vereli

Η δολοφονία δημοσιογράφου και μπλόγκερ έχει σοκάρει τη μικρότερη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Μάλτα. Η Δάφνη Καρουάνα Γκαλίτσια σκοτώθηκε από βόμβα που εξερράγη στο αυτοκίνητό της. Η Γκαλίτσια μετρούσε πολλά χρόνια καριέρας στο χώρο της δημοσιογραφίας και ήταν από τις ελάχιστες γυναίκες στο πολιτικό ρεπορτάζ στη χώρα της. Τα τελευταία χρόνια συνέχιζε να αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά, αλλά παράλληλα διαχειριζόταν ένα δημοφιλέστατο μπλογκ, όπου αναρτούσε καθημερινά ειδήσεις και σχολιασμό της επικαιρότητας, μαζί με κιτρινισμούς ενίοτε, και είχε καταφέρει να έχει την ίδια αναγνωσιμότητα με μεγάλα ειδησεογραφικά ιστοσελίδες στην πατρίδα της. Δεδομένης της ενασχόλησής της με τα σκάνδαλα της πολιτικής σκηνής στη Μάλτα, ο θάνατός της ανακινεί πολλές υποψίες στην κοινή γνώμη. Η Μάλτα συνταράσσεται από τα σκάνδαλα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και χρηματισμό της κυβέρνησης από μεγάλες εταιρίες. Όλα αυτά, βέβαια, τα έχουν αρνηθεί οι εκπρόσωποί της.
Η Γκαλίτσια μέσα από το προσωπικό της ιστολόγιο έγραφε καθημερινά σχόλια, είτε σατυρικά σχετικά με την εμφάνιση κάποιου πολιτικού, είτε σχετικά με σκάνδαλα που αποκάλυπτε. Τα τελευταία χρόνια είχε ασχοληθεί πολύ με το σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, που τώρα βρίσκεται στην εξουσία μετά από 25 χρόνια κυβέρνησης του συντηρητικού Εθνικού Κόμματος. Η Γκαλίτσια θεωρούσε ότι το κόμμα των Εργατικών μετέτρεπε τη Μάλτα σε ένα πεδίο μαφιόζικων συμφερόντων. Σχετικά με την καλή κατάσταση της μαλτέζικης οικονομίας, έγραφε ότι οφειλόταν στα διαβατήρια που δίνονται παράνομα, καθώς και στις διευκολύνσεις σε εταιρίες που ασχολούνται με τον τζόγο. Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν ότι όλες οι διαδικασίες που γίνονται είναι πάντοτε νόμιμες. Επιπλέον ανακάλυψε το όνομα συνεργατών του πρωθυπουργού, καθώς και της συζύγου του, στα Panama Papers. Στο όνομα της τελευταίας, μάλιστα, υπήρχε off shore εταιρία με έδρα στο Αζερμπαϊτζάν.
Μετά από τις συνεχείς αποκαλύψεις της, η κυβέρνηση προχώρησε τον Ιούνιο σε πρόωρες εκλογές, ώστε να διασφαλίσει τη λαϊκή συναίνεση μετά από τις αναταράξεις που υπέστη. Η εκ νέου νίκη του Εργατικού Κόμματος λόγω της καλπάζουσας οικονομίας έκανε την Γκαλίτσια να αποσυρθεί για λίγο από το έργο της, αλλά επανήλθε με ειδήσεις σχετικά με τον υποψήφιο νέο πρόεδρο του συντηρητικού στρατοπέδου. Η ίδια η δημοσιογράφος δήλωνε πολιτικά ουδέτερη, αλλά θεωρούνταν ότι υποστήριζε το Εθνικό Κόμμα, ενώ οι αποκαλύψεις της οφείλονταν σε αυτό που αποκαλούσε «το δίκτυο κατασκόπων της».

Περιπλεγμένη η έρευνα

Μετά την δολοφονία της ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα διερευνηθεί εις βάθος η υπόθεση, καθώς «κανείς δημοσιογράφος δεν δολοφονείται, αν δεν είναι έτοιμος να αποκαλύψει κάτι σημαντικό», όπως είπε. Οι συγγενείς της δημοσιογράφου, όμως, δείχνουν να έχουν χαμηλές προσδοκίες από την έρευνα, δεδομένου ότι επρόκειτο για ένα πολύ επαγγελματικό χτύπημα, ενώ δεν έχουν κάποια στοιχεία για τυχόν νέες αποκαλύψεις που θα δημοσίευε. Συλλήψεις δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής.
Όμως στην γειτονική Ιταλία διενεργείται μια έρευνα που ίσως αφορά την υπόθεση της Γκαλίτσια. Λίγες μέρες πριν, συνελήφθη ο Ντάρεν Ντεμπόνο, πρώην ποδοσφαιριστής που φέρεται να συνεργάζεται με δίκτυο λαθρεμπόρων για ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Το εν λόγω δίκτυο λαθρεμπορίου εκτείνεται σε Λιβύη, Ιταλία και Μάλτα, και έχει σχέση με λίβυους στρατιωτικούς που εξάγουν παράνομα τόνους καυσίμων αξίας εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία προορίζονται για την ευρωπαϊκή αγορά. Η Γκαλίτσια πρόσφατα είχε γράψει για τον Ντεμπόνο στο μπλογκ της και είχε κάνει κάποιες νύξεις για παράνομες δραστηριότητές του, αποκαλώντας τον «ψαρά». Έγραψε μάλιστα ότι ο Ντεμπόνο κινδύνευε να «ανατιναχτεί» μετά από άλλες δύο δολοφονίες «ψαράδων» που είχαν σχέση με το κύκλωμα, και οι οποίοι, όπως αυτή, ανατινάχτηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους. Οι προσπάθειες για συνεργασία μεταξύ των αρχών των δύο χωρών για την εξιχνίαση της δολοφονίας δεν έχει ευοδωθεί, σύμφωνα με σικελό εισαγγελέα που έχει αναλάβει την υπόθεση.

Όλγα Βερελή
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet