tsexia

Ο επιχειρηματίας και εκατομμυριούχος Αντρέι Μπάμπιτς ήταν ο νικητής των εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στην Τσεχία, ενισχύοντας το δεξιό λαϊκισμό που προελαύνει στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Ο κατηγορούμενος για υπεξαίρεση ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, που πρωτοστάτησε και στην κυβερνητική κρίση του προηγούμενου Μαΐου μέχρι να αποπεμφθεί από τη θέση του υπουργού Οικονομικών και να χάσει τη βουλευτική του ασυλία, απέσπασε ποσοστό 29,6%, αυξάνοντας κατά 31 τις έδρες του κόμματός του, ANO, στις 78. Ο κυβερνητικός του εταίρος και πρώτο κόμμα στις προηγούμενες εθνικές εκλογές, Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, υπέστη βαριά ήττα, καταλαμβάνοντας την έκτη θέση με 7% και 15 έδρες από τις 50 του 2013. Δεύτερο ήρθε το Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών (ODS) με 11,3% και 25 έδρες, και τρίτο το κόμμα των Πειρατών με το εντυπωσιακό 10,8% και 22 έδρες με άνοδο 8,1%. Ακολουθεί το αντιισλαμικό κόμμα «Ελευθερία και Άμεση Δημοκρατία» με 10,6% και επίσης 22 έδρες, και το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας-Μοραβίας με 7,8% και μεγάλη πτώση 18 εδρών, καθώς για πρώτη φορά από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος έπεσε κάτω από το 15%. Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (KDU), τρίτος κυβερνητικός εταίρος στην προηγούμενη βουλή, πήρε 10 έδρες (5,8%), το κόμμα «Παράδοση, Υπευθυνότητα, Ευημερία» (TOP 09) πήρε 5,3% και 7 έδρες, χάνοντας 19, και το κόμμα «Δήμαρχοι και ανεξάρτητοι» πέρασε το κατώφλι του 5% με 6 έδρες στην πρώτη του εκλογική κάθοδο.
Ο Αντρέι Μπάμπις εκπροσωπεί τον επιχειρηματικό λαϊκισμό, αντίστοιχο αυτού του Μπερλουσκόνι και του Τραμπ. Εκμεταλλευόμενος την κρίση των δεξιών κομμάτων παρουσιάστηκε ως ο επιτυχημένος επιχειρηματίας που πρόσφερε στη χώρα περισσότερο ένα επιχειρηματικό πλάνο παρά ένα πολιτικό πρόγραμμα. Ο ηγέτης του ΑΝΟ αξιοποίησε τις δημόσιες σχέσεις του και την επιτυχία του ως επιχειρηματίας για να πείσει τους πολίτες της χώρας και κυρίως τους εργαζόμενους ότι νοιάζεται για τα συμφέροντά τους, ενώ ακολούθησε την αντιμεταναστευτική στροφή των κυβερνήσεων Πολωνίας και Ουγγαρίας, υπερασπιζόμενος την προστασία της εθνικής, τσεχικής ταυτότητας με παράλληλη αύξηση των δαπανών για την άμυνα και τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Ο μεγάλος χαμένος, η μεγάλη έκπληξη

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα δεν κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 15% και την έξοδο της οικονομίας από την ύφεση. Αυτό οφείλεται, πρώτον, στις πελατειακές σχέσεις και δίκτυα που έχει αναπτύξει, γεγονός που εκμεταλλεύτηκε ο Μπάμπις στο έπακρο μέσω της σταυροφορίας του κατά της διαπλοκής, αλλά και το γεγονός ότι δεν εξέφρασε μια ξεκάθαρη γραμμή για τους στόχους του.
Η μεγάλη έκπληξη των εκλογών ήταν το κόμμα των Πειρατών που κατέλαβε την τρίτη θέση, προσελκύοντας φιλελεύθερους ψηφοφόρους, κυρίως από το TOP 09 και του Πράσινους. Υιοθετώντας μια γραμμή που απέφευγε τις ιδεολογικές φορτίσεις, με κύριο σύνθημα «Οικολογία χωρίς ιδεολογία» είχε τη μεγαλύτερη επιτυχία στους νέους και τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων.

Αντιμετανάστευση, ευρωσκεπτικισμός, νεοφιλελευθερισμός

Λίγο πολύ αυτές είναι οι κύριες πολιτικές αιχμές σχεδόν όλων των κομμάτων που έχουν μπει στο κοινοβούλιο. Το Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών, δεύτερο στις εκλογές αυτές είναι υπέρ της ελεύθερης αγοράς, κατά των δημοσιογράφων, εναντίον της μετανάστευσης, της ΕΕ και των πολιτικών της ενσωμάτωσης. Παρόμοιες είναι και οι θέσεις της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, η οποία υπερασπίζεται επιπλέον την πυρηνική οικογένεια —προφανώς ετερόφυλη— και το δικαίωμά της στην εργασίας, σε μια πολιτική πλατφόρμα που βασίζεται στο κράτος, το θεό, την οικογένεια. Λίγο πιο φιλελεύθερο είναι το TOP 09 που ξεχωρίζει για τη θέση του υπέρ της ΕΕ, στο πλαίσιο, όμως, της ελεύθερης αγοράς. Το κόμμα «Ελευθερία και Άμεση Δημοκρατία», εξάλλου, με ηγέτη των ιαπωνοτσέχο, Τόμιο Οκαμούρα, πραγματοποίησε μια καμπάνια που πλειοδοτούσε σε ξενοφοβία, ρατσισμό και πολιτική διακρίσεων. Το κόμμα του Οκαμούρα διεξήγαγε μια τραγελαφική καμπάνια με συνθήματα εναντίον των θρησκευτικών ελευθεριών και των μεταναστών, ενώ η ρητορική εναντίον της ΕΕ συνοδευόταν από μια φιλορωσική ρητορεία.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα αποτελούσε παραδοσιακά πόλο έλξης για τους ψηφοφόρους διαμαρτυρίας, καταγράφοντας σταθερά ένα ποσοστό περί του 15% μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Ωστόσο, δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί ποτέ αυτή την επιρροή του καταγράφοντας μεγάλη πτώση, παρά το γεγονός ότι και το ίδιο έχει διολισθήσει σε συντηρητικές θέσεις: έντονος εθνικισμός, απομονωτισμός, κοινωνικός συντηρητισμός και απόρριψη των μεταναστών.

Η επόμενη μέρα

Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία που θα καθορίσει τον κυβερνητικό συνασπισμό που θα εξασφαλίσει την πρωθυπουργία στον πολυεκατομυριούχο πολιτικό. Οι εκκρεμούσες κατηγορίες εναντίον του καθιστούν αναγκαίο το σχηματισμό ενός συνασπισμού που δεν θα άρει την ασυλία του Μπάμπιτς. Αρκετά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν εκφράσει την άρνησή τους να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση με τον Μπάμπιτς πρωθυπουργό, κάτι που ο ίδιος δεν δέχεται. Από την άλλη το ΑΝΟ έχει αρνηθεί τη συνεργασία με το ΚΚΒΜ και το κόμμα «Ελευθερία και Άμεση Δημοκρατία». Η επαναφορά του προηγούμενου συνασπισμού παραμένει στο τραπέζι και με δεδομένες τις υπόλοιπες εναλλακτικές ίσως να είναι και ο προοδευτικότερος πιθανός. Από την άλλη, ανοιχτή παραμένει και η πιθανότητα της κυβέρνησης μειοψηφίας, αν και το σενάριο αυτό δημιουργεί πρόβλημα στον ίδιο τον Μπάμπιτς.

Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet