι δολοφόνοι της νεοναζιστικής συμμορίας επιχειρούν για μια ακόμα φορά να σπείρουν το μίσος και το φόβο, πατώντας πάνω στις αντιδράσεις παραθρηκευτικών οργανώσεων, που δραστηριοποιούνται στην Θεσσαλονίκη, εναντίον της συγκεκριμένης παράστασης. Είναι καθήκον μας να μην αφήσουμε το σκοταδισμό και τη μισαλλοδοξία να επιβληθούν».
Εν κατακλείδι, οι διαμαρτυρίες δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς οι προγραμματισμένες παραστάσεις ολοκληρώθηκαν. Μολαταύτα όλα όσα συνέβησαν προκάλεσαν την περιορισμένη ανησυχία της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης.

Μίνως-Αθανάσιος Καρυωτάκης
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet