Εξασφάλισε έδρα στη Γερουσία η πρώην πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντεζ Κίρχνερ

argentini

Ενισχυμένος βγαίνει ο Μάκρι από τις ενδιάμεσες εκλογές για τα δύο νομοθετικά σώματα της Αργεντινής, σε μια περίοδο που πιεζόταν πολιτικά από τις κινητοποιήσεις των σωματείων εναντίον του. Το ποσοστό του συνασπισμού του αργεντίνου προέδρου, Καμπιέμος, κέρδισε περίπου στο 40%, κατακτώντας 61 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων και 12 στη Γερουσία. Δέκα μονάδες περίπου πίσω βρέθηκε το Μετώπο για τη Νίκη, με το οποίο συμμετείχε στις εκλογές η πρώην πρόεδρος Φερνάντεζ. Το Μέτωπο εξέλεξε 9 γερουσιαστές και 42 βουλευτές. Και οι δύο σχηματισμοί νιώθουν δικαιωμένοι, καθώς κατάφεραν να αυξήσουν συνολικά τις έδρες τους και στα δύο σώματα.
Μεταξύ των γερουσιαστών που εκλέχθηκαν με το Μέτωπο ήταν και η Φερνάντεζ, η οποία επανέρχεται στην κεντρική πολιτική σκηνή μετά τις κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, δηλώντας δικαιωμένη. Στόχος του Μετώπου είναι να εμποδίσει τη νεοφιλελεύθερη επανίδρυση της Αργεντινής, μετά τη νίκη του Μάκρι πριν δύο χρόνια, δημιουργώντας αρχικά έναν πολιτικό χώρο υποδοχής των δυσαρεστημένων από τις πολιτικές του.
Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος της Αργεντινής, αμέσως μετά τις εκλογές, δήλωσε ότι θα προωθήσει μεταρρυθμίσεις σε παιδεία, εργασία και φορολογία, αφού λίγες μέρες νωρίτερα είχε αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου. Ο πρόεδρος επιμένει στην προώθηση νόμων που θωρακίζουν την ελεύθερη αγορά, και μέχρι στιγμής περιλαμβάνουν χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων (108.000 μέχρι στιγμής), αυξήσεις στους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας (500% αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα, 300% αύξηση στο φυσικό αέριο, μέχρι και 100% αύξηση στα κόμιστρα των δημοσίων συγκοινωνιών σε μερικές περιοχές) και κατάργηση φόρων που προστατεύουν τις τοπικές βιομηχανίες.
Εργατικά σωματεία της Αργεντινής προσπαθούν να φέρουν ενώπιον της Διεθνούς Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ καταγγελίες καταστολής και διώξεων συνδικαλιστών που υπερασπίζονται τα εργασιακά δικαιώματα από τοπικούς αξιωματούχους του εκλογικού συνδυασμού του Μάκρι. Καταγγελίες διατυπώνουν και οι Μητέρες της πλατείας του Μάη, κατηγορώντας τον πρόεδρο για καθυστέρηση των ερευνών για την εύρεση των αγνοουμένων του από τη δικτατορία του Βιντέλα. Η καταγγελία τους έρχεται λίγες μόνο μέρες μετά την ταυτοποίηση του πτώματος του ακτιβιστή Σαντιάγκο Μαλδονάδο που βρέθηκε στον ποταμό Τσουβούτ. Ο Μαλδονάδο είχε συλληφθεί από αστυνομικούς σε κινητοποιήσεις υπεράσπισης της φυλής Μαπούτσε στην Παταγονία τρεις μήνες πριν και έκτοτε αγνοούνταν. Η εξαφάνισή του και ο ρόλος της αστυνομίας στη δολοφονία του αφύπνισε ένα ευρύ κίνημα ενάντια στην αστυνομική βία, καθώς και μνήμες της δικτατορίας του Βιντέλα, επηρεάζοντας την προεκλογική περίοδο της χώρας.
Πέτρος Κοντές
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet